A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg treft ATC ’65 in Hengelo

Komende zaterdag reist v.v. Mariënberg af naar het pittoreske Hengelo. Daar zal op sportpark Slangenbeek, aan de Torenlaan nummer 60, voetbalvereniging A Triginta Conditum (ATC ’65) de gastheer zal zijn.

Door A.D.

Foto’s uit archief

Zo razende reporter, dat is een hele mond vol. Klopt. En ik ben nog niet eens aan het einde van mijn Latijn. Begin net, haha. Dus waar oe maar.

Kent uw klassiekers

Het intrigeerde mij derhalve wel. Wat zou ‘A Triginta Conditum’ toch betekenen? ‘Red Nigrum Cor’ kennen we natuurlijk allemaal, Het RoodZwarte Hart. Of ‘Calcitrare Pila Deinceps’: Trap de bal naar voren, ‘Undecim in Undecim’: 11 tegen 11. Er kan dus eigenlijk niemand vrij staan, ahum. Of: ‘Cuius Factum’: Waarvan Akte. Ken uw klassiekers, niet alleen in de sport. Sorry, ik heb een kleine voorsprong. Net de ‘Akte van Verdeling’ getekend en bij de Notaris willen ze ook nog wel eens met moeilijke woorden strooien om die torenhoge rekeningen enigszins te billijken cq. te boekstaven, snapt u?

Tot de bodem

Wat ik er wel van snapte, is dat het nu echt einde oefening is. En of ik bij het kruisje maar voor akkoord wilde tekenen, ik was er nu toch of iets van gelijke strekking. Of wat dacht je van ‘Quid Hum’: Wat ik oe brom. En: ‘Ita Potest Esse’, wat letterlijk vertaald is: ‘Joah, mag wel zo’, daar is niks geen Ericaans bij. Wat ik oe Quid, ahum. ‘Ad Fundum’ kennen we ook allemaal, toch? ‘Tot de Bodem’ van je pretkegel? Als wij ’s zaterdagmiddag weer vertrekken met de bus vanaf sportpark Slangenbeek, zullen we op de terugweg de bodem van onze groene pretkegel wel weer gaan zien.

De waarheid spreken

De vraag zal zeker zijn: ‘Hoeveel bier heb jij al ge’ad?’ Dat komt dus van ‘Ad Fundum’. Dan zal tevens wel het vraagstuk ‘In Vino Veritas’ ter sprake komen in de analyse van de net gespeelde wedstrijd. Men bedoelt met deze Latijnse uitspraak: ‘Drink genoeg bier en men begint vanzelf de waarheid te spreken.’ Hoe goed of hoe slecht wij dan wel niet waren? We danken deze mooie spreuk aan Plinius de Oudere, die in zijn werk Naturalis Historia het volgende daarover schreef: ‘Volgoque Veritas Iam Attributa Vino Est’, wat je weer als ware kunt vertalen met de zin: Over het algemeen wordt de waarheid aan wijn (ons geval, bier) toegeschreven.

Uit Dertig Ontstaan

Dus na een hoop Ad Fundums is de kans op Veritas stukken groter. Proost alvast, mannen. ‘Uxor Formosa Et Vinum Sint Dulcia Venena’ wens ik u tevens toe. ‘Mooie vrouwen en wijn (bier weer in ons geval) zijn zoet venijn.’ Begin d’r nooit an, zei ooit mien Opa. Had ik maar beter geluusterd. Zo lul je alles weer recht wat krom is. Maar voordat wij daar geraken, moeten wij eerst twee keer 45 minuten onze stinkende best doen. Vol aan de bak. Daar is geen woord Latijn bij, geloof mij maar. Oh ja, Uit Dertig Ontstaan. Dat betekent ‘A Triginta Conditum’, ik was weer ernstig van mijn á propos.

Wat zinnigs over ATC

Dat komt trouwens uit de Franse taal. Een kleinigheid hou je altijd, Excusez-moi. Genoeg onzin. Nu wat zinnigs over ATC ’65. Opgericht dus door 30 wijze en sportieve mannen, we schrijven 29 november 1965. Locatie was het Wapen van Hengelo aan de Deldenerstraat. Ze hadden vast Hengelo Bier (koppien bier) aan de tap, wat ik oe ‘Quid Hum’ (wat ik oe brom). De zondagtak speelt dit seizoen in de 2 Klasse I. Op de mooiste dag van de week spelen ze pas prestatievoetbal sinds het seizoen 2018/2019. Ze begonnen in de 4e klasse, dat was toen nog zo. Hebben ze vier jaar lopen ballen.

Zeurvitter van FC Twente

Vorig seizoen promoveerde onze gastheer naar de 3e klasse in het seizoen waar Juventa ’12 kampioen werd en tevens Daarlerveen het nu een stapje hoger mag proberen. De club beschikt over ruim twaalfhonderd (1200!) leden. Cees Krijnsen was behoorlijk lang voorzitter van deze enthousiaste club. Vanaf het begin tot midden jaren negentig. De voorzittershamer werd in 1993 overgenomen door ene Joop Munsterman, u misschien wel bekend. Hij was namelijk ook de zeurvitter van FC Twente (2004-2015), onder zijn bezielende leiding werden ze eindelijk weer eens kampioen in Enschede.Prachtig toch?

Zegt nog allemaal niets

Arno Knapen is de huidige oefenmeester van ATC ’65 zaterdag. Na vier duels zijn er drie punten verzameld. Staan voorlopig op de tiende plek. Gewonnen van SVVN maar de stadsderby verloren van Wilhelminaschool . De Esch en Rigtersbleek, één van de titelfavorieten, wat ik oe brom (Quid Hum). Zegt nog allemaal niets. ATC ’65 is voor ons een volslagen onbekende tegenstander. Maar denk dat onze trainert, Arjan Visscher, wel wat informatie over de heren uut Hengelo heeft opgesnord. Ze spelen in zwart-wit, voornamelijk zwart zag ik op talrijke foto’s.

In de juiste mood

Want hoe staat de vlag erbij op het Westerpark? Afgelopen dinsdag werd er in en tegen Den Ham onder de 21 jaar een oefenwedstrijd gespeeld, met oude bekende Nick Buitenhuis binnen de lijnen. Deze pot werd gewonnen met 4-1. ‘Quot Homines, Tot Sententiae’. Zo veel mensen, zo veel meningen. Het was een nuttig duel, dat wel, om de beentjes weer te testen, de koppies weer in de juiste mood te krijgen. ‘Videre Vincere Est’: Zien is Overwinnen. ‘Ab Initio’, vanaf het begin, moeten wij ‘Unus Pro Omnibus, Omnes Pro Uno’ zijn.

Op zijn fluit blazen

‘Één voor allen, allen voor één’. Geen woorden meer maar daden, met andere woorden: ‘Res, Non Verba’. Want: ‘Ubi Volentia Est, Via Est’. ‘Waar een wil is, is een weg, want alleen een overwinning schenkt voldoening’.  ‘Sola Victoria Satiat’, dat zeiden de Latijners immers. Alleen dan kunnen wij met z’n allen zeggen na afloop: ‘Ad Fundum’ en veel Adtjes voor de sfeer. Tot op de bodem moeten wij gaan. Elke week weer. Ouderwets gok ik op een 1-3 zege. De aftrap op sportpark Slangenbeek is om half drie (14.30 uur) en scheidsrechter is de heer Patrick Peezenkamp, die van hartelust op zijn fluit mag blazen.

Hoe dan ook, Veule Wille maar vooral veule Skik. En dat is onvervalst Mainbargs. Cuius Factum!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer