Interessant deelnemersveld CSI Twente

Drie oud-winnaars en de complete top drie van de Grote Prijs van vorig jaar voeren een interessant deelnemersveld aan tijdens de 47ste editie van het CSI Twente.  Nadat op woensdag 7 juni drie nationale rubrieken op het verder vernieuwde Equestrian Park Erve Maathuis zijn afgewerkt, zijn de volgende vier dagen ingeruimd voor de internationale ruiters. Er staan vanaf donderdag 8 juni veertien proeven op de agenda, waarvan zes voor het CSI1* en acht voor het CSI4*. In totaal komen vierhonderd combinaties in actie, die tijdens het evenement elk drie keer een gooi naar de prijzen mogen doen.

De terugkeer naar een concours op vier sterren -na het CSIO van 2019, twee afgelastingen wegens corona in 2020 en 2021 en vorig jaar het CSI3*- heeft de interesse bij ruiters behoorlijk aangewakkerd. Met thuisrijder Gerco Schröder (2007), de Ier Bertram Allen (in 2015 de jongste winnaar ooit) en de Italiaan Antonio Alfonso (2018) verschijnen drie ruiters in de fraai verder vernieuwde arena, die al eens het genoegen van een zege in de hoofdrubriek smaakten.

Tot andere kandidaten voor de triomf in de Grote Prijs van het Equestrian Park op zondag 11 juni behoren de Brazilianen Marlon Modolo Zanotelli, Bernardo Alves en Carlos Ribas, de Mexicaan Enrique Gonzales, de Italiaan Alberto Zorzi en de Belg Koen Vereecke. En natuurlijk moeten de beste drie ruiters van het CSI Twente 2022 niet worden vergeten. Bas Moerings, Hessel Hoekstra en de Duitse amazone Nina Piasecki zijn opnieuw van de partij.

Nederland
Uiteraard levert Nederland het grootste contingent starters in Geesteren. Onder anderen Leopold van  Asten, Roelof Bril, Daan van Geel, Michael Greeve, Lowie Joppen, Tani Joosten, Sjoerd Kommers, Bart Lips, Chantal Regter. Marriët Smit-Hoekstra en Albert Zoer maken hun opwachting. Behalve Gerco Schröder en Hessel Hoekstra zijn uit de eigen regio onder anderen Bas van der Aa, Gert-Jan Bruggink, de onlangs in Aalborg verdienstelijk voor Team NL debuterende Eric ten Cate, Jeroen Dubbeldam, Sander Geerink, Regina Leeuwen, Gerben Morsink, Steven Veldhuis, Robert en Thijmen Vos en Meike Zwartjens van de partij. Voor de internationale rubrieken is in totaal bijna 225.000 euro aan prijzengeld beschikbaar. De nummers één en twee gaan met een gloednieuwe BMW naar huis.

Op hoofdpiste met gras
Alle rubrieken bij het springen op internationaal niveau worden gereden op de hoofdpiste met de grasbodem. “Voor ons een uniek selling point”, aldus directeur Rob Maathuis. “Met Valkenswaard zijn we het enige topconcours in ons land dat dit biedt, net als beroemde concoursen in het buitenland zoals Aken, Calgary, Dublin, Rome, Madrid, La Baule, Mexico City, Hamburg, Hickstead, Wiesbaden en Falsterbo. Ook die worden allemaal op mooie grote graspistes verreden.”

Drie dagen dressuur
Van donderdag tot en met zaterdag is de zandpiste van het Equestrian Park Erve Maathuis het domein voor de dressuur. Er wordt op alle niveaus internationaal gereden door ponyruiters, children, junioren, young riders, rijders tot 25 jaar en senioren in het CDI3*. Enkele rubrieken daarvan zijn speciaal voor jonge paarden. Voor de dressuurjeugd geldt het concours in Geesteren bovendien als een observatiewedstrijd voor het EK. Bij de senioren mag een boeiende strijd worden verwacht met deelnemers als Adelinde Cornelissen, Nars Gottmer, Laurens van Lieren, Hans Peter Minderhoud, Denise en Jeanine Nekeman, Judith Ribbels, Jennifer Sekreve en Diederik van Silfhout.

Nadat deze vorig jaar eenmalig op het programma ontbraken, keren bij het springen de wedstrijden voor de basissport terug op de agenda. Tijdens de ‘talentendag’ op woensdag staan de rubrieken over 1,10 meter en de proeven voor vier- en vijfjarige paarden gepland. Het springen over 1,00 meter en voor de pony’s (van 0,50 tot en met 1,20 meter) heeft op zondag plaats. Het onderdeel bixie wordt dan verzorgd door manege Snorrewind uit Markelo.

Optimistisch gestemd
De organisatie is optimistisch gestemd over de toekomst van het CSI Twente. Rob Maathuis: “We zitten in een goede flow. We hebben veel deelname en ons terrein wordt alleen maar mooier. Hopelijk kunnen we de paardensport in onze regio meer mogelijkheden gaan bieden om hier wedstrijden te houden, als daar behoefte aan bestaat. We willen onze accommodatie graag zo inrichten dat zoveel mogelijk mensen in de buurt daar profijt van hebben.”

Hij vervolgt: “Als er draagvlak voor is, moet er wel sprake zijn van een breed commitment uit de regionale paardensportwereld. Nu kunnen we het terrein naar eigen inzicht inrichten en opwaarderen met minder incidentele kosten en meer vaste elementen en zo een soort plug and play creëren voor grotere concoursen.”

Zie ook www.csitwente.nl

Foto’s: Willem Pfeiffer, CSI Twente en Ashley Claus

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer