Voorbeschouwing Mariënberg – Wilhelminaschool: “Kieken wat het wordt. Joah, mag wel zo”

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor sport- en voetbalvereniging Wilhelminaschool, die normaal gesproken bivakkeren op sportpark De Vikkerhoek aan de Kanaaldijk, nummer 12 in het pittoreske Hengelo. Is cake typisch Nederlands? Het plakje cake wat we ooit standaard kregen na een begrafenis. Cake is wel het meest gemaakte gebak/koek wat we (bijna) allemaal thuis maken of hebben gemaakt. Het woord ‘cake’ is Engels, het schijnt dat daar ook ooit eind 17e / begin 18 eeuw de eerste ‘pound cake’ werd gebakken. De naam verwijst naar het recept (één pond boter, één pond suiker, één pond eieren en één pond meel) en alhoewel het recept in de loop der eeuwen evolueerde kennen wij deze Pound Cake nog steeds als de klassieke cake. Ze zeggen ook wel eens dat ‘cake’ een verzamelnaam voor gebak of taart is. Lekker boeiend! Aan mij is een slechte Robèrt van Beckhoven of een lieve (tante) Janny van der Heijden verloren gegaan. Doe mij André van Duin maar, kan die Rutte en cs. niet van troon stoten? Sowieso een stuk gezelliger! Plakje cake er bij… Caké wordt nog steeds veel gebakken, het is één van de meest bereide recepten in Nederlandse en Belgische huishoudens. Over het algemeen heeft cake een rechthoekige vorm. In België, althans waar men Vlaams (Nederlands) spreekt, heet de cake dikwijls vier-vierden cake, naar het Franse Quarte-quarts. De reden van de naam ligt in het feit dat er van de vier basisingrediënten bloem (meel), boter, suiker en eieren precies evenveel benodigd is. Je hebt ook boerencake of oma’s cake maar dat zijn puur marketingtermen, om de cake nog beter te laten verkopen in de winkels en bakkerijen. Waarvan Akte!

Want bij Wilhelminaschool moet ik naast de vliegdekschepen (voetballers) in het veld ook altijd denken aan cake en natuurlijk aan gastvrouw Ali Schutten. Wat een schat! Als je deze combinatie in de mix/blender gooit dan krijg je de overheerlijke cake van Tante Ali + een waterval aan spraakwater. Mmmmmm…Wij likken altijd onze vingers er bij af. Bennie neemt soms nog een extra plakje, Theo komt er zelfs even voor zitten. Ze bakt de cake altijd ’s morgens als wij ’s middags op bezoek komen in Hengelo, lekker vers dus naar haar eigen – neem ik aan – geheime recept! Verpakt in aluminiumfolie drappeert zij de plakjes cake vervolgens keurig op een schoon bordje! Zeurvitter Harco neemt eerst een plakje en verwelkomt ons dan. Gerard slaat ook niet over, Jan en Roy evenmin, ondergetekende incluis. Mien tante Dinie kon ook altijd zo heerlijk cake bakken, trouwens mien Oma Dorgelo uut Rheeze kon d’r ook wat van. Fietste regelmatig via Rheeze, Opa & Oma en Diffelen terug naar Mariënberg als de laatste schoolbel was gegaan in plaats van via de Hardenbergerweg. Kopje thee bij Oma en als je dan bij hun boerderij op de Rheezerbrink arriveerde kwam de geur van vers gebakken cake je al tegemoet geslopen. Opa stond altied op het land en op de uutkiek met de stok in zijn hand en een stuk touw door z’n broek. Ga maar gauw naar Oma, jongen….Mooi Da’j D’r Bint, trouwens! Potverdikkemei, wat kon Oma lekker cake bakken. Volgens mij heeft tante Dinie (die van Ome Mans..) het recept van Oma overgenomen. En ik weer van mien tante Dinie. Moos en Mouna krijgen tzt ook het recept.

3 ons meel, 3 ons fijne suiker, 3 ons boter (op kamertemperatuur), zakje vaniliesuiker, 5 eieren, snufje zout en liefde, heel veel roodzwarte liefde. Lekker joh, wat ik oe brom!

Tja, wij kunnen hier aan ’t kanaal ook bijna aan de cake. Want het seizoen in de 3e klasse D lijkt op een grote teleurstelling uit te draaien. Totaal geen juich-stemming op het Westerpark. Rechtstreekse degradatie lijken wij te ontlopen maar we moeten op reprise in de nacompetitie…Het kan nog altijd, maar geloven jullie er nog in? De laatste weken zit de klad er aardig in, alleen maar verliespartijen. Op een gemiddelde begrafenis is de sfeer beter, zeker als er cake en koffie na afloop is. Bij ons huist regelmatig na afloop de geweldige kater, nog voordat wij daadwerkelijk aan het gerstenat gaan! Kun je nagaan. Maar bij Wilhelminaschool voert het chagrijn tevens de boventoon. Althans, als ik mij niet vergis. De laatste vier duels werden namelijk allemaal verloren.

Van een gezellige middenmoter zijn ze (tijdelijk?) gedegradeerd naar een tobbende achterhoedespeler (10e plek). Het elftal van trainer Wouter Kwakkenbos is aan het kwakkelen geslagen. 18 maart jl. werd er voor het laatst gewonnen van Bruchterveld (3-0). Hierna volgden verliespartijen tegen De Esch, SVVN, Banthum en vorige week verloren ze ook van Rigtersbleek, maar dat is geen schande. Veel ploegen zijn nog niet in staat gebleken om de aanstaande kampioen pootje te lichten. Maar, het kan verkeren. Zei Bredero ooit, cake bakken kon ie niet – fraai oreren wel. Weet ‘t, weer geen voorbeschouwing waar je over naar huis kunt schrijven. Bak dan ook geen zoete broodjes. Op mijn eigenzinnige manier heb ik er (bijna) alles aan gedaan om het vlaggenschip een beetje wakker te schudden. Ze voeren en varen op rampkoers, de boot is stuurloos! De veilige haven is verder dan ooit! Denk dat nu echt de beste stuurlui aan wal staan… We moeten nog 5 duels spelen. Theoretisch is alles nog mogelijk. Wij kunnen de 8e plek bewerkstelligen, we kunnen nog rechtstreeks degraderen maar dan moet als ‘de wiedeweerga’ Pasen en Pinksteren dit jaar wel op één dag gaan vallen. Nou, Pasen is al geweest dus tel uit je winst. Het zal hoogstwaarschijnlijk nacompetitie gaan worden. Is dat een schande? Vul zelf maar in…. Wilhelminaschool komende zaterdag, De Esch, SVVN, Rigtersbleek en Bruchterveld zijn de laatste tegenstanders van deze competitie-jaargang.

Nou, wat denken jullie. 15 punten?, 10, 9, 8……3, 2 of helemaal geen één….???? Je mag het zelf zeggen. Probeer positief te blijven, het glas halfvol ipv halfleeg principe. Kost wel ontzettend veel energie. We maken ons pas zorgen als het bier op is! Maar heb nog geen zin in cake en koffie na afloop, als je begrijpt wat ik misschien bedoel. We leven nog! Zolang we nog niet dood en begraven zijn moeten wij er alles aan doen wat in onze macht ligt om den roodzwarte huid zo duur mogelijk te verkopen. Zal tante Ali cake meenemen naar het Westerpark, komt ze überhaupt mee? Samen met Hagi (de vlaggert) in de auto van de zeurvitter?

Ach, je kunt niet altijd winnen.

Mede daarom gok ik ouderwets op een 3-1 zege. Outside the House denken. Vooral niet doemdenken, hebben wij straks in de zomerstop alle tied veur. Jemig de Pemig! Weet je nog, het Westerpark moest de rest van het seizoen een onneembare vesting worden.

Succes! Mozeskriebel.

Het duel staat onder leiding van de heer Jan Klein Ganseij, hij begint vanaf half drie (14.30 uur) op zijn mooie fluit te blazen. Kieken wat het wordt.

Nogmaals Veule wille maar vooral veule Skik.

Oh ja, vroeger deed ik er vaak een flinke scheut Grand Marnier bij de cake. Lekker joh. Later Space Cake, had ik er al drie plakken van op toen ik hoorde wat er precies in zat! Mozeskriebel! Joah, mag wel zo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer