Winst te behalen voor Almelose sportverenigingen

Dat sporten bijdraagt aan een goede gezondheid is niets nieuws, maar dat de sportomgeving ook een grote invloed heeft op onze gezondheid wordt soms vergeten.

“Tijdens de wedstrijd een AA-tje uit de kantine en na de wedstrijd een frietje of broodje kroket”. Dit is inmiddels een gewoonte geworden in Nederlandse sportkantines, vertelt JOGG-Teamfit coach Eva. Eva gaat regelmatig langs sportverenigingen -accommodaties om daar kosteloos advies te geven over een gezondere sportomgeving. “Mensen schrikken vaak als ik vertel dat er 12 suikerklontjes in een AA-flesje zitten.”

JOGG-Teamfit coaches door het hele land proberen sportverenigingen te enthousiasmeren en motiveren om samen met hen aan een gezondere sportomgeving te werken. De leefomgeving heeft, vooral op jongeren, veel invloed. Verschillende gemeenten in Twente, waaronder Almelo, zijn inmiddels JOGG- gemeente geworden waarbij zij zich extra inzetten op de leefomgeving van jongeren.

JOGG-Teamfit heeft inmiddels meer dan 2000 locaties die aan de slag zijn met een gezondere leefomgeving. Een vereniging die actief met JOGG-Teamfit aan de slag is gegaan is atletiekvereniging SISU in Almelo. Zij zijn een rookvrije vereniging geworden en hebben ook in de kantine voor gezondere opties gekozen. “De eerste reacties van leden waren; we gaan toch niet alleen maar wortels en komkommer eten! Maar dat was ook helemaal niet de insteek. Iedereen is verrast over de diverse mogelijkheden die er zijn voor gezonde keuzes. We hebben nu een breder en gezonder aanbod en er is minder vraag meer naar de vette hap.” Eva hoort vaker de vooroordelen van verenigingen en benadrukt dat ze in de kantine niet alle ongezonde opties weghalen, maar juist gezondere opties aan het assortiment toevoegen zodat het een breder publiek trekt. “We snappen dat verengingen draaien op vrijwilligers die niet uren in de keuken kunnen staan. Maar een bruin broodje met gekookt ei of een bruine tosti is gemakkelijk te maken en gezond.”

Sportbedrijf Almelo gaat komend seizoen alvast het goede voorbeeld geven. “Het viel ons op dat ouders steeds vaker opmerkten dat er rond schoolsporttoernooien maar zelden iets gezonds te koop is”, geeft JOGG-regisseur voor Almelo Jan Willem Dangremond aan. Komend seizoen zal er daarom bij tal van activiteiten en evenementen meer aandacht zijn voor de gezonde keuze. Denk aan het stimuleren van water drinken of een gezond tussendoortje. Zo werden tijdens de laatste Koningsspelen alle kinderen voorzien van water en bananen, mogelijk gemaakt door de lokale PLUS-supermarkten.

Almelo beschikt over 33 kantines die beheerd worden door sportverengingen. Ondanks dat er al meerdere clubs over het thema gezondheid nadenken is er maar 1 vereniging in Almelo gecertificeerd, atletiekvereniging SISU. Dit betekent werk aan de winkel is voor Almelose sportverenigingen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer