‘Het gaat best wel snel met Gaen’, aldus Bas van der Aa

Ook voor Bas van der Aa is Jumping Schröder een soort thuiswedstrijd. Zijn eigen pas gerenoveerde accommodatie ligt in Albergen op slechts enkele kilometers van het terrein van de Schröders. Na het CSI Twente, Outdoor Gelderland en de Almelose Ruiterdagen is het concours in Tubbergen voor hem het vierde in korte tijd niet ver van huis. In Geesteren kwam Van der Aa voor het eerst in actie in de Grote Prijs van Twente en dat smaakte ondanks drie springfouten met de elfjarige vosruin Gaen (v. Quintago) naar meer. “Het heeft sportief niet zo uitgepakt als ik had gehoopt, maar als klein kind droomde ik er al van daar ooit een keer op dat niveau te mogen rijden. Gaen had tot anderhalf geleden alleen nog maar tot en met de klasse M gelopen, dus eigenlijk gaat het best wel snel met hem.” Bij Outdoor Gelderland volgde na ‘Geesteren’ een keurige vijfde plek in de rankingproef over 1,50 meter, die gold als kwalificatie voor de Grote Prijs in Vragender. En op de slotdag liet hij een al even nette elfde stek noteren in de hoofdrubriek na slechts één springfout. Eerder bewees de combinatie al in Grote Prijzen op het niveau van twee sterren met een derde plaats bij CH De Wolden in Veeningen en een vijfde in Exloo dat ze snel vordering maakte.

Asian Games
Met de eerder door Conor Drain uitgebrachte negenjarige bruine ruin Shanroe Barney (v. Douglas)  en de een jaar oudere schimmelhengst Hakkinen N (v. Zirocco Blue VDL) heeft hij nog twee paarden op stal die richting het niveau van drie sterren gaan. En achter het eerste drietal staat nog een aantal talentvolle jongere paarden klaar om opgeleid te worden voor het grotere werk. Waaronder de zevenjarige merrie Keniki (v. Namelus R) van Henk Luyrink, die hem bij wedstrijden vaak terzijde staat. Vrijwel alle andere paarden zijn eigendom van Taiwanese klanten, van wie Yu-Lung Chen vooralsnog als ruiter het best presteert. Hij mag zijn land met Gaen vertegenwoordigen bij de Asian Games, die voorlopig overigens pas voor 2023 op de agenda staan.

Nog niet zo gemakkelijk
Bas van der Aa: “In Taiwan is corona een heel groot probleem. Wie naar het buitenland is geweest, moet standaard eerst tien dagen in quarantaine. Vandaar dat ik de paarden voor ze train en rijdt.” Bij de kwalificatiewedstrijd van Taiwan voor dat evenement was de vos het enige paard dat in Deurne geen fout maakte. “Hij heeft heel veel bloed, een super instelling en veel vermogen. Ik wil graag een keer een drie ster Grote Prijs foutloos rijden, dat lijkt me mooi. Het is nog niet zo gemakkelijk er tussen te komen en je moet er natuurlijk ook de paarden voor hebben. Zeker met Gaen zit dat er wel in.” Met Keniki was Van der Aa woensdag dichtbij de zege in de rubriek over 1,30 meter op tijd tijdens Jumping Schröder. Hij werd tweede en pakte met E. Guriel ook nog een vierde en met Bruce Sapringsteen VDV Z een zesde prijs mee. “Dat zijn alle drie goede paarden”, vindt Bas van der Aa. “Ik heb ze al een tijdje en kan daarom in een parcours wel soms wel een beetje spelen met bijvoorbeeld korte wendingen. Gewoon om te proberen heel gemakkelijk snel te rijden.” Hij kont er mee leven dat Gerco Schröder hem uiteindelijk van de winst afhield. “Ik heb hem nog wel gevraagd waarom dat zo nodig moest”, lacht de Albergenaar. “Maar zonder gein, ik vind het niet erg hoor om van Gerco Schröder te verliezen…” Van der Aa, goed bevriend met organisator Tom Brinkman met wie hij ook actief is in de handel, geniet sowieso in Tubbergen. “Het is een heel mooi, professioneel verzorgd concours op een geweldige bodem. Je kunt zien dat er mensen achter zitten die zelf op hoog niveau gereden hebben.”

Bas van der Aa met Gaen in actie in de Grote Prijs van Twente in Geesteren.

(C) Hippisch Twente

Om de volledige Jumping Schröder Tubbergen Special 2022 te lezen, klik hier!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer