DOS´37 met 9 man morele winnaar na gelijkspel in Enschede

DOS ’37 ging met goede moed naar Enschede, om als lijstaanvoerder in de 2e Klasse nummer 2 Sparta op afstand te houden. Met een waar legioen aan supporters, waaronder een volle supportersbus dankzij de supportersvereniging, namen de geel-zwarten sportpark Schreurserve in bezit.

Tijdens de warming-up van de topper bleek Job Derksen niet fit genoeg en werd vervangen door Wout Kikkert, die uiteindelijk vroegtijdig kon vertrekken met een rode kaart. De trainers Jeroen Niks en Geerten Brinkman wisten niet wat er gebeurde in deze tumultueuze wedstrijd, welke DOS met negen spelers eindigde en uiteindelijk met een 1-1 gelijkspel als ‘winnaars’ het strijdperk verlieten.

Behoorlijk veldoverwicht

De spelers van DOS ’37 wisten wat ze te doen stond in Enschede. Sowieso niet verliezen, om alles in eigen hand te houden voor het winnen van de eerste periodetitel, welke bij winst een feit zou zijn. DOS begon goed aan de wedstrijd, zette meteen hoog druk en de eerste kans was dan ook voor de uitploeg. Een schot van Shakki Mohamed werd makkelijk gered door de Sparta-keeper. De eerste tien minuten ging DOS ’37 vol op de aanval en kreeg daardoor een behoorlijk veldoverwicht, maar drukte dit niet uit in het creëren van grote kansen, laat staan een doelpunt.

Tien man

Maar na deze tien minuten konden de DOS-trainers hun tactiek al in de prullenbak gooien, want Wout Kikkert duwde de doorgebroken Sparta-speler Luuk de Haan op de rand van het zestienmetergebied naar de grasmat en werd terecht bestraft met een rode kaart. DOS moest dus al vroegtijdig met tien man verder in deze topper. Sparta Enschede durfde hierna meer uit haar schulp te kruipen en werd gevaarlijker. De Enschedese ploeg kreeg een aantal kansen op rij en in de 23ste minuut was het raak via Daan Akkerman. Zijn schot ging recht op doelman Patrick Nitert af, maar werd onderweg van richting veranderd en verdween daardoor naast de verbouwereerde DOS-doelman: 1-0.

Gelijke hoogte

Menigeen aan de zijde van Sparta dacht dat het nu wel eens een doelpuntrijke middag voor de Spartanen kon worden, maar het tiental van DOS ’37 kwam negen minuten later alweer op gelijke hoogte. Door niemand anders dan topscorer Ronald te Morsche. Hij kopte een afgemeten voorzet van Shakki Mohamed via de paal de bal in het doel: 1-1. Het had zelfs 1-2 kunnen worden in de 40ste minuut. Wederom Ronald te Morsche speelde zichzelf uitstekend vrij in de het strafschopgebied, maar schoof de bal net centimeters naast het doel.

Negen man

Na een half uur spelen moest Martijn Olde Olthof in de achtervolging op de rechtsvoor van Sparta, raakte deze op zijn schoen waardoor beide spelers ten val kwamen. Deze ongelukkige actie werd meteen door arbiter Schoonhoven bestraft met een gele prent voor Olde Olthof. In de derde minuut van de blessuretijd verslikte Martijn Olde Olthof zich in een terugspeelbal van Sander Thomas en Sparta-veteraan Daan Akkermans ging er als een speer vandoor. Olde Olthof hield hem vast en zo kreeg hij zijn tweede gele kaart in deze wedstrijd en kon hij meteen gaan douchen. Grote kopzorgen voor koploper DOS, want het moest een halve wedstrijd lang met negen man verder voetballen.

DOS-muur

In het tweede bedrijf kwamen er logischerwijs verschillende kansen voor Sparta Enschede. Maar was het niet de verdediging van DOS ’37 welke karig stand hield, dan was het wel de uitstekend keepende Patrick Nitert die redding bracht. Zowel de spelers als de bank van Sparta Enschede werden, hoe verder de wedstrijd vorderde, steeds wanhopiger. De Spartanen slaagden er maar niet in de DOS-muur te slechten en waren dus niet in staat, mede door het veel te lage tempo, om te scoren tegen negen spelers. DOS had misschien zelfs een penalty kunnen of moeten krijgen in de 74ste minuut, maar een overtreding op Glenn Jansen werd door de scheidsrechter niet als dusdanig beoordeeld.

Morele winnaars

Na zes minuten blessuretijd blies scheidsrechter Schoonhoven eindelijk voor het eindsignaal, stortten de Spartaspelers zich languit ter aarde op het plastic gras en vierden de negen van DOS een feestje, samen met de bank en de vele meegereisde DOS-supporters. Het in de rust onmogelijk geachte resultaat, een gelijkspel uit het vuur slepen met twee man minder, werd dankzij een tomeloze inzet, goede tactiek en juiste teamspirit toch behaald. Hierdoor blijft DOS ’37 de ongeslagen koploper in de 2e Klasse J en heeft het behalen van de eerste periodetitel nog steeds volledig in eigen hand. De DOS-karavaan reisde, ondanks de opgelopen schade (puntenverlies, blessures en schorsingen), als morele winnaars terug naar Het Midden.

Volgende week staat er een mooie affiche op het programma. DOS’37 neemt het dan thuis op tegen buurman Vroomshoopse Boys, die afgelopen zaterdag wist te winnen van De Zweef. Deze Twenterand derby begint zaterdag 28 januari op Het Midden, om 14:30 uur.