Sterke eerste helft opmaat voor winst NEO bij ATC ’65

Zonder vier potentiële basisspelers won NEO het lastige uitduel bij ATC ’65 met 2-1. Op basis van een geweldig eerste half uur en veel meer uitgespeelde kansen was de winst verdiend. Dit ondanks dat het vlot combinerende ATC, na de pauze een veldoverwicht creëerde dat echter niet zo gek veel mogelijkheden opleverde. Een euvel dat de Hengeloërs het hele seizoen al parten speelt.

NEO ging onder het toeziend oog van erg veel mensen uit Borne als een furie van start en ATC ’65 wist zich in die fase totaal geen raad met de vlot lopende combinaties en steeds weer opstomende backs en middenvelders. Al na twee minuten moest doelman Niels Ensink zich strekken om een strakke hoekschop van Rick ten Tusscher over te tikken en nadat de zeer actieve en balvaste Twan Weghorst een voorzet net niet kon verzilveren maakte hij het even later Ensink zo lastig dat die de bal kwijtraakte. Het leidde uiteindelijk tot een schot van Mauro Lohuis dat nipt naast ging.

Uitstel van executie

NEO reeg de kansen aaneen en na een slim hakje van Ron Spoler schoot Mauro Lohuis weer net naast. Twan Weghorst deed hetzelfde, nadat hij zich op de rand van het strafschopgebied prachtig vrij had gekapt. Na twintig minuten een klassieke scrimmage voor de ATC-goal en de Hengelose defensie wist de bal met moeite tot hoekschop te verwerken. Het bleek uitstel van executie. De bewuste hoekschop van Rick ten Tusscher was weer scherp, raakte de paal, maar via via belandde de bal bij Max Brunninkhuis die het net deed bollen: 0-1 en meer dan verdiend op dat moment.

Subliem afgerond

De eerste echte kans voor ATC ’65 ontstond na 25 minuten. Balverlies leidde tot een opstomende rechterspits die in ideale schietpositie leek te komen. Gelukkig voor NEO besloot hij tot een breedtepass die kon worden onderschept. Nadat Kevin Roesink een schot op het laatste moment geblokt zag en dezelfde Roesink wellicht een strafschop had moeten krijgen, viel na ruim een half uur de 0-2, een geweldige goal. NEO combineerde soepel door het hart van de ATC-defensie en de aanval werd subliem afgerond door Ron Spoler.

Te mager

In de laatste paar minuten voor de pauze kreeg ATC wat meer grip op NEO en nadat Bas Geessink uit kansrijke positie naast kopte deed Gilian Wilms het net iets later beter. Een voorzet van links werd geheel vrijstaand van dichtbij ingekopt, onhoudbaar voor Thijs Terhalle. 1-2 bij rust derhalve en dat was gezien de veldverhoudingen te mager voor NEO. Na de pauze begon NEO weer sterk. Kevin Roesink produceerde een foutieve slotpass in kansrijke positie en Jochem Stam kon een voorzet van Wessel Bom net niet controleren.

Voortdurende dreiging

Na een fraaie pass van Mauro Lohuis punterde Ron Spoler de bal richting het doel en Ensink had mazzel dat de bal tussen zijn beide benen klem kwam te zitten. Ook na tien minuten was Ron Spoler het eindstation van een vlotte aanval. Zijn schot ging echter naast. In het vervolg van het tweede bedrijf kreeg ATC ’65 steeds meer vat op de wedstrijd, met name door het veld erg breed te houden. De ingevallen Tyrese Gijsbertha ontpopte zich daarbij tot een aanwinst in de Hengelose frontlinie. Het leverde het team van René Remie echter nauwelijks uitgespeelde kansen op, ondanks dat de dreiging er voortdurend was.

Beste kansen

Een paar schoten van afstand waren een makkelijke prooi voor Thijs Terhalle en een aantal voorzetten konden tot hoekschop worden verwerkt. Die waren altijd een prooi voor de kopsterke NEO-defensie, waarin Jesse Keur een sterke partij speelde. Halverwege het tweede bedrijf bracht Michel Steggink met Mark Freriks en Coen ten Tusscher twee frisse krachten in een NEO-ploeg, die in de eerste helft erg veel energie had verbruikt. ATC bleef een licht overwicht houden, maar eigenlijk waren de beste kansen nog voor NEO. Een lob van Max Brunninkhuis was net te kort en Jochem Stam schoot na een vloeiende counter op de paal.

Na een minuut of vier blessuretijd vond arbiter Molenaar het welletjes en kon NEO drie kostbare punten bijschrijven. De koppositie werd hiermee ook behouden, hoewel het verschil in doelsaldo minder werd door de forse 6-2 overwinning van Bon Boys op Vogido. Het blijft op drie fronten ongemeen spannend. Bovenin zal het waarschijnlijk gaan tussen Bon Boys en NEO, onderaan zijn nog diverse teams niet gevrijwaard van nacompetitie en de derde periode kan nog alle kanten op. In die periode zit SDC ’12, de volgende tegenstander van NEO, op het vinkentouw en de ploeg van coach Agteres heeft, met nog zes duels te gaan nog alle kans op een leuk toetje.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer