Ultieme finale voor Manderveen: ‘Hier hebben we het hele seizoen voor gevoetbald’

Zondag staat er voor VV Manderveen een ultieme finale op het programma. Op neutraal terrein in Fleringen moet er met EMOS worden uitgemaakt wie er volgend jaar in de 4e klasse speelt. “We gaan er alles aan doen om dit af te maken.” 

Door Boy de Haan

Voor het eerste elftal van VV Manderveen kan het seizoen eigenlijk al niet meer stuk. In maart werd de eerste periodetitel sinds 1992 in de wacht gesleept. Toen, precies dertig jaar geleden, stonden er meerdere spelers op het veld wiens zoon deel uitmaakt van de huidige hoofdmacht. “Zij hebben het afgemaakt. Nu is het aan ons.”

Korte anekdotes

Eén van die spelers is Joris Wesselink. De aanvoerder van het Manderveense vlaggenschip kent de verhalen van en over dertig jaar geleden. “Vooral korte anekdotes”, aldus Joris Wesselink. “Over hoe dat seizoen verliep, en ons huidige seizoen veel op dat van toen lijkt. We hadden het er afgelopen week nog over. Dat mijn vader dit heeft meegemaakt en ik dat nu mag, is bijzonder. Dit soort wedstrijden speel je bijna nooit.” Dat VV Manderveen kan promoveren, leeft niet alleen binnen de club. Het dorp Manderveen staat dit seizoen pal achter de eerste selectie. “Dat begon al toen we de periodetitel pakten”, vertelt Wesselink. “Omdat het alweer dertig jaar geleden is dat dat voor het laatst gebeurde, is het gaan leven. Ik heb deze week al meerdere berichten ontvangen. Dat het zondag echt moet gaan gebeuren.”

Extra mooi

Behalve dat Joris Wesselink een van de spelers is wiens vaders onderdeel uitmaakten van het succesteam van het seizoen 1990/1991, is hij ook een van de spelers die het langst meelopen in het eerste elftal van VV Manderveen. Wesselink heeft de club door de jaren heen dan ook een opmars zien maken. “Toen ik net uit de jeugd overkwam, ging het met de sportieve resultaten best goed. We werden nog een keer vijfde, maar spelers vertrokken en oudgedienden stopten ermee. Met zo’n kleine club is het dan moeilijk zoiets op te vangen. De afgelopen seizoenen hebben we vaak onderin meegespeeld. Maar inmiddels maken jeugdspelers de stap weer en zijn er jongens die de overstap naar Manderveen hebben gemaakt. Dat maakt het extra mooi om met zijn allen ergens voor te mogen spelen.”

Ander niveau

De opmars van VV Manderveen kwam dit seizoen tot een hoogtepunt. De formatie van Thijs Masselink kende een bliksemstart en was lang koploper. Met de periodetitel werd er voor het eerst sinds een lange tijd weer iets tastbaars buitgemaakt. De koppositie moest worden vergeven aan DTC, dat daarna geen misstap meer maakte en overtuigend kampioen werd. Manderveen hoopte op die misstap, maar maakte zich ondertussen ook al op voor de nacompetitie. “Trots zijn we sowieso al op dit seizoen”, licht Joris Wesselink toe. “Omdat het voor VV Manderveen lang geleden is dat er zo werd gepresteerd. Maar zondag gaan we er alles aan doen om dit af te maken.” Met een 11-0 zege op Bredevoort in de halve finale van de nacompetitie werd er richting zondag in ieder geval al genoeg vertrouwen geput. “Toch zal EMOS van een ander niveau zijn.”

Goede ploeg

Joris Wesselink verwacht een ploeg van een ander kaliber dan Bredevoort. “Ik heb ze dit seizoen twee keer zien voetballen, daarin vond ik ze niet tegenvallen.” Op de vraag waar VV Manderveen zondag kracht uit kan putten, is Wesselink duidelijk. “Onze eigen kracht. Als we daar vanuit gaan, zie ik kansen en mogelijkheden genoeg. EMOS is echt een goede ploeg, maar wij staan niet voor niets tweede. Zondag zal er een wedstrijd op zich worden gespeeld. Die kan alle kanten op.” Met de zenuwen zit het in Manderveen wel goed. “Hier hebben we het hele seizoen voor gevoetbald, nu willen we het heel graag afmaken. Ik heb er vooral heel veel zin in. Niet alleen ik, iedereen. Er wordt de laatste drie weken scherp getraind, al is dat het hele seizoen al het geval. Maar nu is er nóg een tandje bij geschakeld.”

In Fleringen zal VV Manderveen zich zondag in ieder geval thuisvoelen. In ieder geval één ding is zeker: De steun van het publiek zal groot zijn.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer