Het is erop of eronder voor Mariënberg tegen buurman Bergentheim

Het seizoen van Mariënberg is allesbehalve goed. De club uit Overijssel staat elfde en speelt zaterdag tegen streekgenoot Bergentheim. De club in het groen staat tiende, dus als Mariënberg nog wil blijven in de derde klasse moét er gewonnen worden. Alfred Dorgelo zorgt vanzelfsprekend voor een mooie voorbeschouwing op de wedstrijd van zijn cluppie.

Komende zaterdag reizen wij af naar het pittoreske Bergentheim waar op sportpark Moscou aan de Sportlaan, nummer 7, voetbalvereniging Banthum onze gastheer zal zijn. Is dit voorlopig de laatste versie van de mooiste klassieker in de gemeente Hardenberg en omstreken? Sorry allemoal. Wij hebben zo onze voorkeuren, namelijk de onvervalste kanaalderby tussen Banthum en Mainbarg! Gezien de huidige stand op de ranglijst van de 3e klasse D zou dit zomaar eens de nuchtere waarheid kunnen zijn. Want beide clubs staan er nou niet bepaald florissant voor, om het maar zachtjes uit te drukken. De club VKV (vijf kilometer verderop) heeft momenteel de beste band met het afgrijselijke degradatiespook. Zij staan 4 punten op ons voor (10e stek) en hebben de (veilige) 8ste plek nog vrij aardig in zicht met slechts drie punten achterstand op droge voetbalschoenen na 27 mei. De wekelijkse voorbeschouwer van het naburige Britishfield had en heeft gelijk, bij vele clubs in de regio gaat het tegenwoordig alleen maar over de vele mistroostige blikken die blijkbaar allemaal zijn gericht op de veilige 8ste plek. Waarvan Akte! Daar moet je wel eindigen want anders ga je de welbekende bietenbrug op! Wat ik oe brom, (bijna) rechtstreeks de kelder v/h amateurvoetbal in. Echter, op het Westerpark moeten wij ons eerst maar druk gaan maken over het voldongen feit dat wij DES Nijverdal en Kloosternarigheid sowieso onder ons dienen te houden. Dat is nog geen sinecure want door de ons, enigszins onnodige en het zelf gecreëerde schipbreuk, lijkt de (veilige) haven verder weg dan ooit! De roodzwarte matrozen scheppen zich met theekopjes met ongeluk het wassende water uit de boot. Tegen beter weten in? (wij staan op de 11e plek, dat is nu een ticket voor de nacompetitie om überhaupt 3e klasser te mogen blijven). Trainert Arjan Visscher heeft het over hoeken, muren waar wij blijkbaar stijf met de rug tegen aan staan en de genadeloze klappen die wij de laatste weken ongenadig hard te verwerken kregen. Met daarbij, elke week weer, redelijk wat afwezigen is de optelsom der gemene deler redelijk snel gemaakt door iedereen die denkt verstand van het spelletje te hebben. Het schijnt.. De meeste daarvan zitten in de kroeg of voegen zich aan de wal bij de beste stuurlui. Echter, wij hebben voor de winterstop ook al flink wat scheve schaatsen gereden die ons nu aan het eind van de rit, naar alle waarschijnlijkheid, in de aanbrekende slotfase gewoon gaan opbreken.

Daarover later meer! Gelukkig heeft Banthum sinds dit seizoen ook weer wedstrijdverslagen op haar groenwitte site staan. Niet één schrijvert maar een trio van vijf man. Veel daarvan hebben zitting in ’t bestuur. Tegenwoordig is dat uniek te noemen. Er zijn heden ten dage maar weinig clubs meer die het wel en wee van haar vlaggeschip op de voet volgen middels leuke en soms kritische stukkies proza. De vijver met vrijwilligers raakt leger en leger….. Ik mag het altijd graag lezen bij een bakkie koffie op de zondagmorgen. Maar o.a. SVVN, Bruchterveld, Banthum en Mainbarg zijn qua wedstrijdverslagen de laatste der mohikanen in de 3e klasse D. Want bij vele verenigingen staat oude meuk of totaal geen nabeschouwing op het laatst gespeelde duel. Een gemiste kans! Schot voor open doel…. Vroeger, eerder, had Banthum ook zo’n razende reporter aan de zijlijn staan. Niet alle trainers en/of clubs waren blij met deze beste kerel. Hij schreef wat ie dacht en andersom ook. De vulling van zijn pen raakte (helaas) op na het seizoen ‘15/’16. Want zijn zoon werd vaste basisspeler in het eerste. Een ander mocht het stokje van ‘m overnemen. Volgens mij heeft Lan Juisman het hierna ook nog een tijdje gedaan. Noem verder geen namen hoor, maar laten we hem gemakshalve Benk Huutenhuus noemen die eerder Banthum de maat nam. Wij gaan terug in de tijd, toen de gulden nog van hout was, Twix nog Raider heette, de kanaalderby’s nog op het scherpst van de snede werden gespeeld en er nog clubbladen werden uitgegeven ondermeer volgepend door enthousiaste verhalenvertellers met opmerkingen die nu niet meer gepruimd zouden worden. We waren destijds wars van #Metoo en/of grensoverschrijdend gedrag. Toen kon je nog een geintje maken. Ok, ze keken je soms 2 x 3 kwartier niet meer aan. Maar toch, als je begrijpt wat ik misschien bedoel.

Ondergetekende had in die tijd de neiging om geen namen te noemen in z’n stukkies maar de rollen een beetje om te draaien. Rolf Hofsink zou Holf Rofsink hebben geheten en Harrie Heine duzz….euh…nou ja, gewoon Harrie Heine! Zo ontstond ook Vickie Deurink. Sorry, dwaal weer af. Dus toen Bick Nuutenhuus vast in het elftal van The Green Pride kwam te ballen stopte Benk met schrijven. Elk voordeel heeft zijn nadeel zou Cohan Jruijff vast hebben gezegd, onze voormalige nummer 41! Nu schrijven om de beurten de heren Nert Gijenhuis, Lrnoud de Aange, Tenri Helman en Bennie ten Brinke de wedstrijdverslagen. Heel bestuurlijk allemaal maar wel leuk! Top dat jullie het doen! (Bij Bennie valt er niks om te draaien en sommige namen lenen zich er gewoon minder goed voor).

Eerste elftal-speler Bygo Tril verving de heren dit seizoen wel eens als de oude Toppoint balpen eindelijk na 4,5 kilometer was uitgeschreven of ze in de bestuurskamer over Keuken moesten vergaderen. Ja, ja…Vroeger gebeurde er nog wel eens wat in Banthum aan ’t spoor. Want dit seizoen heeft voor zowel Banthum alsmede voor Mainbarg al genoeg stof opgeleverd om over naar huis te schrijven! Zekers in aanloop naar de jaarlijkse kanaalderby! Dan ben je ineens ‘de tijdelijke vijand’ terwijl je 50 van de 52 weken een ‘goede vriend’ schijnt te zijn, heeft Benk ineens een groen mapje om zijn telefoon. Hoe dan? Appt en belt die leuke meid uut Banthum ineens niet meer terug, toch niks verkeerds gezegd? Ernstige ruis op de lijn derhalve. Ja, ik heb een roodzwarte onderbroek en tevens roodzwart hart.

Nou én? Hoe kom ik nu aan mijn trekken? Is het Banthum-bier uitverkocht in Coevorden? Wordt mien moat aan ’t kanaal ineens met een groenwitte-sjaal in de nek aangekeken om zijn rode muts. Oh ja, ik zou nog naar een rode pet kijken…Kats vergeten. Sorry Mert! In deze slotfase van de competitie grijp je terug naar vroeger, naar eerder. Naar handvaten. Maar die rendementen bieden allang geen garanties meer. Ben bang dat wij voorlopig aanstaande zaterdag de laatste klassieker gaan zien. Of ben ik nu aan het doemdenken…?? Tis nie anders….D’r op of geen vreten is tevens iets van lang geleden. De slotfase. Gemeengoed geworden dit seizoen.

Want vorig jaar, op 19 november, wonnen wij (wel) ff gezellig in de slotfase van Banthum. Toen schoot Job Wolters ons in de slotfase naar de zuurverdiende 1-0 overwinning. Toen dachten wij nog niet aan de 4e klasse, laat staan aan degradatie of dat Feyenoord landskampioen zou worden. Hoe kan het verkeren…, of nie, Bredero? Onze Semi-Mainbarger (want schoonzoon van Lennie de Bange) en 100% Banthumer dut het maar toch ff mooi in Rotjenor-Zuid. Best wel trots op Arne Slot (Srne Alot bekt niet zo lekker). Hij blijft lekker nuchter en zichzelf. Komt van deze kant van de Iessel hè, dan snap je het doorgaans allemaal wat beter! Wat wordt het?

Gaat Banthum nu in de ‘Arne Slotfase’ toeslaan of weten wij voor de tweede keer dit seizoen in het hol van The Green Pride te winnen…? Mag van mij, mag ook met 1-3, zelfs in blessuretijd. Kieken wat het wordt! Als we gaan dan gaan we met z’n allen. Of niet soms! Tot dan verlaten wij het zinkend schip niet! De dood of de gladiolen.

Daarom gok ik ouderwets op een 1-3 zege.

Scheidsrechter is de heer Pepijn Blaak, hij fluit om half drie (14.30u) voor het eerst op zijn mooie fluit. Maarre….voorlopig laatste keer Rood Zwart Hart vs The Green Pride en/of Battle of the Farmers tegen de club VKV…??? Wat denken jullie? Wie het weet houdt zich liever stil!

Hoe dan ook, Veule Wille maar vooral veule Skik

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer