Geert Bijsterbosch blikt terug op voetballoopbaan: “Ik heb nergens spijt van”

Spelersprofiel: Geert Bijsterbosch

Geboortedatum: 24-06-1970

Clubs:

1989-1992 2de Sportclub Enschede; reserve Hoofdklasse, rechtsachter.

1992-1993 1ste Rigtersbleek; 2de klasse, rechtsachter.

1993-1995 2de Sportclub Enschede; reserve Hoofdklasse, rechtsachter.

1995-1998 1ste Rigtersbleek; 2de/3de klasse,

rechtsachter/centraal.

1998-2009 1ste Sportclub Enschede; 2de/1ste/Hoofdklasse, rechts/linksachter.

 

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Op mijn 39ste ben ik gestopt met spelen in het 1ste elftal van Sportclub Enschede. Ik vond het wel mooi geweest, fysiek was ik nog wel redelijk in orde maar kon het niet meer opbrengen. Mede door het verschil in hoe ik voetbal beleefde en hoe mijn medespelers het beleefden. Ik ben naar het 2e van Sportclub Enschede gegaan waar ik tot op heden nog steeds speel.

Welke speler was jouw voorbeeld?

Johan Neeskens was mijn grote voorbeeld. Op een grasveldje naast ons huis speelde ik vaak wedstrijdjes 1 tegen 1 met Michael Cau, ik was dan altijd Johan Neeskens.

Heb je ooit de kans gekregen om bij een BVO te spelen?

Nee, helaas niet.

Had jij een specialiteit als speler?

Had ik een specialiteit….. ik denk nooit opgeven. Men zei langs het veld wel eens dat je mij 3x moest passeren voordat je mij echt voorbij was.

Waar ben je het meest trots op?

In de jeugd heb ik met vele talenten samen mogen spelen zoals Hemco Arentsen, Miguel Calomarde, Maurice Postma, Richard de Boer. Jongens die allemaal bij FC Twente hebben gespeeld. Om verschillende redenen hebben ze stuk voor stuk helaas te vroeg moeten stoppen met actief voetballen op niveau. Dan ben ik toch wel stiekem een beetje trots, dat ik tot mijn 39ste, 10 jaar lang onafgebroken in het 1ste heb gespeeld.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Ja, dat denk ik wel. Ik heb veel in mijzelf geïnvesteerd op trainingen, samen met Hans Bijvank jaren individueel getraind, waar ik zeker beter van ben geworden. Dan kan ik wel zeggen, dat ik eruit heb gehaald wat erin zat.

Ooit overwogen om SC Enschede te verlaten voor een andere mooie club?

Ik heb in 2 verschillende periodes bij Rigtersbleek in het 1e elftal gespeeld. Vanaf het moment dat ik een basisplaats had in het 1e van Sportclub, heb ik geen moment meer

gedacht aan een andere vereniging. Ik ben ook nooit benaderd, dan wordt de verleiding ook een stuk kleiner.

Wat is je mooiste herinnering?

Aan het voetbal heb ik vele mooie herinneringen overgehouden, zoals kampioenschappen, mijn debuutwedstrijd uit tegen FVC, de oefenwedstrijd tegen FC Twente met Bryan Ruiz. Maar 2 kampioenschappen springen er toch uit; kampioen in de 3de klasse met Rigtersbleek, winnen op de laatste competitiedag tegen Losser en dat na een weekendje weg in Apeldoorn met het hele team. En het kampioenschap in de 1ste klasse met Sportclub Enschede met de lang gewenste promomotie naar de Hoofdklasse.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Op dit moment speel ik 35+ en in het 2de van Sportclub Enschede. Ik ben nog een aantal jaar assistent-trainer geweest bij het 1e van Sportclub en trainer van 2de elftal van BWO. Leuke tijd gehad maar hier liggen mijn ambities niet.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Dat is een gewetensvraag. Ik heb met veel goede voetballers mogen samenspelen en tegen geweldige tegenstanders mogen voetballen. Maar zonder een speler tekort te doen, mag in mijn optiek, Bert Jan Diphoorn niet ontbreken. Een geweldige voetballer met meer gevoel in zijn linkerteen dan wat ik had in mijn hele rechtervoet. Ook Daan Akkerman mag niet ontbreken, maar die is nog steeds actief.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Poh, lastig. Veel trainers meegmaakt en eenieder had zo zijn eigen aanpak. Met trainersduo Hans Bekkenutte en Freek van Oenen bij Rigtersbleek, trainden wij een keer in de winterstop met verzwaarde hesjes aan. Paul Krabbe, die een dienblad met thee in de rust door de kleedkamer gooide als wij een wanprestatie leverden, vervolgens gas geven in de 2de helft en winnend van het veld komen. En Toon Valks, die standaard voor de training pionnen op het veld uitzette om vervolgens er 4 te laten staan voor partijtje en dan zei,

Rob (Poell) neem jij de training even over, ik moet even kopiëren bij de TVB.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Een echt ritueel wil ik het niet noemen maar moet voor de wedstrijd altijd eerst naar het toilet en dan niet om te plassen.

Bijnaam, kuitenbijtertje werd ik wel eens genoemd.

Wat was je mooiste sportpark?

Voor mij is dat de Treffers, toch een club die zijn sporen heeft nagelaten in het amateurvoetbal.

Wat was je mooiste goal?

Dat zijn er zeker niet veel geweest, bij Rigtersbleek heb ik bij mijn weten 2x gescoord, maar kan mij niet meer herinneren hoe. Bij Sportclub in het 2de heb ik een volley van de rand 16 meter in 1 x in het doel geschoten, dat moet mijn mooiste doelpunt zijn geweest die ik gescoord heb.

Waar moet een goede verdediger in jouw ogen aan voldoen?

In mijn optiek moet een verdediger snel en wendbaar zijn, daarnaast goed positie kunnen kiezen. Een goede inspeelpass is ook wel handig.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het voetbal van nu is sneller en fysieker maar ook individueler. De voetbalbeleving vind ik in mijn periode beter, nu heb ik het idee dat men het nog wel een keer goed vindt en bij een tegenslag eerder opgeeft.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Geloof in jezelf en niet bij de eerste de beste tegenslag opgeven. Als je goed genoeg bent, dan kom je er wel als je de juiste instelling hebt.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Nee, dat vind ik niet. Alhoewel het wel eens handig zou zijn bij partijdige vlaggers.

Heb je ergens spijt van?

Nee, ik heb nergens spijt van.

Wil je nog iets kwijt?

De columns zijn leuk om te lezen, hoe medespelers en tegenstanders het voetbal beleefd hebben.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer