NEO boekt zwaarbevochten 2-3 zege in Dalfsen

NEO heeft de tweede zege in de eerste klasse binnen. Op het natuurgras in Dalfsen was NEO voor de pauze veruit de betere ploeg, maar verzuimde de trekker over te halen.

Na de rust was het duel veel meer in evenwicht, miste de thuisclub een paar enorme kansen en moest uiteindelijk lijdzaam toezien dat de ingevallen aanvoerder Max Brunninkhuis uiteindelijk het goudhaantje bleek te zijn met twee treffers. Twee treffers die overigens fel werden betwist door alles wat een rood-geel hart heeft.

Onderkant lat

Er was in de beginfase maar één ploeg die voetbalde en dat was de equipe van Michel Steggink. Rick ten Tusscher was twee keer dicht bij de openingstreffer, maar slaagde daar niet in. Na een kwartier leek NEO op voorsprong te komen, maar de uithaal van Mauro Lohuis eindigde op de onderkant van de lat, terwijl de rebound door Twan Weghorst millimeters naast werd geschoten. Dalfsen beschikt over een paar behendige en snelle aanvallers en bij de eerste gevaarlijk aanval van de thuisclub werd een vleugelspits met een fraaie steekpass weggestuurd. De bal werd vanaf de achterlijn teruggetrokken, maar er stond niemand op de juiste plek om af te ronden.

Vervoegde rentree

Vlak daarna opnieuw Twan Weghorst in the picture. De spits draaide zich goed vrij na een pass van Ron Spoler, maar zijn inzet bleek geen probleem voor doelman Mark Knol. Halverwege het eerste bedrijf moest Coen ten Tusscher geblesseerd naar de kant en dat noopte Max Brunninkhuis tot een wat vervroegde rentree. Ten Tusscher werd daarmee de vierde speler in de NEO-ziekenboeg, een nogal fors aantal. Rond het half uur drie mogelijkheden om de score te openen. Twan Weghorst had zondag het geluk niet mee, want hij schoot eerst rakelings naast en vervolgens kopte hij een hoekschop nipt over bij de tweede paal. Tussendoor schoot een Dalfsen-verdediger ook nog bijna in eigen doel.

Uiterste krachtinspanning

Vlak voor rust kwam de thuisclub bijna op 1-0. Een mooie aanval werd besloten door een inzet van Vince van de Anker, die rakelings langs de kruising vloog. 0-0 bij rust derhalve en daarmee deed NEO zich echt te kort. Na een rommelig begin van de tweede helft kreeg Dalfsen de eerste kans, en wat voor een. Een spits kon vogelvrij op Thijs Terhalle aflopen, maar hij stapte op het moment suprême op de bal. Ook de tweede 100% mogelijkheid was voor de ploeg van Marcel Smid. Alweer een fraaie steekpass leverde een 1 op 1-situatie op. Thijs Terhalle was al verslagen, maar Bas Spenkelink wist met een uiterste krachtsinspanning de bal van de lijn te werken.

Spectaculaire slotfase

De wedstrijd bleek veel meer in evenwicht dan voor de thee en dat mocht NEO zich voor een deel zelf aanrekenen. Soms de moeilijke oplossingen kiezend, terwijl balbezit voor de hand had gelegen. Nadat Jasper Scholten twee keer dicht bij een goal was viel de openingstreffer 20 minuten voor afloop aan de andere kant. NEO verloor de bal in een overtalsituatie heel slordig op de Dalfsenhelft en seconden later bracht Jeroen Kamphuis de 1-0 voor Dalfsen op het scorebord. Het bleek de opmaat voor een spectaculaire slotfase. Drie minuten later viel de 1-1. Een indraaiende vrije trap van Mauro Lohuis werd teruggekopt en door Bas Spenkelink tot doelpunt omgetoverd. Heel Dalfsen vond dat dat uit buitenspelpositie gebeurde, maar de neutrale assistent-scheidsrechter oordeelde anders en de foto’s tonen overduidelijk aan dat hij gelijk had.

Vlekkeloos benut

Drie minuten later viel er alweer een treffer aan de andere kant te noteren. Zowel Jesse Keur als Bas Spenkelink kon een bal niet goed verwerken en Sam van den Anker wist Thijs Terhalle in de korte hoek te verrassen: 2-1. NEO rechtte de rug en vijf minuten later was de stand alweer in evenwicht. Doelman Knol verliet zijn veste bij een hoge voorzet en verloor op een meter of tien van de goal het luchtduel. De bal belandde bij Rick ten Tusscher die een doeltreffend schot in zijn gedachten had, hetgeen echter werd voorkomen door een forse ingreep van een Dalfsen-verdediger. Arbiter Zeeman stond er met de neus bovenop en kende een strafschop toe die vlekkeloos werd benut door Max Brunninkhuis: 2-2.

Terechte winnaar

Daarmee was de koek nog niet op, ook niet voor Brunninkhuis. NEO kreeg een vrije trap en de aanvoerder stuurde de bal met dodelijke precisie via de onderkant van de lat, het doel in: 2-3. Maar ook Dalfsen gaf zich niet zomaar gewonnen. De thuisclub scoorde nog bijna twee keer, via Vince van den Anker en Luc van der Vegt, maar in beide gevallen scheerde de bal rakelings langs de goede kant van de paal. Aan de andere kant schoot de ingevallen Ernst Bom nog op de paal, nadat Twan Weghorst de bal panklaar had gelegd. Op basis van de tweede helft zou een gelijkspel wellicht verdiend zijn geweest, maar de hele wedstrijd bekijkend was NEO uiteindelijk wel de terechte winnaar.

Zes uit twee, wat een start voor NEO. Komende zondag komt vv Emmen op bezoek, dat weliswaar nog slechts op nul punten staat, maar beide keren maar uiterst nipt verloor en op basis daarvan een niet te onderschatten tegenstander is.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer