Arjan Paters blikt terug: “Ik heb er niet alles uitgehaald als voetballer”

Spelersprofiel: Arjan Paters Geboortedatum: 19-05-1971 Clubs: Ik heb vanaf mijn 17e jaar (1988) gevoetbald in het eerste elftal van Vroomshoopse Boys.

Dit heb ik het merendeel gedaan bij de Vroomshoopse Boys en ik heb in 2000 twee seizoenen gespeeld bij Excelsior’31.

Ik ben als speler begonnen als middenvelder, en uiteindelijk het merendeel van mijn carrière centraal achterin komen te spelen.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben in 2002/2003 op 32-jarige leeftijd gestopt i.v.m. meerdere operatie aan de enkel. Helaas was het kraakbeen voor een te groot gedeelte weg.

Welke speler was jouw voorbeeld?

Echt een voorbeeld had ik niet, maar ik kon wel genieten van een speler als Ronald Koeman, door z’n geweldige trap en uiteraard zijn vrije trappen. Om het spelinzicht niet te vergeten.

Heb je ooit de kans gekregen om bij een BVO te spelen?

Ik heb in de jeugd voor de Twentse selectie gespeeld. Dat was dus trainen onder Issy ten Donkelaar en van daaruit kon je doorgroeien naar de academie. Helaas gooide hierin de groeispurt roet in het eten, zodat ik er meerdere maanden uitlag.

Dus echt een kans gekregen om bij een BVO terecht te komen kun je niet zeggen.

Had jij een specialiteit als speler?

Dat was denk ik wel mijn traptechniek en spelinzicht.

Waar ben je het meest trots op?

De drie kampioensschappen met de Vroomshoopse Boys en uiteraard de twee seizoenen bij Excelsior’31.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Nee, dat denk ik niet. Ik heb in de begin jaren bij de senioren meerdere kansen gehad om op een hoger niveau te gaan spelen en dat heb ik niet gedaan. Pas op m’n 28e heb ik de stap naar de Hoofdklasse gemaakt en dat was veel te laat achteraf.

Vroomshoopse Boys of Excelsior’31?

Vroomshoopse Boys.

Wat is je mooiste herinnering?

De vrije trap in de kampioenswedstrijd tegen Daarlerveen. Door de spanning in ons jonge team wilde het niet ontbranden en door een vrije trap binnen te schieten kwamen we op 1-0 en uiteindelijk hebben we met 6-0 gewonnen.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben uiteraard actief binnen de Vroomshoopse Boys als HTO, het begeleiden van jeugdtrainers en spelers. De ambitie blijft om steeds weer eigen spelers af te leveren aan ons eerste elftal. Wij zijn er trots op, dat onze eigen jeugd altijd de kans krijgt en de wens is dan ook dat we op korte termijn weer een keer eerste klasser kunnen zijn, zoals we dat waren voor een paar seizoenen terug. Toen zijn we met eigen jongens 4 jaar actief geweest in die eerste klasse.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Hoewel we elkaar bijna nooit spraken, had ik een goede band met Ben Veldhuis. Nadat we elkaar jaren niet hadden gesproken, kwamen we elkaar tegen op een sportpark en dat voelt dan meteen weer goed.. Lichting ’71 Haha.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Ben Sepp. We gingen een keer in de winterperiode het veld inspecteren om toch te gaan trainen, het raadt zich al, we waren een meter of 30 op het veld…en de rest kun jezelf wel invullen. Hahaha.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Eerst de rechterschoen en dan de linker.

Wat was je mooiste sportpark?

Eigenlijk drie: De Bosrand, De Koerbelt en het sportpark van IJsselmeer vogels.

Wat was je mooiste goal?

In de wedstrijd tegen Bergentheim stond de keeper te ver voor zijn doel, vanaf eigen helft lukte het me om hem te verrassen.

Waar moet een goede verdediger in jouw ogen aan voldoen?

Altijd zorgen dat de organisatie goed blijft, wanneer je als team in de aanval bent; ervoor waken dat je niet in een ondertal komt te staan. Ik vind ook dat je als verdediger een goed inzicht moet hebben en over een goede trap moet beschikken. En niet te vergeten; om een spits van scoren af te houden.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

In ‘onze’ tijd corrigeerde het team zichzelf. Nu moet de trainer hierin veel sturing geven en als hij dit herhaaldelijk moet doen, wordt hij het pispaaltje. Ook de zogenaamde leiders in het veld (verlengstuk van een trainer) het coachen onderling is minder aanwezig. Terwijl je daar als team zoveel meerwaarde uit kunt halen.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Als je talent hebt haal er dan alles er uit wat er in zit. Werk er hard voor, want zonder mentaliteit gaat het heel lastig worden.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Absoluut, de amateurspelers van nu gaan ook al als een stervende zwaan naar de grond als ze helemaal niet geraakt worden. En de clubgrensrechters zijn helemaal een drama.

Heb je ergens spijt van?

Misschien dat ik op jongere leeftijd de stap naar de top van het amateurvoetbal had moeten maken.

Wil je nog iets kwijt?

Nee. Ik wil je bedanken voor dit interview

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer