5-setter voor Rivo Rijssen

Op zaterdag 18 februari nam de ploeg uit Rijssen het thuis op tegen één van de twee studentenploegen uit Groningen spelend in de Topdivisie A, Guts & Gusto Donitas. Het was de derde ontmoeting dit seizoen. Met een gewonnen wedstrijd in Groningen en een verloren thuiswedstrijd in de beker lijken de ploegen, ondanks dat Donitas een stukje lager op de ranglijst staat, gewaagd aan elkaar.

Rivo heeft al meerdere keren dit seizoen moeite om overtuigend uit de startblokken te komen en keek ook dit keer als meteen tegen een achterstand aan van 0-4. Misschien moet er eens nagedacht worden om volgend seizoen de aanvang van de wedstrijd te verschuiven naar 17.00.

Toch wist de Rijssense ploeg de controle in de eerste set terug te nemen en vanaf 7-7 uit te lopen naar 20-14 door onder andere goede serve van Trijntje Veerbeek en Lina Hanstede. Echter knokte Donitas zich erg sterk terug op serve van Jesca de Jager en aanvoerster Iris van der Veen en wist de set af te pakken (maar zeker niet te stelen) met 22-25. Zonde voor de thuisploeg, want vanaf het kantelmoment bij 7-7 leek er geen vuiltje aan de lucht.

De tweede set had Rivo opnieuw de controle, maar toch kwam na een verschil van 4 punten Donitas weer op gelijke hoogte, 11-11. Echter, vanaf dat moment was de servicedruk van de thuisploeg te hoog. Rivo haalde de set binnen met 25-14 op serve van Suzan Agterberg, Marell Borgreve en Trijntje Veerbeek.

Vanaf dit moment was het een echte wedstrijd. Rivo begon de derde set zwak en keek zelfs aan tegen een achterstand van 0-6. Door hard werk en goed spel werd die achterstand teniet gedaan, maar Donitas leek toch de set te gaan pakken. Op 21-24 kwam Trijntje wederom aan serve en de studenten hadden daar geen antwoord op. Rivo pakte (en zeker niet gestolen) de set met 26-24.

De vierde set had Donitas aan het begin het initiatief en Rivo wist een verschil van 5 punten voor het einde van de set weer te keren, toch trok Donitas aan het langste eind. De set eindigde in een stand van 24-26. Voor het publiek was het echt smullen, waar die ook goed van zich liet horen. De sfeer was uitmuntend in de Reggehal en het publiek maakte zich op voor een beslissende 5e set.

Beide teams verdienden de overwinning, alleen speelde Donitas op de manier van: “erop of eronder” en dit resulteerde verdienstelijk in een voorsprong van 4 punten bij de kantwissel. De ploeg van Wout Bodewes behield die voorsprong tot op het einde van de set. Op 11-14 kwam Silke van Wijk aan serve en even leek het er nog op dat Rivo langszij kwam, maar bij 13-14 pakt Donitas door een diepe aanval van Jesca, waar de verdediging van Rivo geen antwoord op had, toch de set en de wedstrijd.

Een echte topwedstrijd van meer dan 2 uur met een verdiende winnaar. Overigens was dit de eerste 5 setter voor Rivo, een herinnering aan de ploeg hoe mooi de sport kan zijn, ook al moest ze het onderspit delven. Met dit puntje weet Rivo toch weer een plekje te stijgen en staan ze onderaan in het linker rijtje op plek 6. Hopelijk dit seizoen nog meer van dit soort boeiende wedstrijden, want niet alleen voor de neutrale kijker, was het een lust voor het oog.