Bas Moerings blijft Hessel Hoekstra voor en winst het CSI Twente

Het scheelde niet veel of het CSI Twente had zondagmiddag voor de vierde keer een in de eigen regio actieve ruiters als winnaar mogen begroeten van de Grote Prijs. Hessel Hoekstra had in de voetsporen kunnen treden van Jos Lansink (1988) en 1993) en Gerco Schröder (2007). Maar een fout in de barrage voorkwam dat de snelste ruiter van de tweede omloop met de negenjarige bruine hengst Icoon VDL (v. de hoofdprijs mocht afhalen.

De Equestrian Park Erve Maathuis Grote Prijs over 1,55 meter was nu voor Brabander Bas Moerings, die met zijn excellent springende negenjarige bruine hengst Ipsthar (v. Denzel van het Meulenhof) als enige in beide omlopen op geen enkele springfout viel te betrappen. Derde werd de Duitse amazone Nina Piasecki met de twaalfjarige bruine hengst Sheikh (v. Stakkato). Ze kwam met acht strafpunten door de finish.

Pittig parcours
De nieuwe Duitsland parcoursbouwer Stefan Schäfer, die Henk-Jan Drabbe opvolgde, had een pittig basisparcours opgesteld waarin diverse technische vraagstukken waren opgenomen. Hessel Hoekstra, veertien dagen geleden met Icoon nog goed voor de winst in de Grote Prijs van Eindhoven, was als veertigste starter pas de eerste deelnemer die zonder mankeren de hindernissen achter zich liet. Uiteindelijk kreeg hij in het veld van 49 combinaties nog concurrentie van Moerings en Piasecki.

De 22-jarige Bas Moerings kon zijn geluk na afloop niet op. “Ongelooflijk dat ik de enige was die met dubbel nul de ring uitkwam. Ik had hiervoor zelfs nog nooit een één of twee ster Grote Prijs gewonnen. Eerlijk gezegd had ik dit ook niet durven verwachten. De eerste proef was al loodzwaar en Hessel maakt zo’n fout als nu normaal niet.”

Volgens Moerings had Schäfer de ruiters voldoende keuzes voorgeschoteld. “Er zaten drie lastige opgaven in het parcours. Vier keer de galop, de driesprong en de laatste lijn met de triple-bar. Je moest de kop er echt bijhouden. De tijd was niet super scherp, maar precies goed. Je moest wel doorrijden. Het stond ook echt hoog. Niet lomp, maar wel technisch hoog.”

Geen wereldruiter
Zijn Ipsthar, door kenners een wereldpaard genoemd, kon hij alleen maar prijzen. Lachend:
“Dat is hij ook, alleen zit er geen wereldruiter op. We hebben hem zelf gefokt en opgeleid. Je moet hem niet in de weg zitten. En dat is moeilijk zat af en toe..”

Net als Bas Moerings is ook Hessel Hoekstra, sinds dinsdag, 22. “Ik kan niet anders dan tevreden zijn. Eigenlijk had ik maar twee mindere rubrieken, in de rest was ik steeds foutloos. Na Eindhoven had ik wel een goed gevoel, we zijn wel in vorm op dit moment. Vrijdag waren we al vierde in de dikke proef, nu tweede. Dan kan ik niet klagen. Bas heeft ook verdiend gewonnen.”

Hoekstra is afkomstig uit Lelystad maar rijdt alweer zeven jaar voor een stal in Twente. Op zijn vijftiende ging hij werken voor Willem Greve, sinds drie jaar is de Stal van Erik Wiefferink in Wierden zijn uitvalsbasis. Paardenmensen in hart en nieren”, zegt hij over het duo. Mooi dat Willem en Jeroen Dubbeldam ons zoals ook gewoon willen helpen.”

Over twee weken mag Hessel Hoekstra zijn debuut maken op het hoogste niveau. In Rotterdam is hij deelnemer bij het CSIO5*. “Bondscoach Jos Lansink heeft contact gehad met mijn werkgever Erik Wiefferink. Normaal kom je niet zomaar bij zo’n evenement binnen, dus dat is een mooie kans voor mij. Mijn paard is nog jong en ik ook.”

Hessel Hoekstra werd twee weken na zijn zege in Eindhoven nu tweede met Icoon VDL in Geesteren.

Foto’s © Ashley Claus

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer