A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg naar Britishfield

Komende zaterdag reist Mariënberg af naar Britishfield. Daar zal op sportpark Noppenweide, aan de Meester Holtropstraat nummer 3, voetbalvereniging Bruchterveld de gastheer zijn.

Ik keek even naar de stand in de 3e Klasse D, nu wij na 25 wedstrijden ondertussen zijn aanbeland bij het laatste duel van het seizoen. Ik ben normaal gesproken niet zo ranglijst-fetisjist, maar feit is wel dat onze vrienden van Bruchterveld, met als treffende geuzennaam Tricolores, gewoon keurig op de vijfde stek staan en zelfs nog kans maken op het winnen van de derde periodetitel. Wat super zeg! Het kan inderdaad verkeren, zeker in het altijd mooie en pittoreske Bruchterveld. De heer Bredero heeft hier ook zijn sporen nagelaten, wis en waarachtig, wat ik oe brom!

Goed gevoel

Helemaal in eigen hand heeft Bruchterveld het niet, want Hellendoorn moet wel thuis punten laten liggen tegen DES Nijverdal en de mannen van de afscheidnemende trainer Job Lamberink zullen in ieder geval moeten zegevieren op de Noppenweide over de Westerparkbewoners. Waarvan Akte! Hellendoorn is, doordat ze eindigen op de derdee plek, al verzekerd van een periodetitel, die nemen ze namelijk over van kampioen ON Almelo. Maar je wil je laatste thuiswedstrijd voor eigen publiek en zekers tegen Door Eendracht Sterk wel gewoon winnen. Of niet dan? Je wilt sowieso met een goed gevoel de nacompetitie in, omdat Hellendoorn als grote club zijnde graag hogerop wil, naar de tweede klasse wel te verstaan. Daarom alleen al wil je absolute vorm laten zien om zo goed mogelijk en beslagen ten ijs te komen op het toetje wat wacht voor ondermeer De Zweef en Hellendoorn.

Gemiste kans

Echter gooide HR (Henk Reinders) vorige week zelf al voorzichtig wat milde olie op het vuur in het laatste wedstrijdverslag van de Tricolores. En anders denk ik dat de weledele heer BS (Bert Smit) nog wel enkele rake woorden zal noteren in zijn altijd vermakelijke voorbeschouwing wat hij wellicht op hetzelfde moment van dit schrijven aan het schetsen is op het duel tussen Bruchterveld en Mariënberg. Niets is een mens vreemd. Het was dit jaar weer heerlijk leesvoer, zowel de gedachtengangen van Bert alsmede de nabeschouwingen van Henk. Hulde daarvoor! Want jammer genoeg hebben niet alle clubs wekelijks een verslag op de site staan. Gemiste kans zeggen we dan. Echter, de oud-zeurvitter van Bruchterveld, HR dus, repte zelf over het feit dat het ‘Kampioenschap van de gemeente Hardenberg’ komende zaterdag op het spel staat. Ik voel een uitdaging aankomen en die handschoen pakken wij als rood-zwarte voetballers graag op.

Nummer vijf

Ik denk dat Arjan Visscher, onze trainer, al een strijdplan heeft uitgedokterd en nu al zinspeelt op een mooie zege op het veld aan de Holtropstraat waar ooit het mooiste meisje van de klas woonde. Persoonlijk zit ik weer in zo’n duivelse spagaat. Ik gun Bruchterveld, net zoals alle clubs bij ons in de buurt (nou ja, bijna elke club dan) het allerbeste. Voor ons stond er niet zoveel meer op het spel totdat, door de verrassende zege van vorige week op het veel sterkere de Zweef, hebben wij weer ineens zicht op plek nummer vijf. Dat zou na een bewogen en merkwaardig seizoen een prestatie van formaat zijn. Mocht ons dat lukken, dan zijn wij ook nog eens de beste van de gemeente Hardenberg in de 3e Klasse D en dan houden wij naast Bruchterveld ook Banthum, Hardenberg ’85 en Kloosternarigheid onder ons.

Volle buit

Een ander blik op de ranglijst leert ons tevens dat Bruchterveld dit seizoen nog niet gelijkgespeeld heeft. Zeer Bijzonder. Twaalf wedstrijden gewonnen en dertien keer verloren. Daarin zijn ze uniek. Dat is Bruchterveld eigenlijk altijd al geweest. Een mooie en warme dorpsclub waar je altijd welkom bent en je ook altijd welkom voelt. De tune van Cheers zou hier zomaar uit de boxen kunnen komen. Je zo met deze of gene een gezellig gesprekje aanknoopt of samen met een ander zomaar een pretkegel drinkt in de Noppenveste. Ach, Mariënberg heeft al een lange geschiedenis met Bruchterveld, we gaan samen zekers terug sinds 1968. HR vertelde ook dat Bruchterveld nog een appeltje met ons heeft te schillen. Dat snap ik. Thuis wonnen wij door een rake vrije trap van Jari ternauwernood met 1-0 van Britishfield, die minimaal recht had op een punt, misschien wel de volle buit – drie dus.

Eigen succes

Maar we gaan geen peentjes zweten. Als wij dezelfde arbeidsethos op de mat kunnen legen als vorige week tegen runner-up de Zweef (2-1 winst) kan het nog een leuke wedstrijd worden. Twee ploegen die elkaar echt wel het licht in de ogen gunnen maar aanstaande zaterdag allebei voor haar eigen succes zal gaan. Dat lijkt mij volkomen logisch. Nadat de scheidsrechter van dienst heeft gefloten voor twee keer 45 minuten voetballen, zijn we even geen vrienden, buren of familie meer van elkaar. Dan is het vrouw en kinderen eerst. Want je wil toch niet hebben dat zondagmorgen je schoonvader je ineens belt om de nederlaag tegen Bruchterveld nog even in je neus en ogen te wrijven. Jullie nog gevoetbald gisteren? Dat ie spontaan meldt dat ze zo even gezellig langs komen om koffie te drinken of een biertje te doen. Echt niet, blief dan maar thuus!

Hartstikke gaaf

Gelukkig heb ik geen familie wonen in Bruchterveld maar wel enkele vage kenissen. Gun ze, nogmaals, het allerbeste maar komende zaterdag even niet. De titel ‘De Beste Van De Gemeente Hardenberg In De 3e Klasse Zijn’ zal ons zeker niet misstaan en staat op het spel. Dat is toevallig de krenten in de pap geworden. Het is toch hartstikke gaaf dat zelfs de laatste wedstrijd van de competitie niet om des keizers baard gaat, laten we er dan met z’n allen een bijzondere spannende wedstrijd van maken. En als na negentig minuten de kruitdampen zijn opgetrokken, zien we wel wie er aan het langste eind trekt. Ik ga uit van Mariënberg, daarvoor heb je natuurlijk een rood-zwart hart. Maar aan de andere kant gun ik het Bruchterveld ook wel. We zullen het zien.

Dus ondanks mijn sympathie voor de Britishfielders gok ik wel ouderwets op een 1-3 zege. De aftrap is zaterdag om 14.30 uur en scheidsrechter is de heer Jan Klein Ganseij die liefdevol op zijn fluit zal blazen. Succes mannen, veule wille maar vooral veule Skik. Worden wij de beste van de gemeente Hardenberg in de 3e klasse D?

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer