Klootschieters uit de gemeente Tubbergen presteren tijdens EK

Het afgelopen Hemelvaartsweekend werd in het Duitse Meldorf het EK klootschieten gehouden. Namens de klootschietverenigingen uit de gemeente Tubbergen werd er door maar liefst 12 sporters deelgenomen, bij de meisjes, jongens, dames en heren. In totaal wisten deze 12 sporters 5 individuele medailles te behalen en hebben alle deelnemers één of meerdere teammedailles gewonnen. De deelnemers waren: Bart Hemmer, Stef Huiskes (beide KV Reutum), Lindsay Leussink (KV De Huier), Silke Tulk (KV Kleine David), Sophie Koebrugge, Tom Kemperink, Guus Weghorst, Rob Scholten (allen KV Niej Haarbig), Bart Kamphuis, Mark oude Luttikhuis, Mark Tijkorte, Robert Blankenvoort (allen KV Mander). 

Onderdeel veld

Vrijdag 27 mei begon het EK met het onderdeel veld. Op dit onderdeel waren Rob Scholten (KV Niej Haarbig) en Silke Tulk (KV Kleine David) titelverdediger.
De meisjes beten het spits af. Sophie Koebrugge maakte haar debuut op het EK en liet direct zien dat zij mee kon draaien met de Europese top bij de jeugd. Zij gooide 806,70 meter in tien schoten en wist hiermee een knappe bronzen medaille te behalen. Zij werd gedurende haar wedstrijden gecoacht door haar moeder Silvia, die in 2000 ook mee deed aan het EK, maar helaas geen podiumplek wist te behalen. De Duitse Hannah de Vries won dit onderdeel bij de meisjes, het zilver ging naar de Hengelose Imke Haring o/g Brugger.

Bij de jongens deed Bart Hemmer van KV Reutum mee. Hij kwam tot een keurige 9e plaats bij zijn debuut.

Bij de dames moest Lindsay Leussink haar rol als reserve waarmaken, doordat Kim Schurink tijdens een training geblesseerd uitgevallen was. Lindsay had haar zinnen gezet op het onderdeel straat, maar wist ondanks dat tot een keurige vijfde plaats te komen. Topfavoriet Silke Tulk uit Albergen mocht in de laatste groep starten en liet direct bij het eerste schot zien dat ze in topvorm was. Ze gooide in totaal 1092,90 meter in tien schoten; ruim 120 meter meer dan de Achterhoekse Suzan Zieverink die het zilver won. Hiermee prolongeerde Tulk haar titel op het onderdeel veld en mocht ze zich voor de vierde keer op rij tijdens een EK laten kronen tot kampioene.

Bij de heren waren het Tom Kemperink (29e), Guus Weghorst (25e), Bart Kamphuis (16e) en Mark oude Luttikhuis (13e) die allen een goede wedstrijd gooiden, maar niet in de buurt kwamen van de podiumplaatsen. Lang lag Mark Tijkorte van KV Mander op koers om een medaille te pakken, totdat de topfavorieten het veld betraden en hij op de troosteloze vierde plek belandde. Rob Scholten van KV Niej Haarbig moest het in zijn strijd om titelbehoud opnemen tegen de Ier Martin Coppinger en de Duitser Daniel Heiken. Na negen schoten lagen de heren twee meter uit elkaar en moest het laatste schot de beslissing brengen. De Duitser gooide een complete misser, maar omdat deze kloot door iemand in het publiek werd tegengehouden, mocht hij opnieuw aanleggen voor zijn tiende schot. Dit keer gooide hij een prima schot en liet Rob Scholten en Martin Coppinger kansloos achter. Een protest over de gang van zaken door de Nederlandse en Ierse bond kon in deze stand geen verandering meer brengen en dus bleef Rob de winnaar van het zilver.

Onderdeel straat

Op straat waren het de meisjes wederom die het bal mochten openen. Sophie liet ook hier haar klasse zien en gooide een mooie debuutwedstrijd met de Ierse stalen kloot van zo’n 800 gram. Ze liet al snel haar concurrenten achter zich en richtte zich op een plek in de top-3. Door een bermpaaltje waar haar kloot tegen tot stilstand kwam, kwam Sophie uiteindelijk 10 centimeter tekort voor een zilveren medaille en moest ze dus genoegen nemen met het brons. De Beuningse Britt Rolink won het zilver en de Ierse Rachel Kingston won het goud met een verschil van 60 meter.

Bij de dames schoot Lindsay Leussink de wedstrijd van haar leven. Ze begon in de eerste groep en kon zonder druk haar tien schoten volbrengen met een totaalafstand van 1898,90 meter. Een resultaat waar, zo bleek later, zelfs veertig heren zich op stukbeten. Silke Tulk was de titelverdedigster maar kon dit keer deze rol niet waarmaken. Ze begon slecht, herpakte zich in het middenstuk van de wedstrijd, maar op het laatst had ze wat pech met de omstandigheden van de straat. Ze belandde uiteindelijk op een vierde plaats, net achter de Ierse Kelly Mallon en de Duitse Anke Klöpper.

Bij de mannen was Stef Huiskes erg goed onderweg in zijn EK-debuut. Hij gooide in tien schoten een totaalafstand van 1922,90 en belandde hiermee op een zesde plaats. De Ier Seamus Sexton liet zien dat hij de absolute winnaar van dit toernooi was door in tien keer 2323,90 meter te gooien, ruim 200 meter meer dan de nummer twee en drie; Simon Quathammer uit Duitsland en de Ier James O’Donnovan. Tom Kemperink en Robert Blankenvoort waren iets minder fortuinlijk tijdens hun EK-wedstrijd op straat en werden respectievelijk 41e en 42e.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer