Eric ten Cate verkeert in puike vorm

Eric ten Cate verkeert in puike vorm. De ruiter uit Geesteren hoor je daarom bepaald niet klagen over de prestaties die hij de laatste tijd met zijn paarden levert. Tijdens Jumping Schröder Tubbergen hoopt hij dat nog eens te onderstrepen. “De paarden zijn super in vorm”, bevestigt Ten Cate. “Het betaalt zich uit dat ik veel op concours ben geweest, ook in het buitenland. Van drie dagen achter elkaar springen leren ze veel.” Zijn belangrijkste troeven op stal zijn tegenwoordig de negenjarige schimmelruin Incredible (v. Clinton) en de even oude bruine ruin Ivoor (v. Eldorado van de Zeshoek). Met de laatste sloot hij in het Deense Aalborg het hoofdnummer als tweede af, won hij bij het CSI Twente een rubriek over 1,45 meter en eindigde hij in zijn eerste Grote Prijs van Twente over 1,55 meter als zesde. Afgelopen week snelde de combinatie naar een overtuigende zege over 1,40 meter tijdens de Almelose Ruiterdagen, de rubriek waarin hij ook nog eens derde werd met Indendo en vierde met Incredible.

Iets te voorzichtig
“Jammer dat ik in Geesteren meteen op de eerste hindernis al een fout maakte”, vond Eric ten Cate, die anders een mooie kans zou hebben gehad op de hoofdprijs. “Vaak begin je toch net iets te voorzichtig omdat je bang bent aan het begin van het parcours strafpunten op te lopen en gaan de moeilijkste dingen het makkelijkst.” Eric ten Cate heeft veel profijt van zijn samenwerking met Horse Deals. Hij rijdt diverse paarden voor eigenaar Rudy de Vlieger van het online veilingplatform voor exclusieve rietjes van tophengsten in dressuur en springrichting. De Vlieger is gevestigd in Wierden en heeft stallen bij paardenopfokker Woudenberg.

Vanzelf deuren open
Voor Eric ten Cate zijn de recente successen geen reden zijn ambities al te snel naar boven bij te stellen. “Ik wil eerst zorgen dat ik alles super voor elkaar heb, voor ik aan een stap hoger denk. Als je goed presteert, gaan er vanzelf wel meer deuren voor je open. Van mezelf weet ik dat ik altijd voor de winst ga. En dat ik als het moeilijk is een doorzetter ben. We zien vanzelf wel hoever we komen.”

Om te beginnen met Jumping Schröder Tubbergen. Een evenement mooi dichtbij huis. “En altijd goed georganiseerd”, voegt hij eraan toe. “Door ruiters met verstand van zaken.”

Zelf heeft de ruiter uit Geesteren de laatste jaren steeds meer oog gekregen voor zijn wijze van rijden. “Iedereen ontwikkelt zijn eigen stijl. Toen ik begon had ik meestal paarden die lastig waren. En dat zag er vanzelf vaak wat minder netjes uit. Die naam had ik en daar kom je natuurlijk dan ook niet zomaar af. Maar ik werk er wel bewust hard aan dat beeld te veranderen. Want het laatste dat ik wil is dat mensen van mij het idee krijgen dat ik de paardensport in een verkeer daglicht stel. Dat moeten we zeker in deze tijd, waarin iedereen kritisch naar ons kijkt, natuurlijk absoluut niet hebben.”


Eric ten Cate kan de laatste tijd goedgemutst op concours. In Tubbergen is hij een van de favorieten voor de Grote Prijs.

(C) Hippisch Twente

Om de volledige Jumping Schröder Tubbergen Special 2022 te lezen, klik hier!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer