Twentse steppers rijden Winterfiets Elfstedentocht

Op zondag 15 januari jl. stonden er 4 steppers van Stepteam Twente aan de start voor de Winterfiets Elfstedentocht (205km). Een fietstocht die langs alle 11 steden gaat, net zoals bij de schaatstocht. Dat de weergoden hen niet mee zouden zitten was al bekend, er werd tenslotte code geel afgegeven. Echter voor deze toppers geen reden om niet te starten.

Iets na 6 uur, tijdens het Friese volkslied vertrok een groep van ca. 20 steppers vanuit de Elfstedenhal aan de barre tocht. Wetende dat men de eerste 75 km windkracht 7 tegen zou hebben werd er rustig gestart. Na ca. 10 kilometer besloot Patrick Olthof (Stepteam Twente) om samen met Adriaan Ringoir (Stepteam Rotterdam) samen vooruit te gaan. Voor deze twee oud-wereldkampioenen was dit weer een mooie uitdaging na een rustige periode door de corona. Agnes Bossink, André Thiemann en Irma Houtzager (Stepteam Twente) besloten om met de groep verder te rijden.

Gedurende de tocht moest er in verschillende plaatsen worden gestempeld, net als bij de ‘echte’ Elfstedentocht. Bij deze posten was er ook de mogelijkheid om even tot rust te komen. Na Stavoren (op ca. 75km) vervolgden de steppers hun weg omhoog, richting Harlingen. Dit betekende ook dat zij de wind nu volledig van de zijkant kregen. Op bepaalde stukken waren er extreme windstoten die ervoor zorgden dat de men de step flink in bedwang moest houden. Enkele fietsers konden dit niet tegenhouden en werden van de fiets geblazen. De extreme hagel die hierbij gebaard kwam was niet bevorderlijk.

Rond de middag kwamen Patrick en Adriaan in Bolsward aan, ze waren nu net over de helft. Na een korte stop hebben zij hun weg weer vervolgt richting het hoge noorden. Enkele tijd later kwam ook de groep met de overige steppers aan in Bolsward. Hier moest André helaas besluiten niet door te gaan vanwege kramp. Ondertussen waren er al een aantal steppers die besloten hadden om de route in te korten naar 90 of 140 km. Gelukkig voor de steppers werd het vanaf Harlingen beter, hier kregen zij namelijk rugwind, echter moest Irma besluiten om uit te stappen. Gedurende 60 kilometer richting Dokkum werd er weer flink tempo gemaakt en op bepaalde stukken even gerust, dit kon tenslotte met rugwind. Bij Stiens (op ca. 160 km) stond en warme bak snert klaar. Dit kwam voor Patrick en Adriaan op het juiste moment, aangezien zij net weer een flinke bak regen hadden gehad. Ook voor Agnes en de overige steppers kwam deze warme versnapering als geroepen.

Rond de schemering arriveerden Patrick en Adriaan bij hun een na laatste stop, Dokkum. Vanaf hier zou de wind weer van voor komen. Met nog 30 kilometer te gaan wisten zij dat ze het in 12 uur gingen redden. Dit doel hadden zij zich onderweg gesteld, wetende dat het haalbaar was. Om 17.55 uur kwamen zij de Elfstedenhal weer binnen rijden. Moe maar voldaan haalden zij hun laatste stempel op het binnenterrein. Om 20.55 uur kwam Agnes met haar mede-steppers binnen. Voor

iedereen stond een warme pasta klaar om deze heroïsche dag af te sluiten. Een Elfstedentocht om niet snel te vergeten!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer