Almelose Maret Grothues stopt bij Oranje

Maret Grothues stopt als international bij het Nederlands volleybalteam. De geboren Almelose, die maar liefst veertien jaar onderdeel uitmaakte van Oranje, heeft deze beslissing onlangs genomen en besproken met bondscoach Avital Selinger. Grothues blijft wel actief als clubvolleybalster bij haar Griekse club Panathinaikos.

Foto: Getty Images

Debuut in 2008 voorbode van lange en prachtige interlandcarrière

Maret Grothues (33 jaar) maakte in 2008 haar debuut in het Nederlands team tegen Cuba tijdens de Montreux Masters in Zwitserland, een beroemd toernooi dat jaarlijks werd georganiseerd ter voorbereiding op het internationale seizoen. Zij werd ingezet door Avital Selinger, destijds in zijn eerste periode als bondscoach.

Haar debuut in Montreux zou de voorbode zijn van een lange en prachtige interlandcarrière. Op het WK van 2010 in Japan werd Grothues verkozen tot beste serveerster, en voegde ze zich in het Dream Team tussen grote namen als Ekaterina Gamova, Tatiana Kosheleva, Neslihan Darnel en Logan Tom.

Grothues wordt basisspeelster en aanvoerder

Nadat ze in haar beginperiode in het Nederlands team vooral als invalster fungeerde, werd de Twentse passer/loper steeds belangrijker voor het team. In 2013 werd Grothues tot aanvoerder gekozen, een eervolle functie die zij t/m 2020 zou vervullen. Altijd ging ze voorop in de strijd, en daarmee groeide ze uit tot het gezicht en boegbeeld van Oranje.

Met haar unieke passende en verdedigende kwaliteiten, en haar nimmer aflatende winnaarsmentaliteit, werd Grothues een steunpilaar in het basisteam. Vanaf 2015 maakte zij de razendsnelle opmars van Oranje naar de wereldtop mee. Nederland schitterde in dat jaar op het EK in eigen land door de zilveren medaille op te eisen, en plaatste zich een half jaar later in Japan voor het eerst sinds 1996 weer voor de Olympische Spelen.

Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro begon Grothues aan de eerste twee wedstrijden als basisspeelster, alvorens het noodlot toesloeg en ze geblesseerd raakte in de tweede poulewedstrijd tegen de Verenigde Staten. Met een hevig verzwikte enkel moest zij toezien hoe haar team zich succesvol door de poulefase heen speelde en plaatste voor de kwartfinale. In de kwartfinale, halve finale en wedstrijd om brons verbeet Grothues de pijn van haar nog niet volledig genezen enkel, en maakte ze als invalster weer speelminuten. Nederland zou eindigen op de vierde plaats, de beste olympische klassering in de geschiedenis.

392 interlands voor Oranje en een prachtig palmares

Ook op het WK van 2018 eindigde Oranje als vierde. Daarnaast won Grothues drie keer zilver op het EK (2009, 2015, 2017) en brons op de World Grand Prix van 2016. De speelster die haar volleyballoopbaan begon bij Krekkers in Mariaparochie, kwam in totaal 392 keer uit voor Oranje.

Nieuwe rol en knoop doorgehakt om te stoppen

De afgelopen jaren veranderde de rol van Grothues in het team van basisspeelster naar invalster. Dit jaar maakte ze geen onderdeel uit van de selectie die twaalf wedstrijden speelde in de Volleyball Nations League. Op 31 mei zei ze in een interview met het Algemeen Dagblad er voor 90% zeker van te zijn zeker van te zijn dat ze zou stoppen bij het Nederlands team. Plichtgetrouw en eergevoelig als ze was wachtte ze tot half juli alvorens ze de knoop definitief doorhakte en besloot te stoppen als international.

Reactie Maret Grothues:

“Na veertien jaar speelster van het Nederlands team te zijn geweest, heb ik besloten om te stoppen. Ik kan terugkijken op een hele mooie periode bij Oranje. Ik heb vele hoogtepunten mogen meemaken waaronder de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, drie EK finales en de vierde plek op het WK in 2018.”

“De wedstrijden die wij in Nederland speelden en waar wij ons volkslied a capella zongen samen met het publiek, zijn herinneringen die ik altijd zal koesteren. Ik wil mijn teamgenoten, coaches, de trouwe Oranjefans en mijn vrienden en familie bedanken voor hun steun!”

Reactie team- en kamergenoot Laura Dijkema:

“Maret kan terugkijken op een geweldige carrière in Oranje. Als jonkie werd ze al beste serveerster op het WK in 2010 en daarna ging ze jarenlang als captain voorop in de strijd. Ik wens iedereen een teamgenoot als Maret: hardwerkend, veeleisend en altijd opkomend voor een ander. Dat ze nu stopt in Oranje is een gemis voor het team, zij heeft unieke leiderschapskwaliteiten en kan daarmee een team naar een hoger niveau pushen. Maret heeft naast haar kwaliteiten op het veld ook een basis gelegd voor de professionalisering van het Nederlands team en daarmee veel betekend voor het Nederlands volleybal.”

Reactie bondscoach Avital Selinger:

“Mijn eerste kennismaking met Maret was in 2008. Veertien jaar lang is Maret een belangrijk onderdeel geweest van het nationaal team. De kracht van Maret was andere teamgenoten beter te laten spelen. Ze was het cement dat altijd voor de juiste balans binnen het team zorgde. Haar karakter, inzet en leiderschap waren van onmisbare waarde voor het succes van het team. Een speelster die iedere coach in zijn team zou willen hebben.”

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer