Amicitia scoort belangrijke punten tegen Kios

Met een gewijzigd strijdplan begon Amicitia afgelopen zaterdag aan de thuiswedstrijd tegen KIOS uit Ruinerwold. Een tactische omzetting en een nog steeds niet helemaal lege ziekenboeg zijn hiervoor mede aanleiding. De uitwedstrijd afgelopen december werd verloren en kreeg toen vorm in het laatste kwartier van de wedstrijd.

Voor de Toyota Drent formatie was het dus alle beschikbare hens aan dek om de punten in Vriezenveen te behouden. En afgesproken was om er vanaf het begin van de wedstrijd ook vol in te gaan. Maar de geschiedenis van de afgelopen weken herhaalde zich, want na zes minuten stond het op een 1-5 achterstand. Het positieve is dat de ploeg van coach Rick Keus dan steeds mentale veerkracht toont. En bovendien dat invallers zich prima manifesteren in het team. A1 junior Hanne Eshuis zorgde met twee fraaie achtereenvolgende treffers na elf minuten voor de verdiende gelijkmaker (6-6). Twee minuten later komt Amicitia ook op voorsprong (8-6). Maar KIOS gaf zich niet zomaar gewonnen en kwam vier keer terug op gelijke hoogte (11-11). In de laatste vijf minuten voor rust weet Amicitia toch weer het krachtverschil in een voorsprong uit te drukken. Ruststand 14-11.

Direct in de tweede helft kwam het verschil op vijf treffers in Vriezenveens voordeel (16-11) en leek een overwinning in de maak. Maar daar wenste KIOS niet aan mee te werken. Amicitia kwam moeilijker tot scoren en de ploeg uit Ruinerwold kroop steeds dichterbij (18-17). Met nog drie minuten op de klok scoorden de oranjekragen de belangrijke 19-17 voorsprong. Maar KIOS vocht zich binnen de minuut knap terug naar 19-19. De spanning nam flink toe en het was niet alleen billen knijpen voor de talrijke toeschouwers. In een prima aanval stelde aanvoerder David Sluijer zijn vakgenoot Stan Dasselaar in staat om voor de verlossende 20-19 te zorgen. Amicitia speelde de resterende tijd slim uit en kon zo de belangrijke overwinning bijschrijven.

Opgelucht ademhalen na afloop in Vriezenveen. Met deze overwinning staat Amicitia met tien punten op een gedeelde derde plaats en is handhaving in het vizier. Komende zaterdag speelt het de uitwedstrijd tegen ZKC ’19 dat dit weekend een forse nederlaag tegen Ritola incasseerde. De wedstrijd wordt gespeeld in sporthal De Slenken in De Wijk en begint om 15:30 uur. Amicitia 2 speelt voorafgaand om 13:50 uur haar wedstrijd tegen de reserves van ZKC ’19.

Overige teams

Amicitia 2 speelde een lastige wedstrijd tegen het lager geklasseerde Nic.3. Het moest diep gaan om uiteindelijk de belangrijke 9-8 overwinning te behalen. Daarmee neemt het verder afstand van de onderste plaatsen in de poule.

Amicitia A1 kreeg ook bezoek uit Groningen. Nic./Hoogkerk bleek een lastige en beter scorende tegenstander. De ploeg van coach Gerben de Krey moest genoegen nemen met een 13-16 nederlaag.