Baja Wereldkampioen 2022 Mirjam Pol rijdt haar eerste wedstrijd FIM Baja World Cup 2023

Onlangs ontving de Nederlandse Wereldkampioen Baja 2022, Mirjam Pol, bericht waaruit bleek dat het format van de FIM Baja World Cup 2023 gewijzigd was. De competitie ging begin februari van start met de Saudische Baja. Pas na afloop van die eerste wedstrijd werden de gewijzigde reglementen bekend gemaakt. Hierdoor moest Pol onverwachts en snel schakelen omdat de inschrijving voor de tweede wedstrijd, de Qatar International Baja, op het punt stond om te sluiten.

Niet ideaal

“Het is zeker niet hoe ik normaal mijn voorbereiding doe of aan een wedstrijd begin maar het heeft totaal geen zin om daar te lang bij stil te staan. Feit is, dat ik vannacht (maandag 13-3/dinsdag 14-3) ben gearriveerd in Qatar en met een lokaal geregelde motor donderdag 16 maart aan de start sta van de Qatar International Baja, mijn eerste wedstrijd voor de World Cup 2023! Dinsdag krijg ik nog de mogelijkheid om een stukje met de motor te rijden, te testen en af te stellen. Woensdags is de keuring, safety equipment moet worden gemonteerd en vervolgens hebben we de persconferentie. Donderdag ga ik de proloog verkennen. Daarna wordt de proloog gereden en zal de ceremoniële start en het podium zijn. Vrijdag en zaterdag; de wedstrijd! En… zondagochtend weer terug”, aldus een nuchtere Pol.

Nieuw FIM-reglement

Volgens het gewijzigde reglement én de bijgewerkte kalender wordt de winnaar van de FIM Baja World Cup 2023 als volgt bepaald: Als er tussen de zeven en tien wedstrijden worden gereden, tellen alleen de beste zes finishes van een rijder mee voor het eindklassement. Worden er zes of minder evenementen gehouden, dan tellen alle scores mee. De bajas zijn verdeeld over de Golfstaten en Europa. De World Cup bestaat dit jaar uit een serie van acht wedstrijden; na de Baja in Qatar volgen er nog twee wedstrijden in Spanje. In augustus staat de Hungarian Baja op het programma. Daarna volgen er nog drie wedstrijden, één in Portugal en in november wordt de serie bajas afgesloten met races in de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië. Uiteraard kunnen er nog wijzigen komen.

Mirjam Pol zal de start van haar Wereldkampioenschap Baja verdedigen in Qatar. De Qatar International Baja wordt gereden van donderdag 16 maart tot en met zaterdag 18 maart 2023.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer