A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg naar Nijverdal

Komende zaterdag reist Mariënberg af naar het pittoreske Nijverdal. Daar zal op sportpark Gagelman aan de Duivecatelaan, nummer 8, voetbalvereniging Door Eendracht Sterk (DES) de gastheer zijn.

Door A.D.

‘Ben ik nou zo slim of jij zo dom?’ We schrijven het jaar 1996 als de toenmalige Ajax-trainer Louis van Gaal, onze huidige bondscoach, een in zijn ogen behoorlijke domme vraag voorgeschoteld krijgt van voetbaljournalist Ted van Leeuwen. De vraag beviel Louis destijds blijkbaar totaal niet, wie dacht Tedje wel wie hij (niet) was?

Heerlijke televisie

Onze Vaderlandse hoop, straks in bange Qatar WK-dagen, ging helemaal los. Wie kent deze uitbarsting niet, google anders nog maar even. Heerlijke televisie, een vos verliest wel zijn haren maar never nooit niet zijn streken. Wat ik oe brom! Kijk alweer uit naar het WK. Ach, zo dom bleek Tedje anders niet te zijn, hij verruilde zijn pen voor de functie van technisch directeur. Hij vervulde die functie onder andere bij AGOVV, Vitesse, FC Twente en tot vorige maand bij NEC Nijmegen.

Honderdjarig bestaan

Waarom ik moest denken aan Van Gaal en dit akkefietje? Nou, las net op de site van DES Nijverdal, onze gastheer van komende zaterdag, dat ze op vrijdag, de dag voor het titanenduel tussen de Gagelmannen en de heren van Mariënberg, de Voetbalquiz van het Oosten organiseren ter ere van haar honderdjarig bestaan. Ja ja, Door Eendracht Sterk ademt al een eeuw voetbal uit. Ze spelen sowieso in de mooiste voetbalkleuren ooit gemaakt, rood-zwart namelijk. Dan heb je een dikke streep voor. Waarvan Akte!

Allemaal uitgevonden

Een ongekende strijd tussen amateurclubs om de titel ‘de slimste voetbalclub van het Oosten’ ontvouwt zich op thuishaven van DES Nijverdal. Hebben wij trouwens een uitnodiging gehad? Betweters en slimmeriken genoeg op het Westerpark. Waarvan Akte! Want als ik ‘slim’ lees in combinatie met strijd en voetbal, moet ik vaak aan de heer Van Gaal denken, onze voetbalprofessor pur sang. Hij denkt soms echt dat hij het allemaal heeft uitgevonden. Dat rennen achter een bal aan, elf tegen elf, in principe kan er niemand vrij staan.

Prima toeven

Wat is nou een slimme voetbalclub? Welke vereniging heeft gogme genoeg en wie laat zich steeds van het kastje naar de muur sturen? Dit jaar is slim voetballen wel bittere noodzaak geworden, mede door die versterkte promotie/degradatieregeling moet je soms slimmer zijn dan de rest. In ieder geval slimmer dan je tegenstander. ‘Zijn jullie nou zo slim of wij zo dom?’ Het is altijd prima toeven op sportpark Gagelman. Hertog Jan aan de tap, soms een bokkie in de bestuurskamer. Mooi dom geouwehoer.

Weinig lont

En de onderlinge duels tussen DES Nijverdal en Mariënberg op het hoofdveld, langs die mooie eeuwenoude en statige bomen zijn nooit saai te noemen. Het wil nog wel eens spoken aan deze kant van Nijverdal. Er gebeurt altijd wat. Er hoeft maar weinig lont in het vat te worden gestoken, of de strijd tussen de witte kalklijnen ontbrandt zonder dat de oude diesels warm hoeven te draaien of dat er opzichtig gemorst wordt met benzine.

Grote aanjager

Eerder was Pietertje Rozema de grote aanjager, mister DES ondertussen. Mooie kerel, fijne vent. Nu moeten jongens als een Sem van Dartel, Nick Deijk, Tom Woesthuis en bijvoorbeeld Coen van der Linde de rood-zwarte kar in Nijverdal trekken. Begrijp mij niet verkeerd, je moet het doen met zijn elven of beter gezegd met de gehele selectie. Maar dat zijn namen die mij vanavond zo ff in het broze geheugen schieten. Vaak schiet je nog geen deuk in een pakje boter, dat geheel terzijde.

Drie overwinningen

De laatste drie ontmoetingen hebben wij na veel ge-emmer en gemekker, zowel binnen als buiten het veld, het zoet van drie overwinningen mogen proeven. Zelfs twee keer met de mooiste einduitslag van 1-3. Mmmm, heerlijk. Wat ik al verhaalde, saai is het nooit. Soms gaan beide elftallen over het randje, alles voor de winst natuurlijk. Maar, het mocht soms ook wel eens wat tandjes minder. Of niet dan?

Onsamenhangend verhaal

Ach, na afloop vliegen de aanwezige donderwolken snel weer over, zijn net trekvogels en trekken wij met z’n allen een pretkegel open en beloven wij, tegen beter weten in, beterschap voor een volgende keer. Whisful thinking, wat ik oe brom. ‘Ben jij nou zo dom of ik zo slim?’ Dat zal wel de strekking zijn van een onsamenhangend verhaal. We horen zaterdag wel wie zich mag kronen, een jaar lang, tot de slimste voetbalclub van het Oosten.

Eddy Zwijnenberg

Op papier is er nog nooit een wedstrijd gewonnen. Drie wijzen kwamen toch ooit uit het Oosten? Die kennis zal onderweg nog wel ergens zijn blijven hangen, of niet?  En anders nog maar ff snel ‘Kroamschudd’n in Mariaparochie kieken’ van Herman Finkers. Als je er niks van opsteekt heb je wel een paar minuten met een glimlach om je lippen gezeten. Wie er zeker zal zitten bij DES komende zaterdag is oefenmeester Eddy Zwijnenberg.

Pearl Jam

Hij is sinds dit seizoen de hoofdverantwoordelijke waar ooit de jonge Harry Warmelink furore maakte.Hoe is het met Eddie Vedder dan? Grapje. Maar als ik Eddy lees moet ik altijd denken aan die zangert van Pearl Jam maar Zwijnenberg bewapent DES gewoon met zijn arsenaal aan ervaring. Want de in Wapenveld woonachtige trainert voorzag eerder al Rouveen, SV Zwolle, ASC’62, Hellendoorn, Berkum, CSV ’28 en WZC Wapenveld van zijn oefenstof. Schiet hij ook snel uit zijn slof?

Niet bolwerken

DES won onlangs de derby van Nijverdal. Met een 3-2 zege moest SVVN het onderspit delven. Daarmee kun je thuiskomen als Zwijnenberg in WeaponField, onder de rook van Hattem. Voor veel Dessenaren toch de wedstrijd van het seizoen. We vinden DES voorlopig terug op de 12e stek. 3 punten uit 6 wedstrijden. Ze konden het niet bolwerken tegen Rigtersbleek, De Esch, Wilhelminashool, Banthum en Britishfield.

Gestrekt been

Losse flodders blijkbaar, dat kan, is geen schande. Zo veel beter doen wij het ook niet met 6 punten uit 5 duels. Voorlopig staan wij aan de goede kant van de score, 8e stek. Maar dat kan na zaterdag zo weer anders zijn. We moeten er met gestrekt been in, meteen vanaf het begin. Schieten om te scoren met geladen revolvers. Rendementen uit het verleden bieden geen garanties voor een goed resultaat. Wel benieuwd hoe wij er nu op staan na een vrije zaterdag en de zeperd daarvoor tegen ATC ’65.

Denk dat het weer zo’n wedstrijd voor de boeken gaat worden met alles er op en er zekers aan. Ouderwets gok ik op een 1-3 zege. De aftrap op sportpark Gagelman is om 14.30 uur en scheidsrechter is de heer A.F. Geschermd, de scheids – nu nog zonder naam – mag vanaf dat tijdstip van hartelust op zijn fluit gaan blazen. Hoe dan ook, Veule Wille maar vooral veule Skik.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer