Lars Gottemaker: “Champions League met Het Ravijn misschien mijn laatste kunstje”

In deze rubriek laten we een sporter aan het woord die een bijzondere prestatie heeft geleverd, een bijzondere gebeurtenis heeft meegemaakt of gewoon een bijzonder verhaal heeft te vertellen. Deze week is dat Lars Gottemaker (35), inwoner van Nijverdal en waterpoloër van landskampioen ZPC-Het Ravijn.

Als landskampioen mogen jullie deze week de eerste ronde van de LEN Champions League waterpolo organiseren in eigen huis. Hoe hoog schat je jullie kansen in?

“De eerste wedstrijd spelen we donderdagavond (aanvang 20.30 uur, red.) tegen Steaua Bucharest en die ploeg telt veel internationals. Het Roemeense nationaal team is qua niveau iets minder, maar vergelijkbaar met ons eigen nationaal team. Van het Hongaarse A Hid Vasas-Plaket verwacht ik dat dit de sterkste tegenstander is. En Primorac Kotor is weliswaar geen Europese top meer, maar heeft ook nog steeds een heel goede ploeg. Nepobjedivi Invictum Sarajevo is de tegenstander waar we denk ik punten van moeten kunnen pakken. Eerlijk gezegd verwacht ik dat wij om plek 3 en 4 gaan spelen en waarmee we onze Europese avontuur kunnen vervolgen in de Euro Cup. Wij hebben echter niks te verliezen en kunnen onbevangen spelen.”

06-04-2019: Waterpolo: BZC Borculo v het Ravijn: Borculo
L-R Brent Hofmeijer of Het Ravijn, Lars Gottemaker of Het Ravijn

Jij bent inmiddels 35 jaar en draait alweer heel wat jaren mee. Hoelang verwacht je nog op dit niveau te kunnen blijven waterpoloën?

“Eigenlijk wilde ik afgelopen zomer al stoppen, maar spelen in de Champions League wil ik absoluut niet missen. We hebben er met Het Ravijn vaak dichtbij gezeten en ik zie het behalen van de nationale waterpolotitel afgelopen mei en daarmee plaatsing voor de Champions League, als een beloning voor ons harde werken. Ik merk natuurlijk wel dat het fysiek steeds zwaarder wordt. Daarom is dit zeker mijn laatste jaar. Op mijn eigen verzoek heeft Het Ravijn me voor de competitie ingeschreven in een lager team. Ik moet mezelf straks de vraag stellen of ik nog de prikkels voel om heren 1 te helpen om de landtitel te verdedigen. Het zou ook kunnen zijn dat deze Europese wedstrijden met Het Ravijn mijn laatste kunstje is. Alles gaat in goed overleg met trainer/coach Zeno Reuten.”

Zien we jou dan binnenkort terug langs de rand van het zwembad als trainer?

“Zeg nooit nooit, maar op korte termijn zie ik mezelf nog niet als trainer. Ik werk nu sinds vier jaar als fysiotherapeut voor Fysiotherapie Koninginneweg in Rijssen en volg daarnaast een opleiding tot Manueel therapeut. Verder heb ik samen met mijn vrouw Sophie een jonge dochter (Julia, red.).

Je hebt een prachtige en lange carrière gehad. Hoe kijk je daar zelf op terug?

“Op mijn carrière en prestaties ben ik best trots. Ik debuteerde als 15-jarige al voor Het Ravijn, heb in het buitenland gespeeld en tot mijn 33e ook voor het nationaal team waarmee ik verschillende eindtoernooien heb meegemaakt. Ik heb een hele mooie carrière gehad. Het is ook wel goed zo.”

30-01-2016: Waterpolo: Ravijn v UZSC: Nijverdal
De waterpoloërs van Het Ravijn hebben zaterdagavond de topper in de eredivisie tegen UZSC gelijkgespeeld. In Nijverdal eindigde het duel in 10-10.
Lars Gottemaker of Het Ravijn

Tekst: Tjerja-Dave Knaken

Foto’s: Sportfoto-Oost.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer