Klootschieters bereiden zich voor op EK

Donderdag 26 mei starten de Europese Kampioenschappen in de Duitse deelstad Sleeswijk-Holstein. Het Nederlandse team bestaat uit 33 sporters die op de drie onderdelen straat, veld en zetten zullen strijden om het eremetaal. Het onderdeel veld zal op vrijdag 25 mei worden verschoten, het onderdeel zetten op zaterdag 26 mei en op de slotdag, zondag 27 mei, wordt het onderdeel straat afgewerkt.

Corona

Eigenlijk zou het EK Klootschieten in 2020 al gehouden worden bij de Duitse afdeling VSHB. Echter, corona gooide roet in het eten, waardoor de sporters een jaar langer verzekerd bleven van een plek in het Nederlandse team. Toen ook in mei 2021 het evenement niet door kon gaan vanwege de pandemie, besloot de Nederlandse Klootschietbond dat er nieuwe selectiewedstrijden uitgeschreven moesten worden. Alle sporters moesten zich opnieuw kwalificeren voor het EK van 2022.

Titelverdedigers

Onder de 33 afgevaardigden zitten twee titelverdedigers. Rob Scholten en Silke Tulk zijn regerend Europees Kampioen. Rob won in 2016 een gouden medaille op het onderdeel veld en Silke wist zowel de onderdelen straat als veld te winnen. Beide sporters hebben zich ook voor de komende editie weten te plaatsen, door de voorselecties te winnen.

Debutanten

Zoals ieder EK zullen er namens Nederland ook een aantal debutanten aan de start van het EK verschijnen. Alle jeugdleden zijn debutanten en kunnen eenmalig bij de junioren uitkomen vanwege de leeftijdsgrens van 18 jaar en bij de senioren zal Stef Huiskes voor het eerst meedoen. Hij wist zich met een achtste plaats op het onderdeel straat te kwalificeren.

Selectie

Heren: Bas Senger (S, Z), Jochem Wennink (S), Luuk ten Dam (S), Luuk Zanderink (S, V, Z), Jos-Bert Aalbers (S), William Hobbelink (S, V, Z), Robert Blankenvoort (S), Stef Huiskes (S), Martijn Lammers (S), Tom Kemperink (S, V, Z), Rob Scholten (V, Z), Mark Tijkorte (V, Z), Mark oude Luttikhuis (V, Z), Bart Kamphuis (V, Z), Michiel Ruel (V, Z), Laurens Maseland (V, Z), Guus Weghorst (V)

Dames: Silke Tulk (S, V, Z), Kim Schurink (S, V, Z), Suzan Zieverink (S, V, Z), Kim Groener (S, V, Z), Britt Blokhuis (S, V, Z), Lindsay Leussink (S, Z), Maaike Haamberg (V),

Jongens: Tim Hendriks (S, Z), Julian Broekhuis (S), Bart Lucas (S), Patrick Lansink (S), Cisse Luft (V, Z), Bart Hemmer (V)

Meisjes: Sophie Koebrugge (S, V, Z), Imke Haring o/g Brugger (S, V, Z), Britt Rolink (S, V, Z)

*S = straat, V = veld, Z = zetten

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer