Volleybaldames met Bornse Florien Reesink beginnen woensdag aan Volleyball Nations League in Ankara

De Nederlandse volleybalsters beginnen woensdag aan de Volleyball Nations League 2022 in Ankara. In de selectie speelt de Bornse Florien Reesink. Oranje speelt vier wedstrijden in de Turkse hoofdstad, tegen respectievelijk China, Bulgarije, Italië en Servië.

Foto: Foto: Sportfoto-Oost.nl/Ron Jonker

Vierde deelname

Nederland miste tot nu toe nog geen editie van de prestigieuze Volleyball Nations League. In 2018 haalde Oranje de Final Six en eindigde het als vijfde in de eindstand. In 2019 gaf toenmalig bondscoach Jamie Morrison vooral jonge speelsters de kans om ervaring op te doen, en eindigde Oranje als elfde.

In 2021, het eerste jaar onder bondscoach Avital Selinger, werd Nederland zevende.

De Verenigde Staten wonnen zowel in 2018, in 2019 als in 2021 de Volleyball Nations League. In 2020 werd de VNL vanwege de coronapandemie niet gespeeld.

World Grand Prix

Tussen 1994 en 2017 nam Nederland 14 keer deel aan de World Grand Prix. Oranje veroverde in 2007 het goud onder leiding van Avital Selinger, de toenmalige en huidige bondscoach. In 2016 won Nederland brons onder leiding van Giovanni Guidetti.

Format Volleyball Nations League 2022

In 2021 werd de volledige Volleyball Nations League vanwege de coronapandemie afgewerkt op één locatie: het Italiaanse Rimini.

Vanaf dit jaar wordt het jaarlijkse elitetoernooi weer over de hele wereld gespeeld. Het aantal wedstrijden in de poulefase is verminderd. Waar de teams in 2021 in de poulefase tegen alle 15 tegenstanders speelden, is het aantal poulewedstrijden in 2022 verlaagd naar 12 wedstrijden (4 per speelronde).

De beste 7 teams uit de poulefase, plus organisator Turkije, plaatsen zich voor de finaleronde, die bestaat uit 4 kwartfinales, 2 halve finales, de wedstrijd om brons en de finale. De finaleronde wordt gespeeld van 13 t/m 17 juli in Ankara.

Sterke poule in Ankara

Oranje mag zich in Ankara opmaken voor een serie zware wedstrijden. Het team van bondscoach Avital Selinger speelt tegen het volledige podium van het laatste WK: Servië (goud), Italië (zilver) en China (brons). Ook Bulgarije mag niet worden onderschat.

Programma VNL Ankara:

Datum Tijd (NL) Wedstrijd Locatie
1-6-2022 17.30u China – Nederland Ankara, Turkije
2-6-2022 15.00u Bulgarije – Nederland Ankara, Turkije
3-6-2022 15.00u Nederland – Italië Ankara, Turkije
5-6-2022 12.00u Servië – Nederland Ankara, Turkije

Selectie

Aangezien het internationale clubseizoen pas kort geleden is afgelopen, zullen naar verwachting nog niet alle selecties op volle oorlogssterkte zijn. Ook in de selectie van Nederland ontbreken nog enkele bekende gezichten. Laura Dijkema heeft afgesproken met de bondscoach het eerste toernooi in Ankara over te slaan en sluit vanaf het tweede toernooi in Brazilië weer aan. Nika Daalderop en Anne Buijs zijn nog niet volledig wedstrijdfit en werken op Papendal aan hun herstel. Met Maret Grothues is in onderling overleg afgesproken om na een intensieve clubperiode het eerste deel van de zomer rust te nemen. Lees meer over Maret Grothues vandaag in het Algemeen Dagblad. Demi Korevaar herstelt nog van een enkelblessure die ze opliep in de oefeninterland tegen Frankrijk.

De afwezigheid van de genoemde speelsters biedt kansen aan nieuwe internationals om zich te bewijzen, zo ook Florien.

Selectie VNL Ankara:

Voornaam Achternaam Positie Club 2021-2022
Elles Dambrink Diagonaal Team22 (NED)
Celeste Plak Diagonaal Victorina Himeij (JPN)
Myrthe Schoot Libero Team22 (NED)
Florien Reesink Libero Apollo 8 / Team22 (NED)
Juliët Lohuis Midden Allianz MTV Stuttgart (GER)
Indy Baijens Midden SSC Palmberg Schwerin (GER)
Eline Timmerman Midden Allianz MTV Stuttgart (GER)
Laura de Zwart Midden VfB Suhl Lotto Thuringen (GER)
Fleur Savelkoel Passer/loper Team22 (NED)
Marrit Jasper Passer/loper Bosca San Bernardo Cuneo (ITA)
Jolien Knollema Passer/loper Il Bisonte Firenze (ITA)
Iris Vos Passer/loper Team22 (NED)
Sarah van Aalen Spelverdeler SC Potsdam (GER)
Britt Bongaerts Spelverdeler Bartoccini Fortinfissi Perugia (ITA)

 

Bron: Volleybal.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer