Jongens uit de regio: Daan Boerrigter

De FC Twente/Heracles Academie kent vele talenten afkomstig uit het eigen Twentse voetballandschap. De gezamenlijke jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo is daarmee een vertegenwoordiging van het beste jeugdvoetbal dat de regio kent, door jongens afkomstig van amateurclubs uit onze eigen buurt. In ‘Jongens uit de regio’ stelt SportInTwente.nl talenten uit verschillende leeftijdscategorieën voor.

Door Boy de Haan

Foto omslag: Boy de Haan

In Tubbergen treffen we Daan Boerrigter op de plek waar het voor hem allemaal begon: TVC’28. De plaatselijke trots TVC heeft hij sinds enkele jaren ingeruild voor de jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo. Momenteel maakt Daan onderdeel uit van de Onder 13 van de gezamenlijke Academie. Volgend seizoen maakt hij de overstap naar de Onder 14.

Veel aan het voetballen

Bij TVC ’28 begon Daan al op zijn vierde met voetballen. “Als klein jongetje was hij al vroeg in de weer met alles wat leek op een bal” geeft vader Ivo aan. Na twee jaar bij de Kabouters van TVC ’28 ging hij naar de Onder 8, waarna Daan al snel mocht meetrainen bij de Onder 9. In het blauw en wit zou hij nog uitkomen in de Onder 9 en Onder 10. “Ik was altijd al veel aan het voetballen”, zegt Daan. “Op straat, in de pannakooi op school en bij TVC.”

Het liefst elke dag voetballen

Op de vraag of hij zelf al snel doorhad dat hij talent heeft, antwoordt Daan met een bescheiden grijns: “Bij wedstrijden en trainingen werd de bal vaak in het midden gelegd en moesten we er vanaf de achterlijn naartoe rennen. Dan was ik er meestal als een van de eersten bij. En soms, dan speelde ik er wel eens een paar voorbij.” Bij TVC ’28 trainde de jonge voetballer drie keer per week en werd er op zaterdag een wedstrijd gespeeld. “Maar het liefst wilde ik elke dag voetballen”. Deze mogelijkheid krijgt hij bij de FC Twente/Heracles Academie. “We trainen nu vier keer per week.”

Stimuleren en motiveren

Ivo heeft zijn zoon als vader en voetballiefhebber altijd op de voet gevolgd en doet dat nog steeds met veel plezier. “Of ik hem nog coach? Nee, dat doe ik niet meer”. De coaching laat hij liever over aan de huidige trainers van Daan. “Alleen op afroep, als Daan er specifiek naar vraagt, geef ik hem feedback”, zegt Ivo. “Als ouder is het belangrijk vooral te stimuleren en te motiveren, het plezier en welzijn van Daan staat in onze ogen voorop.”

Een goede wedstrijd

Na een wedstrijd tussen TVC ’28 en Quick ’20 hoorde Daan voor het eerst iets van FC Twente. “Toen speelde hij echt een hele goede wedstrijd”, herinnert Ivo zich nog. Iets dat ook de FC Twente/Heracles Academie was opgevallen. Bij de voormalige voetbalacademie van de club uit Enschede mocht Daan destijds met veertig andere jongens iedere woensdag deelnemen aan een reeks van selectietrainingen bij de Onder 10. Na meerdere selectierondes te hebben doorstaan, kreeg Daan uiteindelijk het definitieve bericht.

Technische voetballer met goed inzicht

Vanaf het seizoen ’19-’20 kreeg hij de kans om bij jeugdopleiding van FC Twente te gaan voetballen. FC Twente zag in Daan een technische voetballer met een goed inzicht die weet waar de ruimte ligt. Dus kreeg vader Ivo een telefoontje van Luc Stolker, destijds werkzaam binnen de voetbalacademie. “Hij vertelde dat ze Daan er graag bij wilden hebben”, zegt Ivo. “Ik vond het spannend of ik door zou gaan”, vertelt Daan.

Welkom bij FC Twente

“Mijn vader werd gebeld dat ik in het seizoen van 2019-2020 in de Onder 11 van FC Twente zou mogen spelen. Daar was ik natuurlijk heel erg blij mee!”, aldus Daan met een grote glimlach. Op de vraag hoe zijn ouders hem verteld hebben dat hij door was, zegt Ivo: “Bij het avondeten kwam Daan nietsvermoedend thuis. We hadden een sticker van FC Twente onder zijn bord gelegd, waarop ‘Welkom bij FC Twente’ stond.”

Daan Boerrigter - FC Twente/Heracles Academie
Foto: FC Twente/Heracles Academie/Boy de Haan

Wedstrijden en toernooien

Daan kan het zichzelf ook nog goed herinneren; “Dat bericht voelde als een opluchting. Ik vond het erg spannend, maar ik mocht eindelijk wedstrijden en toernooien spelen bij FC Twente tegen andere profclubs.” “We gunden hem deze kans van harte, voetbal betekent alles voor hem” licht Ivo toe. Bij FC Twente begon Daan in de Onder 11, waarna hij binnen de vernieuwde jeugdopleiding van FC Twente en Heracles Almelo ook de Onder 12 doorliep.

Goed ontwikkeld

Daan heeft veel baat gehad bij de goede begeleiding van zijn trainers en teammanagers. Dit seizoen maakt Daan deel uit van de Onder 13. Daan heeft het erg naar zijn zin, hij blijft zich ontwikkelen en maakt progressie. Daan: “Sinds afgelopen seizoen kijk ik met de trainers veel naar wedstrijdbeelden en situaties, daar leer ik veel van. Zo blijf ik werken aan mijn verbeterpunten. Pas geleden heb ik gehoord dat ik door ben naar de ‘Onder 14’ van de FC Twente/Heracles Academie. Hier ben ik heel blij mee. Ik merk tijdens trainingen en wedstrijden dat ik me ontwikkel en ik hoopte dan ook dat ik door zou gaan”.

Ruimte zoeken en goede trap

“Daan weet goed wat hij wel en wat hij niet kan” geeft vader Ivo aan. Zijn verbeterpunten zijn volgens Daan zelf zijn voetenwerk en explosiviteit. Om daar sterker in te worden traint hij veel met de loopladder. Tijdens de training wordt explosiviteit getraind door middel van verschillende vormen van dribbelen. Daan kent ook zijn kwaliteiten: “Ik weet goed waar de ruimte ligt en heb een goede trap om het spel te kunnen verplaatsen.”

Daan Boerrigter - FC Twente/Heracles Academie
Foto: Justin Sangers

Goed om je heen kijken

“Ik ben dit seizoen begonnen op de ‘nummer zes’ positie, maar sinds de winterstop speel ik ook steeds vaker als centrale verdediger”, legt hij uit. “Ook een hele leuke positie; van achteruit kan ik alles zien en kan ik me nog meer bezighouden met de opbouw. Ook op het middenveld spelen vind ik leuk, daar moet je altijd goed om je heen kijken en kom je veel aan de bal.” Daan is ook kritisch en vindt dat hij sterker kan worden in het ‘scannen’ van wedstrijdsituaties, het kijken over zijn schouder voordat hij een bal ontvangt.

Zelfvertrouwen en plezier

Vooruitgang boekt de voetballer in het coachen. “Dat doe ik steeds meer.” Zijn vader ziet vooral een jongen die is gegroeid in zelfvertrouwen en heel veel plezier uitstraalt. “Vooral in het voetballen, maar ook daarbuiten”, vertelt Ivo. “Door tegen goede clubs zoals bijvoorbeeld Ajax, AZ en FC Utrecht te spelen, leren de jongens veel. Zo krijgen ze flinke weerstand en wordt de mentale weerbaarheid op de proef gesteld. Dat zien we ook terug op persoonlijk vlak bij Daan, hij is daarin erg gegroeid.”

Heerlijk zichzelf

“Maar we zien ook dat Daan enorm veel spelplezier heeft”, vervolgt Ivo. Hij is vrolijk en blijft zichzelf. Dat is voor ons het allerbelangrijkst. Het is voor ons een teken dat hij goed in zijn vel zit en dat de inspanning die hij moet leveren en de concessies die hij moet maken, voor hem goed te doen zijn. Daan is en blijft voor ons gewoon Daan. Hij gaat met veel plezier naar de trainingen en wedstrijden en blijft daarbij heerlijk zichzelf.”

Daan Boerrigter - FC Twente/Heracles Academie
Foto: Justin Sangers

Eigen vertrouwde omgeving

Behalve de stap naar de Onder 14 zal Daan na de zomer ook de stap naar de middelbare school zetten. Echter zal dat niet het geval zijn in Enschede, waar de meeste van zijn medespelers naar school gaan. Daan zal ‘gewoon’ naar de middelbare school in Tubbergen gaan, samen met zijn vrienden, in zijn eigen vertrouwde omgeving. “De kans bestaat dat zijn jongensdroom om prof te worden op enig moment uit elkaar spat, dan is het fijn dat hij aansluiting blijft houden met zijn vertrouwde omgeving en zijn vrienden”, aldus Ivo.

Daan heeft zelf maar één droom. “Elke dag lekker voetballen én profvoetballer worden” geeft hij direct aan. “Het liefst bij FC Twente, maar als de kans op speelminuten bij Heracles Almelo groter is, dan is dat ook goed”, vult Daan aan. En wie weet, maakt hij ooit een grote stap naar één van zijn buitenlandse droomclubs: Liverpool of Bayern München.

Daan Boerrigter - FC Twente/Heracles Academie
Foto: Boy de Haan
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer