DOS ’37 ongeslagen winterkampioen in 2e Klasse J

Op een bijzonder koude winterdag moest DOS ’37 zaterdag voor haar laatste wedstrijd in 2022 naar Almelo afreizen, om daar tegen Oranje Nassau te spelen. De mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman konden na een 0-1 overwinning ongeslagen overwinteren in de 2e Klasse J.

Foto uit archief: Jeroen Tempert

De geel-zwarte equipe was enorm eerzuchtig en wilde dit bewerkstelligen, dus zagen de supporters een scherp DOS. Uiteindelijk ging de ploeg met prima verzorgd voetbal en een 0-1 overwinning van het veld in Almelo.

Op zoek

De DOS-spelers begonnen weer voortvarend aan de wedstrijd en dat leverde ook meteen weer vele kansen op voor de geel-zwarten, zoals een kans voor Sander Thomas in de vierde minuut. Hij schoot op doel, maar zijn schot werd door een verdediger geblokt en zo waren de Almeloërs gewaarschuwd in de beginfase van de wedstrijd. DOS ’37 bleef op zoek naar de 0-1, maar het was allemaal niet goed genoeg om op voorsprong te komen.

Geen rendement

Ze probeerden het wel, maar er was ondanks de prima opgezette aanvallen geen rendement. Vaak lag de keeper van ON in de weg, zo eerst in de 22ste minuut waarbij de lange goalie de bal uit het doel tikte na een kopbal van Wout Kikkert uit een hoekschop. Nog geen twee minuten later redde de keeper wederom, Ronald te Morsche mocht alleen op de keeper af. Hij wist de doelman één op één echter niet te passeren.

Volwassen spelend

DOS was beter, maar tot scoren kwam de ploeg niet niet in de eerste helft. DOS ’37 bleef maar komen en in het laatste deel van de eerste helft ging het nog feller op jacht naar een verdiende voorsprong. Oranje Nassau was meer achter de bal aan het lopen dan dat ze aan voetballen toekwamen. Dit mede door het prima en volwassen spelend DOS, waarbij het misschien wel de beste eerste helft van dit seizoen liet zien.

Baltempo hoog

Het baltempo werd hoog gehouden en het veld werd breed bezet. Bij balverlies werd de bal direct weer afgejaagd, om meteen weer de aanval te kunnen zoeken. Zoals vaker deze competitie konden de Vriezenveners de vele kansen echter niet omzetten in doelpunten. Tot nu toe was dit echter altijd pas in het tweede bedrijf het geval. Nu lukte het ook vóór de thee niet om te scoren en zo werd er dan voor het eerst dit seizoen gerust met een brilstand op het scorebord.

Op voorsprong

Na rust was er hetzelfde spelbeeld. DOS ’37 mocht het spel maken en ging wederom op zoek naar een doelpunt. In de 55ste minuut was er weer een grote kans. Een voorzet van Shakki Mohamed werd ingekopt door Senna Silva van der Veen, maar de keeper wist de bal nog net uit de hoek te tikken. Maar dan toch in de 58ste minuut kwamen de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman op voorsprong. Een afgemeten voorzet van Wout Kikkert werd  ingekopt door de captain en topscorer van DOS, Ronald te Morsche. Hij passeerde nu de keeper wel en bracht de stand op 0-1.

Hard gespeeld

De verdediging van DOS ’37 hield zich staande in Almelo. ON probeerde de bakens te verzetten en af en toe werd er hard gespeeld, zoals ook in minuut 62. Senna Silva van der Veen had de bal en werd hard getackeld door een speler van Oranje Nassau. Het was in de ogen van de bezoekers donkerrood, maar de prima leidende scheidsrechter Illian Groothuismink uit Raalte gaf geel en Senna Silva van der Veen kon na te zijn opgelapt toch doorspelen. De verharding van het spel leverde de nodige gele kaarten op, waarbij beide teams zich niet onbetuigd lieten.

Onder controle

Oranje Nassau was in de 65ste minuut dicht bij de 1-1, echter heeft DOS met Patrick Nitert een doelman van formaat onder de lat.  Hij wordt met de week sterker en het is voor de verdedigers van DOS ’37 bijzonder prettig voetballen, met een doelman achter zich die de onmogelijkste ballen weet te pareren. Ook nu ranselde hij een bal uit de kruising en bleef het dus 0-1 staan op het scorebord. Door de verschillende wissels werd het niet echt meer gevaarlijk aan beide kanten. ON probeerde het wel, maar kon geen echte vuist maken. Terwijl DOS met goed verzorgd voetbal de wedstrijd prima onder controle had.

Uitstekende cijfers

Zo sluit DOS’37 het eerste competitiegedeelte als ongeslagen koploper af, met de uitstekende cijfers van 9 overwinningen, geen enkele nederlaag en slechts één gelijkspel, middels 26 gescoorde doelpunten en slechts 6 tegendoelpunten. Er heeft zich inmiddels een duidelijke afscheiding gevormd, waarbij DOS en Sparta Enschede de voorsprong op de subtop hebben uitgebouwd. Zij gaan voorlopig samen om de titel strijden. De Enschedese formatie staat op slechts twee puntjes van DOS ’37. Nieuwleusen, Gramsbergen en Vroomshoopse Boys volgen op een behoorlijke afstand van DOS, met respectievelijk 8, 9 en 10 punten.

Topper na de winterstop

Na de winterstop gaat DOS ’37 meteen een topper spelen, als het op zaterdag 21 januari 2023 op bezoek gaat bij de nummer 2 Sparta Enschede, waarbij de eerste periodetitel op het spel staat. Alleen bij winst in Enschede is de Vriezenveense formatie alvast verzekerd van deelname aan een eventueel nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse. Bij elk ander resultaat zal de eerstvolgende thuiswedstrijd van DOS en tevens de laatste speelronde van de eerste periode, tegen buurman Vroomshoopse Boys een extra dimensie geven.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer