A.D.’s voorbeschouwing: Mariënberg naar Nijverdal

Komende zaterdag reist V.V. Mariënberg af naar het pittoreske Nijverdal, waar op sportpark Groot Lochter aan de Rossinistraat nummer 2 Sport Vereniging Volharding Nijverdal (SVVN) de gastheer zal zijn.

Door A.D. 

Wij (gaan) proberen in de laatste competitiewedstrijd van het jaar 2022 het perfecte plaatje te schieten tegen onze vrienden van de Volharding. Niet dat RTL4-programma dat, blijkbaar, elke woensdagavond op de Vaderlandse buis te zien is.

Perfecte plaatjes

Waar 10 semi-bekende Nederlanders met een passie voor fotografie mooie plaatjes proberen te schieten en de strijd met elkaar aangaan. Onder leiding van presentator Tijl Beckand en een vakkundige jury schieten ze meestal mooi raak voor een knaak! Alhoewel bekend Nederland? Trijntje Oosterhuis, Najib Amhali, Maik de Boer, Filemon Wesselink en Geraldine Kemper deden nog wel een belletje rinkelen maar de overige vijf? Zeg het maar! Geef mij dan maar gewoon Gerrit Heine en Cynthia Beldman. Die schieten al tientallen jaren perfecte plaatjes, wat ik oe brom! Gerrit voor het rood-zwarte hart en de goedlachse Cynthia voor de club op ’t Groot Lochter. Want op een dorp is iedereen een beroemdheid, of niet dan? Wie kent Beldman en Heine niet, elke rechtgeaarde voetballer kijkt iedere zaterdag op de site of ze nog zijn gevangen door de lens van de clubfotograaf.

Iedere voetballer

Denk dat Jelle ondertussen de woonkamer wel kan behangen met al zijn schitterende actiefoto’s die Gerrit reeds van hem nam, als hij weer eens zweeft tussen hemel en aarde en tussen linker- of rechterhoek vertoeft. En elke week komen er meer foto’s bij. Wat een geheugen moet Gerrit wel niet hebben. Want iedere week schieten Gerrit en Cynthia de mooiste plaatjes die vakkundig door ons naderhand worden beoordeeld. De mooiste actie- en sfeerfoto’s komen uit hun camera’s. Ze hebben iedere voetballer wel eens op de gevoelige plaat gekiekt. Termen als Diafragma, Sluitertijd, ISO, Megapixels, Optische Zoom, Witbalans, Compositie etc. is gesneden koek voor ze. Prachtig! Je verwacht dan ook dat ze in hun Top2000 lijstjes allemaal liedjes over foto’s, camera’s etc. hebben.

Grote liefde

Bijvoorbeeld ‘Pictures of You’ van The Cure of ‘Distant Camera’ van Neil Young. ‘Foto van een mooie dag’ van de Frank Boeijen Groep (de zee ruist maar door…)’Polaroid’ van Blof of ‘Foto van Vroeger’ van ene Rob de Nijs. Ik had bij Cynthia wel ‘Picture This’ van Blondie of ‘Paparazzi’ van Lady Gaga verwacht. Ik zag tevens aan haar top2000 lijstje dat ze het steverige werk niet schuwt. Dus ‘Photograph’ van Def Leppard of ‘People take pictures of each other’ van The Kinks had zeker niet bij haar misstaan. Lekker scheuren met die gitaren….Nope, ik zag geen enkele verwijzing naar haar grote liefde, de camera! Bij Gerrit van hetzelfde laken een pak. Hij houdt van Creedence Clearwater Revival, The Golden Earring, The Cats of van een goed stuk Country-muziek. Die snik in je stem. Lekker man. Zet je Kenny Rogers of Linda Ronstadt op zit je bij deze vriendelijke Beerzerhaarder altied goed!

Koos Alberts

Nope, niks van dat alles hè. Wat had hij kunnen kiezen voor zijn top2000 lijstje, wat ligt er in zijn lijn der verwachting en muzieksmaak? Rod Stewart met ‘Every picture tells a story’ (dat doet ie vaak met zijn foto’s) of ‘Gentleman take Polaroids’ van Japan (van o.a. die geweldige David Sylvian)? Nope! Gerrit en Cynthia trappen niet vaak op de R.E.M. maar ‘Camera’ had gekund van deze heren uut Amerika of ‘Kodachrome’ van Paul Simon, of wat dacht je van het Engelse Snow Patrol met ‘Please just take these Photos from my Hand.’ Gary Lightbody zong niet alleen over Chasing Cars. Gelukkig houden ze allebei niet van Koos Alberts ‘Ik verscheurde je Foto’. Want daarvoor maken ze niet, jaar in en jaar uit, weer of geen weer, honderden foto’s op een zaterdag. Ze zijn er altijd.

Onderste plekken

Wij vergeten gemakshalve wel eens hoeveel tijd zij in ‘de voetbal steken’ om foto’s van mooie voetbalzaterdag te schieten. Zij missen nooit voor open doel, zijn altijd scherp. Waarvan Akte! Ik hoop trouwens dat wij zaterdag sowieso een perfect plaatje schieten, even de stand wat draaglijker maken. Niet meer de 11e stek maar dat wij met een beetje geluk naar boven kelderen en 12 punten kunnen noteren na 10 gespeelde duels. Dat we van die onderste plekken af geraken. Wel zo fijn als we na 10 december de korte winterstop induiken alvorens wij op zaterdag 21 januari 2023 de strijd weer hervatten tegen Britishfield. Het traditionele gelijkspel volstaat zaterdag niet. Vorig jaar eindigen wij allebei op 3 goals, 3-3 werd het in een knotsgekke tweede helft. Hoe is SVVN hersteld na de oorwassing van afgelopen zaterdag tegen Rigtersbleek (8-0 verlies)?

Au Revoir

De stukkies schrijvert op de SVVN-site maakte er weinig tot geen woorden aan vuil. Lood om oud ijzer, ik snap ‘m helemaal. De KNVB had zo’n ploeg (Rigtersbleek, red.) meteen naar de 2e klasse moeten sturen. Dat is toch geen bal aan. Voor hun niet en zekers niet voor ons. We hebben al zoveel moeite om het hoofd boven de 9e plek te houden. Desondanks heeft SVVN 1 puntje meer, 10 uit negen wedstrijden. Wij hebben er 9 uit even zoveel wedstrijden. Verder nog wat te melden? Ik zie, denk ik, zaterdag mijn oud-collega Frédéric weer langs de lijn stiefelen. Zoonlief Marvin wil tussen de lijnen er nog wel eens één inschieten. Merci Beaucoup! Trainer René de Visscher is bezig aan zijn derde en laatste seizoen bij de Volharding. Hij zegt straks Au Revoir. Bonjour Nico Eshuis, die hem op zal volgen. Maar dat is pas volgend jaar.

Winnende foto

Tja, maakt Cynthia de winnende foto of toch Gerrit? Nous Verron. Ik gok natuurlijk, hoe kan het ook anders, op Gerrit H. dat hij komende zaterdag op Groot Lochter het perfecte en dus winnende plaatje schiet. Klik, klik. Yes, Foto van een mooie dag! Het mooiste geluid! Want ouderwets gok ik op een 1-3 zege. Spitsen, kam je haar, trek je sokken naar boven, shirt in de broek. Veeg het zand van je kuif en de modder tussen je noppen vandaan want je weet maar nooit hoe je op de foto wordt geschoten door Gerrit of Cynthia of allebei tegelijkertijd. Dat zou mooi zijn. Ik brei er een eind aan. Er moet er namelijk één naar bed.

De aftrap op sportpark Groot Lochter is om 14.30 uur en scheidsrechter is de heer Bent Kuipers. Hij zal vanaf dat tijdstip vrolijk op zijn fluit gaan blazen. Gelukkig hebben wij zaterdagavond of zondag de foto’s nog. Want bijna alles wordt vastgelegd op de gevoelige plaat dankzij onze supervrijwilligers en clubfotografen Gerrit en Cynthia. Elke week de winnaar(s) van het perfecte plaatje. Hoe dan ook, Veule Wille maar vooral veule Skik.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer