A.D.’s voorbeschouwing: Mainbarg ontvangt Banthum

Komende zaterdag is V.V. Mariënberg op het vertrouwde Westerpark gastheer voor voetbalvereniging Bergentheim, die normaal gesproken bivakkeert op sportpark Moscou aan de Sportlaan nummer 7 in het pittoreske Banthum.

‘Als het goed is zie je de buurvrouw nu weer zitten, of te wel, ik heb de ramen beneden gedaan.’ Was getekend Riët, mijn lieve schoonmaakster. Vond het geschreven briefje net weer terug onder mijn laptop. Doet ze altijd, even wat woordjes op papier, zo lief hè. ‘De badmat hangt nog te drogen op zolder over de reling.’ Die zal nu wel droog zijn, haha. Dacht al vanmorgen in de badkamer: Wat zijn die tegels toch koud? Een kleinigheid hou je altijd.

Ramen wassen

Waarom ik ineens over ramen wassen en zo begin? Nou, kreeg vanmiddag een Appie van een Semi-Banthumer. Kreeg, zeg maar, een kijkje in zijn dagelijkse keuken. Hij zag onze oud-keepert Appie Peters bij hem op zijn werk de ramen wassen en Albert had natuurlijk zijn gebreide muts van V.V. Mariënberg op zijn bijna kale schedel gedrappeerd. Is dat nou een keeperskwaal? Bij mij wordt het bovenop ook alsmaar dunner en dunner. Daar wel. Maar stukje kwaliteit hoor, die muts. Bedoel de muts van Appie, natuurlijk hè. Een zwarte beanie met rode strak geborduurde letters. Die van mij moet hier ook nog ergens liggen. Straks ff zoeken.

Banthum posters

Appie maakte de enigszins besmeurde ramen weer streeploos schoon. De man achter de ramen kon het niet laten om snel even wat Banthum posters op te hangen. Ze waren nu wel goed zichtbaar. Voetbalhumor pur sang. Appie verzekerde deze beste man derhalve wel van het feit dat Mariënberg gebrand was op een zege en dat de club VKV (vijf kilometer verderop) zaterdag niks had te zoeken op het Westerpark. Albert kan het weten, hij woont al jaren in het groene Banthum. Tegenwoordig blijft, onder andere door sociale media, (bijna) niets meer geheim voor een ander.

Spionnen zat

Laat bijvoorbeeld iemand een scheet in de Van Duyn Van Maasdamstraat, dan weet een ander vijf kilometer verderop precies wie ‘m liet en hoe erg deze wel niet stonk. Ach, spionnen zat in het naburige kanaaldorp waar mijn baa… euh, werkgever tevens huist. Onze nummer 14 van weleer en de dochter van Dick resideren er ook. Kortom, de rood-zwarte Big Brothers en Sisters are wachting you lieve mensen van de groene trots. Andersom van hetzelfde laken een pak. Hans Pullen vertoeft dagelijks aan de Kloosterdijk en kan vanachter zijn, hopelijk schone, directieraam het hoofdveld van Mariënberg zien. Mooi hè?

Van lood

Verder bestiert Sietse Telman al tientallen jaren de buurtsuper aan de Oudeweg in Mariënberg. Hij houdt altijd goed zijn ogen en oren open. Zo af en toe hoort hij nog wel eens wat, wie er nu weer in de lappenmand zit of wie er nu weer een weekendje weg is. Zo heeft hij zelfs een mooie moeder van een basisspeler van het eerste elftal in dienst genomen om maar op de hoogte te blijven. Alles voor de winst hè. Alles voor Banthum. Ach, het wel en wee. Elk mens die hef zich ’n kruus te dragen. Opzich bennen die kruuzen precies eben groot. ’t verschil is: de iene hef der iene van piepschoem en de ander die hef ‘m van lood.

Het onderspit

Het wordt zelfs zondags van de kansel gepredikt, hoorde ik uut betrouwbare bron. Niks is zoals ’t lek hè. Daar hoefde je, pak ‘m beet, 10 jaar geleden nog niet mee aan te komen. Lohues citeren. Tja, toen wisten wij nog wel eens te winnen van die verrekte Banthumers. De laatste jaren delven wij vaak en meestal het onderspit. Ach ja, wij weten ondertussen zo’n beetje alles van elkaar. Bij de vorige ontmoeting, op zaterdag 23 april 2022, (0-2 winst Banthum) leek Ronnie H. zijn laatste kanaalderby te hebben gespeeld. Niks is zoals lek. Want hij trapt dit seizoen weer vrolijk met zijn maatje 48 en 2/3 tegen het leder.

Kein problem

Potverdikkeme, niks is zoals ’t lek. Hij stuurde mij zelfs een appie, sorry – ga toch nog een jaar door. Kein problem joh, omdat hij mij vorig seizoen nog had verteld dat hij zijn schoenen aan de wilgen ging hangen. Lief hoor, maar was niet nodig. Maar Ronnie H. kwam er later pas achter dat er niet zulke grote wilgen langs het kanaal stonden die zijn grote schoenen konden dragen. Hij pakte z’n kruus (lees voetbalschoenen) weer op. Mooi toch? Ach, Banthum. Ik kan er mooie verhalen over vertellen. Er jaren gewerkt aan het spoor, maar dat is niet de reden dat de trein er niet meer stopt.

Éen kleur

Mooie feestjes beleefd, laatst nog met oud- en nieuw. Gelukkig wist de fiets nog waar ik woonde. Werk nu tegenover Mickey D., Moos vind dat nog altijd geweldig, en als ik behoorlijk schuin kijk kan ik het hoofdveld van HHC Hardenberg zien liggen. Maar doe absoluut geen poging hoor. Kijk wel elke dag tegen een groen shirt van Banthum an. Die hangt namelijk bij mijn bureau. Ach, het is geen lelijke kleur hoor maar geen rood-zwart hè. Iets verderop hangt een oranje shirt. Diep in ons hart. Er gaat maar één kleur diep in ons hart, weten we allemaal, euh… twee, en dat is rood-zwart en bij de club VKV dus het groen en wit. Of niet dan?

Ouderwets oppieren

Ach, wij hebben helemaal geen hekel aan elkaar. Alleen twee keer in het seizoen zijn wij het niet altijd ‘voetbaltechnisch’ met elkaar eens. Dat kan. Wij drinken er volgens mij geen pretkegel minder om, wat ik oe brom. Of wijn, als je dat liever lust. Tuurlijk, we kunnen ons soms ouderwets oppieren. Praat je misschien een half uur niet tegen je oom, tante, neef of nicht. Of pak je even de telefoon niet op van je collega die toevallig in het dorp VKV verderop woont. Of dat lieve meisje met groene vingers, jij laat haar onbewust eventjes wortel schieten. Voetbal gaat nog steeds voor het meisje. Alhoewel…

Tot Tokio

Wat ik graag wil, is dat mien moat Bert zaterdagavond zijn rode muts weer op kan doen als hij even wat friet (of patat) haalt bij Binnenmars (Café Veenlust). Dat hij samen met oud-spits Tony B., en kroegbaas Tony B. de overwinning nog even dunnetjes viert. Een glimlach van hier tot Tokio op de gezichten van de oud-spitsen verschijnt. Zal Tony er een rondje in doen als Mariënberg zaterdag zegeviert? Vliegt Bertus in de Brand? Gooit Arend de wedstrijd in het Slot? Laat Arjan zich uit de Keuken lokken? Blaast Gert een sigaar in zijn Nijenhuis?

Ergere dingen

Maakt Bennie zich wederom niet Altena? En zal Henk zich Buitenhuis vertonen komende zaterdag op het Westerpark om zijn cluppie aan te moedigen? Drinkt hij een biertje met Gerard L, de opa van zijn eerste kleinzoon? Of toch met Gerard B., zijn oudere breur? Wie heeft er zaterdag tegen half vijf de meeste skik? Gerard 1 & 2 of toch Henk de 1e? Het rood-zwarte hart of toch the Green Pride? Ach, er bint ergere dingen in de wereld rondom ons heen. Je zou Jasper heten en niet naar Qatar kunnen met Louis en de zijnen. Dat nekt je winter.

Goede kant

Wij weten wat we moeten doen. Arjan heeft allang zijn strijdplan klaar. Deze Visscher vist zaterdag niet achter het net. Waarvan Akte. Hij heeft zijn manschappen opgedragen om tot het gaatje te gaan, desnoods onder de brug en door het kanaal te zwemmen om de 3-1 zege te beklinken op de club VKV (vijf kilometer verderop). Gezien de stand zou het fijn zijn als wij aan de goede kant van de score zouden zitten. Echter Ronnie H. speelde nog niet zijn laatste kanaalderby. Maar Rolf H. ook nog niet en Jelle B. en Roy B. en bijvoorbeeld Michael Z. zekers niet, als ie trouwens geen storing heeft. D’r of geen vreten.

Een 3-1 zege, daar gok ik derhalve maar op. Weet dat de vader van Ronnie H. dit altijd de mooiste uitslag vind. Het duel staat onder leiding van de heer Martin Schuhmacher, geen familie van, en hij fluit om half drie voor het eerst op zijn fluit. Veule wille maar vooral veule Skik. Joah, mag wel zo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer