Flitsende start NEO in 1e klasse

NEO heeft het volop aanwezige publiek zondag getrakteerd op een prachtig debuut in de 1e klasse. Het bezoekende Roden werd met 5-0 teruggestuurd naar Drenthe. Dat die overwinning zeer terecht was zal niemand kunnen betwisten.

NEO maakte in de eerste helft een ijzersterke indruk. Veel beweging, constant druk op de bal, sterk in de duels en veel lopende mensen. Roden kon in die fase niet meer dan loeren op een counter vanaf de eigen helft. Al na twee minuten was het bijna raak. Mauro Lohuis bediende Ron Spoler, wiens inzet net niet beroerd kon worden door Stef Rompelaar en de bal zeilde rakelings naast.

Wel resultaat

Het bleek uitstel van executie, want na tien minuten kwam NEO wel aan de leiding. Na een prachtige combinatie door het midden kwam Jesse Keur alleen voor doelman Rik Oosterloo en de frêle technicus rondde beheerst af: 1-0 Nadat na een prachtige aanval een inzet van Ron Spoler nog net geblokt kon worden leverde de daaropvolgende corner wel resultaat op. De bal plofte in een mêlee van spelers voor de voeten van Jasper Scholten die geen moeite had de 2-0 binnen te tikken.

Duel al beslist

Na een half uur viel ook de 3-0, waarmee het duel al beslist was. De kopgoal van Wessel Bom uit een hoekschop was prima, maar de aanval die leidde tot die corner ook fraai. Mauro Lohuis had een mooie loopbeweging op de linkerflank in huis, waardoor Ron Spoler naar binnen kon trekken en zijn schot via een Roden-verdediger tot de bewuste hoekschop gepromoveerd zag worden.

Net geen doelpunt

Een van de mooiste aanvallen voor de pauze leverde net geen doelpunt op. Een crosspass van Bas Spenkelink kwam op maat bij Wessel Bom terecht en zijn voorzet werd subtiel op doel getikt door Stef Rompelaar. De reactie van Oosterloo was echter prima en ook de rebound leverde niet meer op dat een hoekschop. Roden was voor de thee een paar keer dreigend, maar Thijs Terhalle kreeg in de eerste 45 minuten eigenlijk geen schot op goal.

Gestrekt naar de paal

In de eerste fase van de twee helft ontstond een totaal ander spelbeeld en liet de ploeg van trainer Freddy Strating zien wel degelijk te kunnen voetballen. Dat leverde zelfs een licht overwicht op en ook twee kansen voor de bezoekers. Dit trouwens nadat eerst Bas Spenkelink een vrije trap van Ron Spoler bijna tot de 4-0 had gepromoveerd. Bij de tweede kans van Roden, na een kwartier, moest de geconcentreerde keepende Thijs Terhalle gestrekt naar de paal om de bal naast te tikken.

Twee keer een assist

Na een minuut of twintig kreeg NEO de controle weer, zonder het spel te etaleren van de eerste helft. Twan Weghorst was wat ongelukkig met twee kansen en Ron Spoler kon zijn goede spel ook niet belonen met een goal na twee gevaarlijke schoten. Toen Roden-verdediger Mettari van der Graaf ook nog eens de rode kaart voorgeschoteld kreeg in het verder sportieve duel was de wedstrijd helemaal gespeeld. De ingevallen Ernst Bom smaakte het genoegen twee keer een assist te geven op Jasper Scholten die daarmee zijn hattrick voltooide.

5-0 staat als een huis, maar geeft geen enkele garantie op het vervolg, zeker niet omdat de volgende tegenstanders, net als Roden, totaal onbekend zijn. Dat een dergelijke uitslag echter vertrouwen geeft moge ook duidelijk zijn. Tegen Dalfsen, dat vandaag met 2-1 van Gomos verloor, zal dezelfde drive en speelwijze aanwezig moeten zijn om ook daar tot een goed resultaat te komen.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer