A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg naar Kloosterhaar

Komende zaterdag reist Mariënberg af naar het naburige Kloosterhaar, waar op sportpark de Polderhoek aan de Sportstraat nummer 1B voetbalvereniging Kloosterhaar de gastheer zal zijn.

Door A.D.

Door de bomen het Bos, Stef Bos zien. Gelukkig wel. Zag vorige week niet alleen de oud-Veenendaler weer optreden in ons mooie theater de Voorveghter, ook enkele oud-trainers liepen er zo maar frank en vrij rond wat cultuur op te snuiven. Als ze maar van de witte lijnen af blijven op het veld, of niet dan? Waarvan akte!

Bittere waarheid

Ik zag zelfs door de bomen een (Hans) Jager bij Bos zitten. Ik dacht al, dat klopt grammaticaal niet helemaal. Een jager bevindt zich meestal in het bos en niet bij Bos, als je begrijpt wat ik misschien bedoel? Maar de altijd goedgemutste zeurvitter (voorzitter) van het 100-jarige Kloosternarigheid was goed te passe, stak een hand op ter begroeting en riep nog iets van ’tot volgende week’. Insgelijks Hans! Moest ook ineens denken aan voormalig Almeloër Herman Finkers met zijn ludieke spelletje: ‘Geen Jager, Geen Neger’ van de voorstelling “Dat heeft zo’n jongen toch niet nodig.” Wat ik oe brom. Inderdaad, dat hebben ze in Kloosterhaar niet nodig. Daar doen ze niet zo moeilijk, lekker nuchter volk en mooie vrouwen derhalve. Maar het was bijna, aan het eind van het vorige seizoen, hartstikke bal bij de zwart-witten: ‘Geen derde klasse, Geen nacompetitie’ van het epos: “Een seizoen peentjes zweten in de kelder” leek de bittere waarheid te worden.

Elf jagers

Nog steeds schrijven ze zaterdag 4 juni 2022 met de grootst mogelijke chocoladeletters in de Kloosternarigheidse Courant. Want wonderen bestaan echt nog wel, althans wel bij deze Ivoren Jubilaris (honderd jaar hè). Denk dat ze zelfs nu op de Polderhoek van water bier (Geronimo, neem ik aan) kunnen maken. Want zelfs de meest optimistische Kloosterhaar supporter had het niet meer. Degradatie naar de vierde klasse leek halverwege het duel tussen Hardenberg ’85 en Kloosterhaar een vaststaand feit. De ploeg van trainer Paul Ottenhof zocht de thee op met een 0-0 gelijke stand met in de wetenschap dat ASV ’57 gewoon met 0-2 voor stond bij De Zweef. Hoe dan? Einde oefening, over en sluiten. In het jaar dat de club de honderd jaar aantikte leek degradatie onafwendbaar. Maar de ‘Jager’ maakte zich meester in het Kloosterhaarse elftal. Met zijn elven, de bank, de begeleiding en de trouwe supporters ging men op jacht. Elf jagers op oorlogspad in het pittoreske Baalderveld, ze zagen door de bomen Hardenberg liggen maar vooral het beloofde bos.

Onberispelijk binnen

Net als honderd jaar geleden, toen ook een Jager aan de basis stond van deze eeuwling Kloosterhaar. Ze scoorden de 0-1 en de 0-2. In Nijverdal kwam de Zweef op gelijke hoogte met elf wanhopig naar lucht happende Aadorpers. Kloosternarigheid noteerde vervolgens de 0-3 en 0-4. De Zweef maakte de uiteindelijke 4-2 tegen ASV ’57. Hemelsbreed en een kleine veertig kilometer verderop in het altijd gezellige Baalderveld had Kloosterhaar nu nog maar aan één doelpunt genoeg om degradatie te ontlopen en zelfs aan de nacompetitie. De jacht is mooier dan de vangst? Vrij vertaald naar de Tröckener Kecks? Ze bleven maar jagen op dat ene doelpunt. Angstzweet brak menig supporter uit. De stadionklok had de negentig minuten al lang aangegeven. Hoe lang hadden ze nog, de jongens van Ottenhof en consorten? Twee minuten, één minuut? Dertig seconden?? Maar opper-jager Mark Boshove laadde nog een laatste keer zijn geweer, haalde de trekker over en schoot onberispelijk de 0-5 binnen. Pats, Boem. Alle kruit had Mark in zijn laatste doelpoging verschoten maar het was allemaal dikke prima.

Nul punten

Boshove als nieuwerwetse Harry Houdini. Billy the Kid in hoogsteigen persoon, een onvervalste revolverheld. De spits die levert als het moet. Op doelsaldo bleef Kloosterhaar op de laatste dag van de competitie derdeklasser. Ongeloof overal. Ik appte nog ff met Zwier: ‘Zijn jullie echt veilig?’ ‘Ja, dat klopt.’ Hartstikke mooi man. Trek nog een pretkegel open. Echt waar. Clint Eastwood ontsnapte nog simpeler uit Alcatrez dan hoe Kloosterhaar dit huzarenstukje voor elkaar bokste. Wat een ontsnapping. Wat een apotheose. Als je maar door de bomen het bos blijft zien en maar blijft jagen op successen, vroeg of laat komen ze vanzelf. Het kan verkeren, of niet Bredero? Dat was toen, nu is nu. Zowel Kloosterhaar als Mariënberg heeft wel eens een betere seizoensopening gekend. Allebei twee wedstrijden gespeeld, allebei nog nul punten. Daar gaat hoe dan ook komende zaterdag verandering in komen. Zo slim ben ik nog wel.

Pang, pang

Ach, gaan man overboord. Het gaat er om waar je op de laatste zaterdag van het seizoen staat, of niet? Kloosterhaar verloor tijdens haar ouverture van SVVN met 2-5. Dat kan, zoals wij vorige week op de doppen kregen van Juventa met 1-3. Vorige week verloor Kloosterhaar vrij kansloos (5-0) van Rigtersbleek, één van de absolute titelkandidaten dit seizoen samen met Hellendoorn. En waar verloren wij de seizoensouverture ook alweer van? Juist ja, van Hellendoorn met 6-0. Kortom, cijfermatig gezien is dit te verantwoorden in de rood-zwarte en zwart-witte boeken. Klopt het redelijk. Maar we moeten nu echt het spelletje anders gaan spelen. Elf van die jagers worden die als een bok op de bekende haverkist nu met doelpunten moeten gaan strooien. Pang, pang. Boem, pats. Doelpuntje. Pang, pang. Doelpuntje nummer twee. Want we krijgen de goals te makkelijk tegen en hebben moeite om aan de andere kant het netje te vinden.

Rugnummer 14

Ik vertel je geen geheim, dat ik je zeg dat ze de goals op de Polderhoek niet hebben verplaatst. Wij komen al jaren bij onze vrienden cq. buren van Kloosternarigheid, dus we weten ondertussen zo langzamerhand waar de goals staan van dik zeven meter breed en twee en nog een beetje hoog en recht tegenover elkaar. ‘Je moet schieteren om te scoren’, zei ooit een bekende Mainbargse Jager met rugnummer 14. Graag uit alle standen en onmogelijke hoeken. Geloof in jezelf. Laad je geweer vol met kruit, haal de trekker over en schiet met scherp en niet met losse flodders. Die hebben wij genoeg gezien de laatste weken. Zie door de bomen de eerste overwinning gloren. Trek ten strijde, misschien als één ezel over de dam is, volgt de overwinning maar niet vanzelf. Schiet met scherp, heren. Wees een jager en geen, nou ja, vul zelf maar in… Straks word ik nog ergens van beticht.

Ouderwets gok ik op een 1-3 zege. Lukte vorige week ook. De aftrap op sportpark de Polderhoek is om 14.30 uur en scheidsrechter is de heer Evert Aukema die van hartenlust op zijn fluit mag blazen tijdens de onvervalste Kloosterderby. Hoe dan ook, veule wille maar vooral veule Skik. We zien de vangst graag tegemoet! Stelletje Jagers……

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer