Ierse ruiter Matt Garrigan voelt zich thuis bij BWG Stables

Ruim twee jaar geleden meldde een toen nog 22-jarige Ierse jongeling zich bij de BWG Stables van de broers Schröder om er in het kader van de Rolex Academy voor talentvolle ruiters trainingen te volgen. Ondertussen is de uit Dublin afkomstige Matt Garrigan er stalruiter en hoopt hij nog vele jaren in het Twentse te vertoeven. “Voor de Academy ben ik hier niet zo lang geweest”, blikt Garrigan terug. “De boys vroegen me al snel of ik zin had voor ze te komen werken. Dat hoefden ze me geen twee keer te vragen. Ze hebben zelf veel getalenteerde paarden en er van of met andere eigenaren ook diverse waarmee ik de kans krijg op het niveau van twee en drie sterren in goede wedstrijden te starten. En ze geven me niet alleen de mogelijkheid in de ring te verschijnen, maar ook om zaken te doen.”

Geweldige trainingen
Het behoeft geen beoog dat Matt Garrigan zich prima thuis voelt in Tubbergen. “Ik ben hier erg gelukkig en krijg geweldige trainingen van de boys. Je kunt echt merken dat ze alle drie op het hoogste niveau van vijf sterren hebben gesprongen. Ze hebben een berg aan ervaring. Bovendien kan iedereen hier op stal heel goed met elkaar overweg. Dan is het niet zo gek toch dat ik hier zo lang mogelijk wil blijven?” Zes jaar geleden won hij in eigen land met het Ierse team al eens goud bij het EK voor young riders in Millstreet. Nu stelt hij hogere doelen. “Zo hoog mogelijk komen op de wereldranglijst, naar de grotere concoursen en zakelijk succes hebben.” In Nederland zijn volgens Garrigan de voorwaarden volop voorhanden. “De fokkerij is hier erg goed en professioneel, de sport heel competitief. Het is ook prettig dat je geen twee dagen hoeft te reizen om bij een mooi concours te komen. Het is daarom beter voor mijn loopbaan als ruiter om hier te zijn dan in Ierland.”

Prima van voren
Dit weekend is hij voor het eerst deelnemer tijdens Jumping Schröder. Hij had er naar uitgekeken en donderdag liet hij zich prima van voren zien. In de hoofdrubriek van de dag over 1,40 meter met twee fasen eindigde de Ier met de tienjarige bruine hengst Holland van de Valckenborg (v. Cantos) als tweede en met de negenjarige vosruin HHS Seattle (v. Pacino) als vijfde. Peter Olthof verzekerde zich met de tienjarige bruine ruin Crocus la Sillardiere (v. Conrad de Hus) van Hathina (v. Harley VDL) van de tiende plek. Vincent Geerink werd achtste met de elfjarige vosruin Gelster (v. Carthino Z). Matt Garrigan hoefde alleen te buigen voor Lars Kuster met de bruine ruin El Divo. “Een tweede plaats is misschien niet zo dankbaar, maar ik ben er heel tevreden mee”, aldus de stalruiter van de BWG Stables. “Lars is een goedde vriend van me en ik hoop dat ik hem zaterdag in de Grote Prijs wel voorblijf.” Net als donderdag zal hij dan opnieuw in de ring komen met de negenjarige schimmelruin Quantum Robin V (v. Carambole) en met Holland van de Valckenborg. “Met HHS Seattle vormen zij de drie beste paarden die ik heb en waarmee ik hartstikke blij ben. Die eerste twee dagen van het concours hier zijn me ook enorm goed bevallen. Het is hier briljant voor elkaar en ik kan zo een hoop ervaring opdoen.”

Masterclass Gerco Schröder
In de voorlaatste rubriek van donderdag over 1,35 meter direct op tijd gaf Gerco Schröder een masterclass paardrijden. Op de rug van de negenjarige vosmerrie Indy (v. Chacco Blue) reed hij ruim 2,5 seconde weg van zijn naaste concurrent en dat was hij met de bruin geboren negenjarige schimmelhengst ook nog eens zelf. Wilton Porter gaf met de achtjarige bruine ruin Janacek D (v. Quasimodo van het Molendreef) al ruim drie volle tellen toe. Met de achtjarige bruine merrie Savarona, waarmee hij een dag eerder won, eindigde Gerco Schröder dit keer als vierde. Robert Vos stuurde zijn zevenjarige bruine ruin Cadillac Z (v. Carrera VDL) naar de zesde plek en Mart IJland zijn als vosmerrie geboren schimmel Kymette E (Detroit) naar de zevende positie.

Ties Rothstegge
Ties Rothstegge was met de negenjarige donkerbruine ruin Ivar KV (v. Montender) goed voor de derde prijs over 1,30 meter met twee fasen. Coen Kerbert pakte de vierde plaats mee op de negenjarige donkerbruine merrie Inekaat (v. I’am Special de Muze). Frank Buitenhuis werd als vijfde in de uitslag genoteerd met de elfjarige bruine merrie Guardian (v. Nabab de Reve) en Mart IJland als zesde met zijn pas zesjarige bruine ruin Limoncello Z (v. Grandorado TN). Zijn werkgeefster Mareille van Geel-Schröder sloot de proef in de haar vertrouwde Twentse omgeving als achtste af met de zevenjarige bruin geboren schimmelmerrie Kalimero (v. Cooper van de Heffinck). Winnares werd Britt Schaper met haar bruine ruin Guidam Sohn the Second. Mart IJland legde in de eerste wedstrijd van donderdag over 1,20 meter op tijd beslag op de tweede plaats. Met de zesjarige bruine merrie Lourdes (v. Grandorado TN) gaf hij ruim een seconde toe op winnares Hilde Veenstra met After Pleasure Toltien. Don Willemsen werd zesde met de zesjarige donkerbruine merrie Laguata (v.Grandorado TN) en Joanne Wes achtste met haar zevenjarige zwartbruine merrie Kaiserin (v.Cornet Obolensky).


Matt Garrigan: “Voor mijn loopbaan is Nederland beter dan Ierland.”

(C) Hippisch Twente

Om de volledige Jumping Schröder Tubbergen Special 2022 te lezen, klik hier!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer