Prestatie van formaat in beeld: NEO kampioen en promoveert

Op een volgepakt Wooldrik en ingeleid door een prachtige vuurwerkactie van de Brookers heeft NEO zondag door een 3-2 zege op BWO de kroon gezet op een prachtig seizoen en op die manier het kampioenschap in de 2e Klasse J binnengesleept. Hierdoor mag het team van Michel Steggink en Laurens Oude Breuil volgend jaar in de eerste klasse uitkomen, een prestatie van formaat.

Foto’s: Jaap Engelsman

Ondanks dat veel mensen er vanuit gingen dat BWO wel eventjes verslagen zou worden, verkochten de Noorkers hun huid duur. En terecht.

Perfecte start

NEO startte onrustig en kwam na vijf minuten al bijna achter, toen Krijn Terink alleen op Thijs Terhalle af kon stomen. Samen met Kevin Roesink wist de goalie de kans echter te verijdelen. In de daaropvolgende NEO-aanval was het wel meteen raak. Waar Wessel Bom meestal buitenom dendert, trok de linkerverdediger nu naar binnen en drukte af met zijn rechterbeen. Doelman Nijenhuis zag de bal links naast zich in het net ploffen: 1-0, een perfecte start. In de daaropvolgende fase had NEO meerdere kansen om de score uit te breiden. Twan Weghorst, Rick ten Tusscher en Max Brunninkhuis hadden het vizier echter niet goed afgesteld. Middenin in die kansrijke fase had Bryan Nijhof voor BWO een unieke kans op de gelijkmaker, maar Thijs Terhalle keerde de inzet van de BWO-spits met zijn voet.

Mooi moment

Ondanks dat het spel verre van goed was en er voor NEO-begrippen veel balverlies geleden werd, bleven er kansen komen. Rick ten Tusscher stuitte op Nijenhuis, Kevin Roesink raakte de bal in kansrijke positie volledig verkeerd en Max Brunninkhuis had zowaar koppend kunnen scoren, maar ook nu was Nijenhuis hem in twee instanties de baas. Ook was de goalie te sterk bij een schot van Jochem Stam na een mooie buitenkant voet pass van Mauro Lohuis. Toch kwam de 2-0 nog voor de pauze op het scorebord. Een prachtige combinatie dwars door het midden via Max Brunninkhuis, Twan Weghorst en Ron Spoler stelde Jochem Stam in staat de voorsprong te verdubbelen, een mooi moment zo vlak voor de onderbreking. Of NEO gedacht had dat de buit binnen was, zal altijd een raadsel blijven.

Meerdere kansen

Maar vanaf de aftrap in de tweede helft kreeg BWO de overhand. Nadat Thijs Terhalle op de rand van het strafschopgebied een gevaarlijke situatie veroorzaakte door de bal verkeerd te raken, was het twee minuten later wel raak. Een pass van Tijn Steggink bereikte Wesley van Houten, die Wessel Bom relatief simpel passeerde en met een mooie lob over Terhalle 2-1 liet aantekenen. NEO herpakte zich, zonder groots te spelen, enigszins met meerdere kansen: Ron Spoler (recht op de keeper en hoog over), Jochem Stam (een fraaie lob op het dak van het doel), Jesse Keur (kopbal naast) en Wessel Bom (schot voorlangs en in de handen van de keeper). Toen een goal uitbleef rook BWO haar kans en na een minuut 80 werd dat geloof beloond. Krijn Terink was na een voorzet van Thijn Steggink net eerder bij de bal dan Thijs Terhalle en kopte de bal binnen: 2-2.

In extase

Nadat BWO bijna op 2-3 was gekomen en even later Jochem Stam uitviel met een hamstringblessure, leek de wedstrijd dood te bloeden en zou NEO komende zondag in de herkansing moeten in Wijhe. Echter gebeurde dat niet, want Ron Spoler maakte vlak voor tijd op een wat gelukkige manier de 3-2. Een pass op de ingevallen Bas Spenkelink kon door de spits net niet beroerd worden en daardoor was Niek Nijenhuis dusdanig in verwarring dat de bal in de verre hoek plofte, ’t Wooldrik in extase brengend. De laatste paar minuten leken een eeuwigheid te duren, maar BWO was niet meer bij machte nog kansen te creëren. Wat heet, met een fraai schot zorgde Mauro Lohuis bijna voor nog een treffer. Na 95 minuten kon alles dat NEO een warm hart toedraagt opgelucht ademhalen en was het kampioenschap een feit.

Wat volgde was een huldiging op het veld, waarbij de medailles uitgereikt werden door Wout Weghorst, terwijl de kampioensschaal werd overhandigd door Robin Oude Kamphuis. De oud-aanvoerder van NEO, die de vorige twee promoties meemaakte, een mooie symboliek. Nadat de NEO-selectie zich had opgefrist barstte het feest los in het clubhuis. NEO resteert nog één duel, pinkstermaandag uit bij Wijhe’92. Een potje om des keizers baard, want Wijhe is dit weekend veroordeeld tot de nacompetitie, na het verlies bij Suryoye. Op één na zijn alle beslissingen gevallen in 2J. Bon Boys en Achilles ’12 spelen nacompetitie om promotie en Grol lijkt favoriet voor de derde plek. Voor Vogido en Wijhe ’92 resteert hetzelfde, maar dan om handhaving. Barbaros is gedegradeerd en verlaat daarmee ook het zondagvoetbal.

Foto: Jaap Engelsman
Newsoutside Sportverlichting PBSoccer