Biljarten begint 11 september, Ronny Hazewinkel blikt vooruit

Ronny Hazewinkel: “ Het zijn onzekere tijden; sommige sponsoren doen iets minder of stoppen ermee”

Nog geen drie maand geleden stonden de driebandenspelers van het Lochemse BC Bousema in de finale in de strijd om het driebandenkampioenschap van Nederland. In een tweeluik tegen de gedoodverfde favoriet SIS Schoonmaak trok het team helaas aan het kortste eind. Tien vragen aan Ronny Hazewinkel, de captain, over de verwachtingen van het komend seizoen.

Gaan jullie ook het komende seizoen weer meedoen om de drie bovenste plaatsten?

Moeilijk te voorspellen. De competitie is in de breedte sterker geworden. Ik verwacht wel dat we meedoen boven in de middenmoot.

Jullie gaan het komend seizoen spelen onder de naam Bousema Lochem/JBScues.nl. Een welkome financiële impuls?

Net zoals met onze huidige sponsoren zijn we blij met JBScues.nl. Voordeel voor hen is dat zij puur ‘biljart’ gerelateerd. Het zijn onzekere tijden…sommige sponsoren doen iets minder of stoppen ermee. Daarom is elke financiële impuls welkom.

Helaas heeft Anno de Kleine, om dichter bij huis te spelen, het team verlaten. Een aderlating en hoe hebben jullie dit opgelost?

Ja, begrijpelijk dat Anno kiest voor een mogelijkheid dichter bij huis. Jammer voor ons maar we lossen dit probleem op binnen het bestaande team.

Zijn er verder nog veranderingen in het team?

Simon Blondeel wordt toegevoegd aan het team. Een jonge speler die voorzichtig zijn stappen wil maken naar een hoger niveau.

De Duitse competitie kent vanaf dit seizoen een andere opzet met onder andere minder aantal teams. Gaan we dit ook merken in de samenstelling van jouw team met mogelijk meer inzet van de “buitenlanders”?

Ja, dat is goed mogelijk. Johan Loncelle en Frans van Schaik zullen nagenoeg alle wedstrijden spelen. Martin Horn en Stefan Galla 12+. Daarnaast is de verwachting dat er meer beroep wordt gedaan op Murat Naci Coklu en Gokhan Salman nu Anno is weg gevallen. Bovendien hebben we met Sander Jonen, Stefan Lenting, Markus Galla en Simon Blondeel reservespelers die mogelijk de nodige wedstrijden kunnen spelen.

Zijn er ten opzichte van voorgaande jaren nog reglementswijzigingen toegepast, met name spelers die wel of niet speelgerechtigd zijn om eventueel play-off wedstrijden te spelen?

Om deelname te realiseren aan de play-off moet je als team bij de eerste 4 eindigen. De nr. 4 speelt uit tegen de nr. 3. De winnaar daarvan speelt tegen de nr. 2 uit. De winnaar daarvan speelt tegen de nr. 1 “best of three”. Eerst thuis en dan 2x uit. Persoonlijk vind ik deze nieuwe opzet niks. Om als speler gerechtigd te zijn moet je minimaal 12 wedstrijden spelen.

Er komen steeds meer buitenlandse biljarters naar Nederlandse teams. Niet bang dat het Nederlands talent hiermee verdrongen wordt?
Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat er genoeg ruimte is voor een talentvolle speler om deel te nemen.

Jullie beginnen zondag 11 september thuis tegen een oude bekende Stichting Topbiljart Zundert. Direct een graadmeter waar jullie staan?

Ja, de opening van het seizoen is voor ons niet eenvoudig. Maar de balans maken we pas op na 5 wedstrijden dan weten we ongeveer waar we staan.

En dan een week later naar promovendus Post Luchtkanalen met als bekende naam Wilco van Wijk.

Ja, leuk weerzien. Post Luchtkanalen is geen onbekende in de eredivisie en zij zullen hun huid duur willen verkopen dit jaar.

Wordt het een spannende competitie dit seizoen met de ontknoping in het laatste dubbel weekend en op zondag een thuiswedstrijd tegen SIS Schoonmaak?

Ik denk van niet. Ik verwacht dat SIS dan al zeker is van deelname en dat de andere drie ook duidelijk zijn. Maar ik hoop dat ik het mis heb en dat er net zo’n entourage kan ontstaan als in het laatste seizoen. Dat was reclame voor de biljartsport.

De ontknoping aan de onderkant kan wel eens beslissend worden in het laatste dubbelweekend. Er degraderen twee teams en de nr 10 speelt playoff met de beste nr’2 van de eerste divisie. Een interessante ontwikkeling.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer