DOS ’37 blijft ongeslagen na zege op De Zweef

DOS ’37 beleeft een prima seizoenstart. De ploeg uit Vriezenveen is tot nu toe het enige team in de 2e Klasse J zonder verliespunten, en dus de te kloppen lijstaanvoerder.

Foto: Jeroen Tempert

De Vriezenveense nam het zaterdag op tegen RSKV De Zweef uit Nijverdal. Na een matige tweede helft in de beker, welke winnend werd afgesloten in Boekelo, waren de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman op scherp gezet en gewaarschuwd voorafgaand aan deze wedstrijd.

De Zweef er vol tegenaan

Toch was het De Zweef dat er meteen vanaf het fluitsignaal vol tegenaan ging. Dit leverde al in de tweede minuut een goede mogelijkheid op voor de thuisclub. Nog geen twee minuten later was er weer een goede kans voor De Zweef, deze keer belandde de bal op de paal. De stand bleef vooralsnog op 0-0 staan op Gagelman. Nadat de storm een beetje geluwd was, kwam DOS ’37 steeds meer in de wedstrijd, maar men was nog niet echt gevaarlijk voor het doel. Pas in de twaalfde minuut kreeg DOS een goede mogelijkheid om de score te openen. Via een pass van Sander Thomas werd de bal achter de verdediging van De Zweef geplaatst. Hidde Boers probeerde middels een lobje te scoren, maar de bal ging rakelings over het doel van De Zweef.

De 0-1 op het scorebord

DOS’37 oefende steeds meer pressie uit op het middenveld, en met succes. Zo zette Senna Silva van der Veen in de 15e minuut de 0-1 op het scorebord voor DOS. Shakki Mohamed kreeg de bal aangespeeld op het middenveld en zocht de achterlijn op, om vervolgens een afgemeten voorzet te geven. Hij bracht de bal voor het doel, exact op het hoofd van Senna Silva van der Veen. Een prachtige aanval van de Dossers over de rechterflank, waarbij de gewenste voorsprong er dan toch was voor de Vriezenveners. DOS ’37 bleef hierna de betere ploeg na dit doelpunt en dat leverde zeker een paar kansen op. In de 26ste minuut kreeg Martijn Olde Olthof een voor hem onverwachts vrije kopkans, maar de bal werd compleet verkeerd geraakt en ging naast het doel.

Tot de rust over en weer

Een goede mogelijkheid voor DOS, om de score verder uit te bouwen en er 0-2 van te maken. De Zweef probeerde het wel, maar werd niet echt gevaarlijk voor het doel van goalie Patrick Nitert. DOS ’37 kreeg in de 34ste minuut wederom een goede kans om te scoren en dit keer was het Ronald te Morsche. Zijn kopbal ging echter net langs het doel. Hierna ging het tot aan de rust over en weer, waarbij met name DOS een paar kleine kansen overhield. Net voor het scheiden van de markt kwam er nog een zuivere voorzet van Shakki Mohamed op Hidde Boers, maar zijn gehaaste schot ging hoog over het doel. De teams gingen rusten met een 0-1 tussenstand op het scorebord.

Langzaam weer in het ritme

Zowel DOS’37 als De Zweef begon rommelig aan de tweede helft. Veel balverlies van beiden ploegen maakte de wedstrijd er niet beter op. Beide ploegen kwamen niet verder dan wat acties op het middenveld. Er viel weinig te genieten. Na deze rommelige fase kwam DOS langzaamaan weer in het ritme en dit resulteerde prompt in twee goede mogelijkheden voor de Vriezenveners. Beide kansen kwamen op de naam van Ronald te Morsche, maar zijn vizier was niet meer zo scherp als aan het begin van het seizoen. In de 64ste minuut gaf Michel Kamphuis een steekpass op Ronald te Morsche, maar zijn schot kwam in de handen van de keeper van De Zweef. Nog geen minuut later was er wederom een goede mogelijk voor Ronald te Morsche. Deze keer stond hij zelfs één op één met de keeper, maar zijn inzet werd ternauwernood gered

Al jaren de eerste keeper

En zo bleef het na 70 minuten nog steeds 0-1 in het voordeel van DOS ’37, waarbij de Vriezenveners de score allang hadden moeten uitbreiden naar 0-2 of 0-3. Het bleef voor de DOS-supporters dus onnodig spannend in Nijverdal. Met het laatste kwartier van de wedstrijd kreeg De Zweef meer balbezit en creëerde men enkele kansen voor het doel van DOS ’37. Zo ook in minuut 76 van de wedstrijd, waar doelman Patrick Nitert zich even moest laten gelden. De 29-jarige sluitpost liet opnieuw zien waarom hij al jaren de eerste keeper van DOS is. Met een goede redding voorkwam hij de gelijkmaker, nadat de verdediging even flink stond te schutteren. Maar gelukkig voor de geel-zwarten  bleef het 0-1, ondanks dat DOS ’37 in deze fase slordig bleef spelen. Onbedoeld gaf men hierdoor De Zweef de mogelijkheid om steeds vaker voor het doel te verschijnen.

Punten mee richting Het Midden

Trainers Jeroen Niks en Geerten Brinkman hadden in 85 minuten in deze wedstrijd hun drie wisselmomenten gebruikt, waardoor men automatisch geen wissels meer mocht doorvoeren. Verdediger Twan Schoonewille blesseerde zich vijf minuten voor het bereiken van de officiële speeltijd van de wedstrijd, waardoor DOS dus verder moest met tien spelers in het restant van deze streekderby. DOS ’37 moest op karakter verder strijden om de drie punten mee te kunnen nemen richting Het Midden. Zelfs kon Senna Silva van der Veen één minuut voor het laatste fluitsignaal van de prima leidende arbiter Jarno Schoonhoven uit Elburg de wedstrijd definitief in het slot gooien. Maar de snelle vleugelaanvaller van DOS stuitte op de goed keepende doelman van de Zweef.

Dit was tevens de laatste kans van de wedstrijd. DOS ’37 met tien man de overwinning over de streep te trekken. Hierdoor blijven de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman ongeslagen en zonder verliespunten in de 2e Klasse J. Wederom met fases met goed voetbal, afgewisseld met af en toe slordig spel. Volgende week mag DOS het thuis op Het Midden opnemen tegen het uitstekend in vorm verkerende Nieuwleusen, om 15.00 uur.

Bekeravontuur

Vrijdag werd bekendgemaakt dat DOS ’37 het in de tweede ronde van de beker op mag nemen tegen Wilhelminaschool uit Hengelo, dat zaterdag verrassend thuis verloor van Bruchterveld en daardoor de eerste nederlaag van dit seizoen leed. Deze bekerwedstrijd zal op dinsdagavond 22 november plaatsvinden in Hengelo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer