Gepassioneerd NEO pakt verrassende bekerwinst bij Quick ’20

In een collectief zeer sterk en gedisciplineerd gespeelde wedstrijd heeft NEO nagenoeg zeker de volgende bekerronde bereikt. In Oldenzaal werd zaterdag met 1-0 gewonnen van het sterke Quick ’20.

De winst was uiteindelijk wat geflatteerd, want de ploeg van Rene Nijhuis was voortdurend de bovenliggende partij, kreeg meerdere schietkansen, maar trof een geconcentreerde NEO-defensie en een in blakende vorm stekende Thijs Terhalle aan. Waar de goalie vorige wellicht wat ongelukkig was, frustreerde hij Quick meermaals en als ultieme beloning leverde hem dat een clean sheet op.

Onhoudbaar raak

Na een paar kleine kansen voor Quick ’20 dook NEO na een minuut of tien voor een eerst voor de vijandelijke goal op. Een voorzet van de sterk spelende Mauro Lohuis leverde bijna een eigen doelpunt op. Ondanks dat Quick de bovenliggende partij was, was NEO in de eerste helft regelmatig in staat zich onder de druk uit te spelen en dat leverde halverwege de eerste helft de 0-1 op. De goed spelende Jasper Scholten schoot na wat draaiwerk onhoudbaar raak vanaf een meter of zestien. In de vijf minuten daarna was even alle hens aan dek voor het doel van NEO. Bas Spenkelink onderbrak een mooie aanval over links en Thijs Terhalle moest twee keer handelend optreden binnen een minuut.

Niet scherp genoeg

Na ruim een half uur had NEO zomaar op 0-2 kunnen komen. Een pass van Ron Spoler leek door Stef Rompelaar te kunnen worden ingetikt, maar hij werd net te veel gehinderd door een verdediger. Ook Mitchell Westerink had nog op het scoreformulier kunnen komen, maar hij kon een voorzet van Wessel Bom niet verzilveren. 0-1 bij rust derhalve, omdat ook Quick ’20 niet scherp genoeg was voor het doel. Met meerdere wissels startte de thuisclub aan de tweede helft en die begon zoals de eerste eindigde, met veel balbezit voor Quick.

Ternauwernood gekeerd

Maar de eerste grote kans ontstond echter aan andere kant. Jasper Scholten zag zijn inzet ternauwernood gekeerd door de doelman. Nadat Stef Rompelaar, na een steekpass van Ron Spoler, net te veel tijd nodig had om af te drukken, was het gedaan met de kansen voor NEO. Quick probeerde met veel lopende mensen de NEO-defensie te splijten, maar bleef bij de doelpogingen stuiten op NEO-verdedigers dan wel Thijs Terhalle. Dat een of meer goals van de gastheren op basis van het spelbeeld in die fase verdiend waren geweest, was helder.

Enorme wil om te winnen

NEO kon in die fase nauwelijks meer fatsoenlijke aanvallen opzetten en leed te vaak te simpel balverlies, waardoor de Oldenzalers steeds weer dreigend konden worden. Hun nauwkeurigheid bleek deze middag echter ook niet optimaal en NEO ging steeds meer geloven in een stuntje. Na nog wat kleine kansen, een vrije trap op een gevaarlijke plek en een paar relatief gemakkelijke ballen voor Thijs Terhalle was de overwinning na ruim negentig minuten een feit. Natuurlijk had NEO het nodige geluk aan haar zijde deze middag, maar een enorme wil om te winnen en voor elkaar te werken hield de ploeg mede op de been.

Quick ’20 heeft een erg goede ploeg en zal hoge ogen gaan gooien in de eerste klasse, maar NEO kan zich laven aan een voortreffelijke teamprestatie die perspectief biedt voor de seizoensopener tegen Roden, komende zondag.