René Sterken kijkt terug op voetballoopbaan: “Ik kon altijd goed spelers irriteren, haha”

Spelersprofiel: René Sterken

Geboortedatum: 18-10-1969

Gehuwd met Patricia Sterken-Visser en vader van Andy (31), Denise (28) en Laurie (24) en opa van Shane en Bronx.

Voetbalperiode: Pffff, lang geleden, gelukkig heb ik de foto’s nog!

FC Twente, FC Den Bosch (toen BVV i.p.v. FC), Rigtersbleek, Enschedese Boys, v.v. Haaksbergen, Sparta Enschede (2 keer), Achilles’12 (2 keer), E.V. & A.C. De Tubanters 1897, Stevo, Victoria’28, daarna gestopt en toen 20 jaar wedstrijdjes gespeeld met Oud-FC Twente en daarbij 12 jaar gewerkt als scout voor FC Twente Academie. Ik heb gespeeld als centrale verdediger.

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Wanneer weet ik zo niet meer (ouderdom slaat toe), ik weet wel dat mijn knie de beslissing heeft genomen om te zeggen “het was goed zo”.

Welke speler was jouw voorbeeld?

Bij de amateurs vroeger had je bij Sparta Enschede, twee verdedigers met een geweldig karakter en aardig voetbal vermogen: Arjan Kok en Anne de Vries. Geweldig om naar te kijken altijd als jong broekie. Bij de professionals had ik altijd veel respect voor de kwaliteiten van Fred Rutten en René van Eck.

Verder heb ik met mijn maatjes, Gino Weber (R.I.P), René Nijhuis en Mohamed Elhamdaoui mooie tijden beleefd.

Hoe was de overstap van de amateurs naar de profs en viceversa?

Dat was niet zo moeilijk, want ik ben opgeleid bij FC Twente en trainde al op jonge leeftijd met het eerste elftal mee.

Had jij een specialiteit als speler?

Kon goed tegenstanders irriteren: Haha en uitschakelen, daarnaast kon ik leidinggeven en het team op sleeptouw nemen.

Waar ben je het meest trots op?

Ik heb door blessures te weinig mogen spelen maar het was een geweldig periode bij Den Bosch; waar we het toch voor elkaar hebben gekregen om de KNVB Bekerfinale te bereiken.

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Nee, zekers niet.

Je hebt bij meerdere clubs gespeeld, waar heb je de mooiste periode gehad?

FC Twente; geweldige tijd met geweldige spelers. Bij Achilles ’12 de eerste periode en bij Sparta Enschede de tweede periode.

Wat is je mooiste herinnering?

Het winnen van de halve finale en daarmee bereiken van de KNVB Bekerfinale en het gehele feest daaromheen.

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ik ben verkoper van zonnepanelen BIJ Climy; hier in Enschede, waarbij ik het genoegen heb samen te mogen werken met mijn zoon Andy.

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Zou zo niet weten wie er allemaal al zijn geweest en wie niet.

Mooiste herinnering aan een trainer?

Vele mooie herinneringen onder trainer Achterberg, moest o.a. regelmatig met zijn auto bitterballen ophalen na een thuiswedstrijd (had natuurlijk geen rijbewijs), sfeer was altijd goed en er werd veel geouwehoerd, maar ook gepresteerd.

Maar heb ook van dichtbij het trauma rondom Michel Boerebach meegemaakt die toen als trainer van Achilles ‘12 zijn 2 beste maatjes; zijn zoontjes Lesley en Sven heeft verloren bij een auto-ongeluk. Met een aantal spelers en de assistent-trainer hebben wij de eerste dagen erna Michel proberen te ondersteunen, waar het kon.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Geloof Kale, wist alleen niet waarom. Bij veel voetballers, die me dat toeriepen wilde ik verhaal gaan halen maar dat liep geloof ik niet altijd goed af. Heb later toch maar eens een spiegel gekocht en bleek dat ze gelijk hadden.

Wat was je mooiste sportpark?

Vond de Peuverweide van Stevo altijd wel geweldig! Altijd met een hoop lawaai en harde muziek op het veld tijdens de warming-up.

Wat was je mooiste goal?

Weet het zo niet, ik denk in de jeugd tegen Ajax. De winnende maken tegen een team met latere prominenten, die in die tijd al lang niet meer hadden verloren.

Waar moet een goede verdediger in jouw ogen aan voldoen?

Duels winnen, mentaliteit, snelheid, overzicht en goede inspeelpass hebben en daarbij communicatief aanwezig zijn.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Het is meer wat er tegenwoordig allemaal rondom het voetbal gebeurd zoals; begeleiding, voedselschema’s, krachtprogramma’s en het hele datagebeuren waar alles in de puntjes bijgehouden wordt.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Altijd hard blijven werken en geloven in het doel waarvoor je het allemaal doet en daarbij niet vergeten ervan te genieten. Luister naar de juiste mensen, die je verder kunnen brengen en vergeet de rest.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Misschien daar al beginnen met robots als scheidsrechters, die alles kunnen. Pffff, je ziet dat met het gehele VAR gebeuren, de scheidsrechters en grensrechters minder scherp zijn en denken; er is toch VAR en dan nog worden er verkeerde beslissingen genomen. De VAR moet je in principe alleen gaan gebruiken om te beoordelen of bij een doelpoging de bal geheel over de doellijn is of niet.

Heb je ergens spijt van?

Ja, bij de blessures bij BVV Den Bosch had ik eerder naar eigen specialisten in Enschede moeten gaan. Ik ben te lang een traject in gegaan, welke niet de goede was, waardoor ik er uiteindelijk vrij lang uitlag en ik net niet de Bekerfinale heb gehaald als actief speler.

Wil je nog iets kwijt?

Ben blij, dat ik altijd een goed thuisfront had, waardoor ik altijd lekker mijn dingetje heb kunnen doen en mooie dingen heb mogen meemaken. Ook al hadden wij niet het leven dat je verwacht als je kinderen krijgt. Hierdoor staan wij sterk in het leven en kunnen wij alles aan. Verder wil ik iedereen bedanken, waarmee ik deze gehele periode heb mogen meemaken.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer