A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg naar Wilhelminaschool

Komende zaterdag reist Mariënberg af naar het pittoreske Hengelo, waar op sportpark De Vikkerhoek aan de kanaaldijk nummer 12 sportvereniging Wilhelminaschool de gastheer zal zijn.

Door A.D.

Voor Mariënberg is een bezoek aan Wilhelminaschool net zoiets als je één of twee keer per jaar het Casino bezoekt. Je weet van te voren dat je, negen van de tien keer, gewoon je geld kwijt bent.

Wilhelmina uit

Misschien wel een leuke avond gehad, maar sowieso de portemonnee een stuk leger en een illusie armer. In ons sportieve geval: Wij zijn meestal de (drie) punten kwijt bij een bezoek aan de club van tante Ali. Wat ik oe brom! Want Wilhelmina uit is voor ons geen sinecure en vaak een brug of twee te ver. Zo, inmiddels heb ik het glas weer halfvol. Wat dat betreft hebben we pessimisten genoeg op het Westerpark rondlopen.

Rood-zwarte bril

Ik hoorde het afgelopen zaterdag weer, alsof wij vroeger zoveel beter waren. We waren wel meer weekenden thuis, dat dan wel weer. Niet zomaar midden in het seizoen even weg. Laat ik maar eens de vrolijkheid opzoeken, dat mag toch ook na de zege van vorige week in de onvervalste kanaalderby. Winnen van Banthum went nooit. Dus, ik bekijk het liever door een wat zonniger rood-zwarte bril, als je begrijpt wat ik misschien bedoel.

Negatieve balans

Want als Saoedi-Arabië van een sterker geacht Argentinië kan winnen, en Japan gewoon op een doordeweekse woensdag Deutschland met 2-1 verslaat, waarom kunnen wij dan niet die negatieve balans tegen De School doorbreken en met een puike overwinning komende zaterdag sportpark de Vikkerhoek met veule wille en vooral skik verlaten? De vraag stellen is ‘m nog niet beantwoorden.

Te hobbelig

Oké, de kille cijfers spreken ons compleet tegen. Want in de laatste zes ontmoetingen op het veld van Wilhelminaschool haalden wij slechts één overwinning uit het vuur. Dat was notabene niet eens op een zaterdag, maar het betrof destijds (seizoen 2017/2018) een inhaalduel op een donderdagavond, aangezien wij enkele weken daarvoor voor helemaal niets naar Hengelo waren afgereisd. Het veld was toen te nat en het kunstgras te hobbelig of net andersom, ik weet het niet meer.

Korfbal uitslagen

Mijn geheugen laat mij na mijn 50ste wel eens vaker in de steek. Dat heb je soms. Alles stroomt, niets blijft. Phanterei. En anders haal ik Bredero weer van stal. Die ouwe gozert. Wie wel blijft is Tante Ali, Schutten van achteren. Zal ze weer cake hebben gebakken? De laatste twee wedstrijden tegen Wilhelminaschool liepen we tegen korfbal uitslagen aan. 5-3 en 6-2 verlies. Het wordt eens tijd dat wij de geschiedenis eigenhandig een handje gaan helpen.

Dagje vrij

Dat bijvoorbeeld onze zeurvitter naar goed voorbeeld van Koning Salman iets heel geks gaat doen na een eclatante overwinning van ons bij de School. De koning van Saoedi-Arabië gaf zijn volk namelijk uit pure vreugde na de historische overwinning op Argentinië een dagje vrij. Dat heeft Jan natuurlijk niet in de hand, hij is geen Willem-Alexander, maar hij kan misschien wel vrijuit de tap een half uurtje langer laten stromen. Want een zege op Wilhelminaschool mag je zekers scharen onder historisch.

Vice-zeurvitter

Ach, ik lul ook maar wat. Het WK-gevoel borrelt nog niet zo, het moet nog komen. Nam afgelopen maandag wel een borreltje (lees: biertje) want je moet het leven en zekers overwinningen wel blijven vieren, nederlagen genoeg het laatste jaar. Hoe zal de stemming zijn op de Vikkerhoek? De plek waar Ali tweewekelijks floreert en misschien wel de vice-zeurvitter is naast de echte zeurvitter, Harco Wesselink. Wie het weet mag het zeggen. Als het golft dan golft het goed.

Geen brood

Maar alle gekheid op een LTHBI-stokje. Hoe voelt de School zich daadwerkelijk? De laatste vijf competitiewedstrijden wisten ze niet te winnen. Twee keer gelijk en drie verliespartijen. Alleen in de seizoensouverture en de week daarna wisten ze twee keer drie punten te scoren. Ze wonnen van DES Nijverdal en ATC ’65, daar verloren wij allebei van. Wat zegt het allemaal? Daar koop je bij Sietse geen brood voor, nog wel gelukkig?

Niet bevreesd

Wouter Kwakkenbos staat dit seizoen aan het roer bij Wilhelminaschool. 49 jaar, getrouwd en twee zonen. Vast goed naar oud-trainer Wiel Coerver geluisterd, waarvan Akte! Hij voetbal nog steeds bij NEO Zondag 2 in Borne. Echt zo’n Bornenees, want hij is al 44 jaar lid van Nomen Est Omen Borne. Wees niet bevreesd, ga niet weer Latijns preken maar het wil zeggen dat de naam van iets of iemand een voorteken (omen) is.

Veel Brinta

Veel Romeinen hechtten grote waarde aan namen en meenden dat deze iets zeiden over het lot van de drager. De naam had kortom een soort determinerende kracht. Geen flauw idee waar het allemaal over gaat, vind die Romeinen sowieso rare jongens. Waarvan Akte! Net als die heren van Wilhelminaschool. Weet niet wat ze te eten krijgen bij de voormalige club van Stork, maar het is vast en zeker ijzer en staal gecombineerd met veel Brinta en Stamppot.

Niets onmogelijk

Jemig, wat een vliegdekschepen staan er de laatste jaren in het veld bij onze gastheer. Om bang van te worden. Daar steken wij soms maar schril bij af met onze drie-en-halve turven hoogtes. Maar bij Japan liepen ook niet zo van die grote mannetjes rond en die wisten wel die Veldmaarschalken van Deutschland te verslaan, wat niemand had verwacht. Net zoals die Saoedi’s deden met Argentinië. Wat ik maar wil zeggen. Niets is onmogelijk, ook niet in Hengelo tegen de School.

Dikke kater

Als wij maar in onszelf geloven en blijven geloven. De mooie winst op Banthum heeft alleen waarde als wij ook de punten weten op te halen bij de club van Tante Ali. Dan smaakt dat bokkie in de bus of dat Groslchje net even wat lekkerder, voor enkele weken terug verlieten wij Hengelo (na verlies tegen ATC ’65) met een behoorlijke dikke kater. Laat nou die kater maar een dag later komen, als je misschien begrijpt wat ik echt wel bedoel!

Ouderwets gok ik daarom op een 1-3 zege. De aftrap op sportpark de Vikkerhoek is om 14.30 uur en scheidsrechter is de heer Bas ten Tije, uit Holten als ik mij niet vergis, en hij mag vanaf dat tijdstip van hartelust op zijn fluit gaan blazen. Ali, dat volk uut Mainbarg komt er weer an. Zet oe schrap! Hoe dan ook, Veule Wille maar vooral veule Skik.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer