Spelenderwijs leren ponyrijden bij bixie

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar komen zaterdag 15 april vanaf 8.30 uur bij het concours van Het Twentse Ros ruimschoots aan hun trekken tijdens de bixiewedstrijden. Die vormen sinds drie jaar een vast onderdeel van het programma. Het Twentse Ros was in het oosten van het land zelfs de eerste vereniging die de lessen voor kinderen invoerde. Bij bixie leren ze spelenderwijs ponyrijden onder begeleiding. Vanaf hun zesde mogen ze dat, indien ze de vaardigheid hebben, wel zelfstandig. De lessen bij Het Twentse Ros worden eens per twee weken gehouden onder leiding van Pia Blaauwgeers-Brinkman, broer Tom Brinkman en Jort de Wit. De eerste twee jaren deed Pia dat nog alleen.

Jort de Wit die ook paardenlessen verzorgd

De dochter van voorzitter en parcoursbouwer Jos Brinkman over de start: “Het idee kwam van hem. Hij kwam het ergens tegen en dacht dat het misschien wel leuk zou zijn bij ons een bixiegroep op te richten. Binnen de kortste keren kwamen de aanmeldingen overal vandaan, zelfs vaak van ver uit de buurt. Onze oudste dochter Lune is nu zeven en is er als vierjarige mee begonnen. Ze is sinds afgelopen winter doorgestroomd naar een oudere groep, die les krijgt van Jort en Tom. Onze tweede dochter Bliss zit ondertussen ook op bixie.”

Twee keer dertig deelnemers
In Tubbergen doen dertig deelnemertjes mee aan dressuurproeven in twee ringen. Bij het springen gaan evenveel kinderen van start in één springring. Daarin worden zeven hindernissen opgesteld. Afhankelijk van het niveau van de jeugdige ruiters en amazones krijgen ze obstakels van twintig tot vijftig centimeter voorgeschoteld. De belangstelling van ouders om hun kinderen via bixie wegwijs te maken in de paardensport heeft er ook toe geleid dat het ledental van de relatief kleine vereniging Het Twentse Ros ondertussen de vijftig is gepasseerd.

Zelf is Pia Blaauwgeers-Brinkman overigens ook nog steeds actief in de springsport. Ze heeft vijf paarden op stal. “Ik leid ze op vanaf dat ze zadelmak zijn en rij nog geregeld mijn wedstrijdje mee in de lagere klassen.” Meer over de bixie is te lezen in het artikel over vrijwilligster Linda Idzes in  de laatste aflevering van deze special op 12 april.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer