Amicitia sluit jaar goed af met zege op KVW

Een rit van ruim anderhalf uur op de zaterdagavond was nodig om in het Groningse Leek tegen KVW ’22 de laatste wedstrijd van dit jaar te gaan spelen. Voor Amicitia geen uitzondering, want in de Overgangsklasse treft het regelmatig ploegen uit en in noord Nederland. Deze keer tegen de nieuwe fusieclub (Noordenveld en OWK) KorfbalVereniging Westerkwartier.

De Toyota Drent formatie kampt nog steeds met blessureleed van diverse spelers. Te lang stil blijven staan bij wat je mist is geen optie, dus wordt er steeds gezocht naar oplossingen. Het licht in de lange hersteltunnel lijkt in zicht.

Dat bleek nog niet in de eerste helft waarin KVW op kenmerkende wijze verdedigde en direct een 3-0 voorsprong nam. Amicitia had moeite om de passende oplossing te vinden, maar kon desondanks twee keer op gelijke hoogte terugkomen (3-3, 7-7). Vlak voor rust was KVW beter in de afronding en nam het opnieuw een voorsprong (10-8).

Coach Rick Keus constateerde in de pauze dat er op een aantal punten verbetering nodig was. Zijn ploeg liet zich te veel meeslepen in de hectiek van het spel. Er moest meer rust en afstemming komen om betere aanvallen te kunnen creëren.

Deze cocktail van motivatie miste zijn uitwerking niet. Er stond in de tweede helft een ander Amicitia in het veld. De onderlinge communicatie was beter en de oranjekragen trokken het spel meer naar zich toe. Binnen tien minuten na de korfwisseling leidde dat tot een prima 10-13 voorsprong. Amicitia tapte uit een ander vaatje mede dankzij alle goed scorende dames. Uitblinker Mariska Schipper-Klinkien scoorde op cruciale momenten en de vooraf niet helemaal fitte Floor Wessels gooide met vijf treffers alle schroom van zich af (12-16).

KVW had daar zichtbaar moeite mee, verviel in hoorbare frustratie en onderlinge kritiek en miste steeds meer kansen. Dat was koren op de Vriezenveense molen. Amicitia liep verder uit (15-20) en speelde de wedstrijd slim uit. De laatste treffer van de wedstrijd was voor invaller David Sluijer die daarmee zijn blessure periode succesvol afsloot. Eindstand 16-21.

Voorlopig even rust voor de korfballers, Amicitia gaat met een voorlopige top drie notering de feestdagen in. De zaalcompetitie voor de Vriezenveners wordt op 14 januari 2023 hervat met een thuiswedstrijd tegen het friese Quick 21/Vlug & Vaardig. Aanvang 20:00 uur in De Stamper te Vriezenveen.

Amicitia 2 verliest van KVW 2

Het prima presterende Amicitia 2 heeft natuurlijk te maken met het moeten afstaan van spelers aan Amicitia 1. Geen excuus maar wel een reden waarom het tegen KVW net even tekort kwam. Het verloor weliswaar met 17-14 maar ook het team van coach Steven Green koestert nog steeds een top drie notering.

Amicitia junioren geven in slotfase overwinning uit handen

De junioren van Amicitia A1 speelden een prima wedstrijd tegen Dindoa A1 in Ermelo. In de slotfase ging het mis en verloor de ploeg van coaches Gerben de Krey en Marijke Schipper de controle. Ondanks het 22-20 verlies staat het tussentijds met vier teams als gedeeld koploper in de poule. Een uitstekend resultaat.