Laatste strohalm voor Mariënberg: voorbeschouwing op duel met De Esch

Komende zaterdag reizen wij af naar het pittoreske Oldenzaal waar op sportpark De Weschterik aan de Operalaan, nummer 100, Zaterdag VoetbalVereniging (ZVV) de Esch onze gastheer zal zijn.

Vier duels scheiden ons nog voordat wij mogen beginnen aan de nacompetitie, vanaf dinsdag 31 mei. De komende wedstrijden, staan gek genoeg – althans denk ik, in het teken van de voorbereiding op dit noodzakelijke kwaad, namelijk het niet gewenste toetje door de versterkte promotie/degradatie. Hebben wij ons straks door een 24-gangen menu heen geworsteld met veel pijn en moeite! Niet alle gangen waren dit seizoen even smaakvol. Sommige gewoon niet te pruimen, de borden gingen vaak onaangeroerd weer terug naar de 3e klasse D-keuken. Waar is de Chef-Kok?? Waar de één standaard kiest voor een voorgerecht, naast het gebruikelijke hoofdgerecht, giet bijvoorbeeld mien Moat (bijna) altied voor het nagerecht. Meestal neem ik een bak sterke koffie na met een lekker likeurtje, vaak een Grand Marnier! Genieten hoor als de keukenbrigade zich weer dusdanig heeft uitgeslooft dat je de bordjes bij wijze van spreken wel schoon wilt likken. Dochterlief heeft daar trouwens wel een handje van, hoef je ook niet af te wassen Papa. Daar heeft zij weer een punt. Ik reken het goed, punten die wij nu ernstig tekort komen. Maar dat terzijde. Dit jaar was het qua voetbal niet echt genieten wat de heren voetballers ons wisten voor te schotelen. Neuh, op het Westerpark werden er geen Michelin-sterren uitgedeeld. Integendeel! Alle sterren die wij nog hadden werden meedogenloos en rücksichtslos van ons ontnomen.

Want, te vaak was de biefstuk doorbakken, de aardappels aangebrand, de soep te flauw en ontbrak alle franje van enige groenten. Het enige wat iedere week wel puik in orde was, was het feit dat de tap maar bleef stromen en de kurken van de rode en witte wijnen niet op de flessen bleven zitten. En nu, nu moeten wij na een seizoen lang tafelen ook nog eens plek maken in de roodzwarte buik voor het toetje wat volgens mij nu al zwaar op de magen van onze spelers ligt! Want, willen wij niet liever rechtstreeks degraderen? Meteen klaar met dit galgemaal? Of rechten wij nog één keer onze roodzwarte rug? Of zie ik het helemaal verkeerd? Voetbal is toch het mooiste wat er is op de zaterdag? Ga anders kantklossen of zo… De dood of de gladiolen. Staan wij na het toetje te kotsen op de WC of dansen wij alsnog op de bar? En steken wij na afloop een uitermate lange neus naar onze criticasters…?? Wie het weet mag het zeggen. Ik weet het zo langzamerhand ook niet meer…. Blijf het glas halfvol zien maar negen van de tien keer was ie, achteraf gezien, toch halfleeg!! Waarvan Akte! Ach, bij de Esch – onze gastheer van komende zaterdag – hebben ze ook wel eens beter gegeten. De soep wordt daar misschien niet zo heet gegeten als deze wordt opgediend. Maar toch! Ze hoefden niet gelijk dit seizoen weer terug naar de 2e klasse maar ze moeten ondertussen gaan oppassen dat ze zich niet zelf rechtstreeks door-serveren naar de 4e klasse. Want momenteel staan ze op stek nummer 9 wat aan het eind ook recht geeft op de Crème Brûlée of Tiramisu. Dat kan behoorlijk verkeerd vallen als je al zwaar hebt getafeld, kun je mooi mee op de koffie komen, wat ik oe brom! Laat De Esch, de ploeg van de afscheid nemende trainer Bas van der Wal, het zover komen? We zullen het zien, aanstaande zaterdag. Wij kunnen vrijuit voetballen, hoeven alleen maar bezig te zijn met de voorbereiding op de nacompetitie.Misschien mensen wat rust geven die op het eind van hun latijn lopen. Straks, vanaf 31 mei, moeten wij er allemaal weer staan. Elf, zestien of misschien wel 23 neuzen dezelfde kant op! Mits wij nog niet worden achterhaald door Kloosternarigheid of DES. Dan hebben wij de roodzwarte poppen pas echt aan het dansen. Bredero zei het ooit: Het kan verkeren, alsjeblieft niet zeg! Vestigingsmanager van de club en momenteel assistent-trainert, Bart Benneker, schuift volgend seizoen door bij De Esch. Kind van de club, al ruim 25 jaar lid deze inmiddels 32-jarige toekomstige oefenmeester. Hij speelde meer dan 10 jaar in het vlaggenschip van de Esch, zal vast wel eens de degens hebben gekruist met bijvoorbeeld een Rick Kelder, Martijn van den Hoeven of Berjan Lennips. Voetballers van weleer met een karakter in hun donder die wij dit seizoen schromelijk hebben gemist! Ach ja, we hebben ons dagelijks brood nog. Want elk brood is het tragische verhaal van graan

dat geen bier mocht worden! Als we moesten kiezen op het Westerpark weet ik de uitkomst al. Bier staat gewoon hoog bij ons in het vaandel! Wat ik oe brom! In Oldenzaal staat namelijk een grote broodfabriek, één van de grootste van Europa. Pré Pain. Voornamelijk afbakbroden. Hoe kom ik daar op? Nou ja, door het feit dat wij blijkbaar liever bier brouwen dan zoete broodjes bakken. Maar ook door het feit dat, wat er ook gebeurt, wij zaterdagavond mooi gaan afpilsen achter de oude NOH-bakkerij in Banthum. Twee zaterdagen in het jaar kunnen wij die gasten uut Banthum wel schieten en/of op schieten maar zaterdag 29 april gaan wij het gezellig maken met z’n allen.

Blazen wij in oude (voetbal)vriendschappen nieuw leven! Want houdt Banthum de voeten wel droog? En wat dacht je van Britishfield of Kloosternarigheid. Degraderen we gezellig met z’n allen naar de 4e klasse? Want zo’n beetje alle omliggende dorpen rondom de voormalige NOH-bakkerij in Banthum hebben het zwaar te verduren en ligt het degradatiespook op de loer of heeft het zich al verschanst in de kantine van de noodlottige club(s). Welkom 4e klasse. Glas halfleeg of toch halfvol?? De NOH-bakkerij was een begrip in Banthum en ver daarbuiten. Was haar tijd ver vooruit. Later ging het over in Bakkersland. Wat Pré Pain nog is in Oldenzaal was de NOH-bakkerij ooit in Banthum. Wie heeft er niet gewerkt? Of vakantiewerk gedaan? De link is vergezocht, geef ik toe maar je moet ergens je plezier uithalen. Als je Mariënberg en bijv. Ajax een warm hart toedraagt ben je niet te benijden dit voetbalseizoen. Waarvan Akte. Feyenoorders onder ons, nogmaals gefeliciteerd. Mooi Slot! Maar, zaterdag dus in Banthum? Daar houden een mooi stel kameraden StoeteRock! Een verlaat eerbetoon aan ouwe jongens krentenbrood! Dat zou pas een lekker toetje zijn… Krentenbrood met echte boter. Daarmee kreeg je ze vroeger wel aan tafel. StoeteRock, een mooi toetje na hopelijk een heerlijke voetbalwedstrijd tussen De Esch en Mariënberg. Want zo lekker hebben wij dit seizoen nog niet vaak gegeten…. Gaat ons de 21e gang wel smaken?

Koffie met Grand Marnier na afloop of toch gewoon een koude pretkegel? Koop je kaarten nog ff in de vvk via www.tentfeesten.nl want aan de kassa betaal je zo €4,- meer. Toch bijna twee biertjes, tel uit je winst. En néé, ik heb geen aandelen in het hele gebeuren. Ik wil gewoon zaterdagavond met een goed gevoel af fietsen naar Stoeterock. Biertjes, Burgers, Bandjes. De drie B’s, geen BBB en daar draait het gewoon om in Banthum zonder poespas. Komende zaterdag gok ik ouderwets op een 1-3 zege. Scheidsrechter is de heer Gerben Smeenk, hij fluit om half drie (14.30 uur) voor het eerst op zijn fluit. Er rijdt een bus, mocht je mee willen, hij zal rond half één vertrekken. Hoe dan ook, Veule wille maar vooral veule Skik. Is het niet ’s middags dan maar ’s avonds. Gok op allebei! Glas halfvol hè.

Joah, mag wel zo…

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer