Voorbeschouwing Mariënberg: “Veule wille maar vooral veule Skik”

Komende zaterdag zijn wij op het vertrouwde Westerpark gastheer voor Sport Vereniging Volharding Nijverdal (SVVN), die normaal gesproken bivakkeren op sportpark Groot Lochter aan de Rossinistraat, nummer 2 in het pittoreske Nijverdal.

Je zou maar stukkiesschrijvert en/of de voorbeschouwert zijn van SVVN Nijverdal. Dan heb je het toch prachtig voor elkaar dit seizoen! Alleen maar loftrompetten.. Want elke week kom je superlatieven tekort om de dadendrang van jouw vlaggenschip te duiden. Je hoeft (gelukkig) geen pen in het azijn te dopen want het elftal van de sympathieke en enthousiaste trainert René de Visscher gaat als de spreekwoordelijke brandweer…. Elke zaterdag weer!

‘Wat wilt ze dan?’ Dat was de subtitel onder de kop van het laatste wedstrijdverslag op de site van SVVN tegen de gedoodverfde titelkandidaat Rigtersbleek uut Enschede. (hebben ze wel verf genoeg…?) De kop was: ‘Als zelfs De Bleek Vladding niet stoppen kan…’ Er kunnen dus mooie dingen gaan gebeuren bij onze ‘vrienden’ van SVVN. De bomen groeien momenteel tot aan de blauwe hemel hineins op sportpark Groot Lochter! Want SVVN is de enige ploeg in de 3e klasse D die deze jaargang (2023) nog niet heeft verloren! Al 12(!?!) wedstrijden op rij ongeslagen is. Daar koop je brood voor bij Sietse! Dat kan zelfs Hellendoorn of aanstaande kampioen de Bleek een puntje aan zuigen. Wat ik oe brom! Een imposante reeks waar wij onze roodzwarte pet zekers voor mogen afnemen!

Ere wie ere toekomt. Chapeau zou mijn Franse buurman zeggen. Die ongekende opmars begon voor de groenhemden feitelijk op zaterdag 10 december van het vorige jaar (2022), notabene toen wij in Nijverdal op bezoek kwamen. Voor de wedstrijd al een fikse (verbale) oorwassing en na 2 x 45 minuten van hetzelfde laken sportief een pak. Met de staart tussen de benen dropen wij af (terechte 2-0 nederlaag tegen een ploeg die wel tot het gaatje wilde gaan). Een week daarvoor had SVVN zelf nog een genadeloze oorwassing gekregen (8-0 verlies) tegen de heren van Rigtersbleek. Maar achteraf bleek het net die broodnodige druppel te zijn geweest die je soms als team/trainert/supporterschare etc. nodig bent. Tot hier en niet verder! Wij waren (helaas) het slachtoffer en lieten ons destijds ook wel als een stel makke schapen naar de slachtbank leiden. Het gebruikelijke gelijke spel behoorde voorgoed tot een grijs verleden.

Toen René de Visscher zijn afscheid bekend maakte stond SVVN nog op de 9e stek met maar zes punten uit zes wedstrijden. Wat gaat hij volgend seizoen trouwens doen? Kon nog geen nieuwe club vinden, wel dat ie vroeger langer haar had, of neemt ie een sabbatical? In het kader van durf te vragen….Wacht René op een groteske uitdaging? Nog genoeg vissen in de vijver. De wereld kan er na een half jaar soms zo anders uit zien. Of niet dan? Er worden nu alleen maar (verboden?) vruchten geplukt van allerlei bomen die blijkbaar in bloei staan in de voormalige textielstad. SVVN is on the run! Ze verbazen vriend en ook vijand! Steeds meer, steeds vaker! SVVN staat gewoon brutaal derde! Alle kans op deelname aan nacompetitie voor de 2e klasse! Bredero zei het ooit: het kan verkeren.

Alle dubbeltjes vallen op Groot Lochter de juiste kant op. Zij hebben het over nog 3 finales. Die luxe hebben wij niet meer. Wij moeten zorgdragen dat wij niet op rechtstreekse degradatieplekken terecht komen. Wij lijken verlost van DES maar Kloosternarigheid kan eventueel nog roet in het eten gooien. Maar ja, rechtstreekse handhaving is al sowieso weken uit het zicht. We moeten in de herkansing via de nacompetitie als alles giet zoals het moet gaan…(hopelijk) Een zouteloos seizoen derhalve! Fingers Crossed! Wij hebben ook nog finales te spelen maar die van ons beginnen pas op dinsdag 31 mei! Waarvan Akte! Zijn wij er al mee bezig…? Of vinden wij het allemaal al lange prima en maken wij ons vooral druk voor bijv. de familieboarding op 2e Pinksterdag? Zoals de voorbeschouwert van SVVN al knap verhaalde: Wij moeten alle zeilen bijzetten om het dreigende onheil af te wenden. Wij roepen het al weken, wij zijn roepende in een woestijn!

Tja, dan helpt het niet dat de beste ploeg van 2023, SVVN duzz, op bezoek komt op het Westerpark! Ok, wij hebben nog wat recht te zetten tegen de Vladding, maar dat zijn meestal loze woorden. Theorie en praktijk hebben dit seizoen nog nooit enige vorm van (h)erkenning bij elkaar gevonden! Ze willen of ze kunnen elkaar maar niet snappen. Want je kunt lullen wat je wilt maar tussen de befaamde krijtlijnen moet het uiteindelijk gebeuren. Maar dat is de laatste tijd (of beter gezegd het hele seizoen) helaas een utopie van jewelste geworden. Welkom in Utopia, waar dromen waarheid zijn! Not! Niet echt… Hebben wij nog wat eergevoel in onze do…euh roodzwarte lijven?

It ain’t over till it’s over or when the fat lady sings the blues….Of niet dan! Wat wilt ze dan?

Kan onze kop zaterdagavond boven het wedstrijdverslag niet zijn: Als zelfs het ongenaakbare SVVN bakzeil haalt in Mariënberg…? Met andere woorden: we moeten omdenken, anders gaan denken. Wat ik oe brom! Waarom kunnen wij niet zegevieren tegen SVVN? Jarenlang konden wij er alleen maar tegen gelijkspelen. Kan onze opmars om alsnog 3e klasser te blijven niet komende zaterdag 13 mei beginnen? Wij hebben ondertussen genoeg duels verloren, of niet dan? Het wordt weer eens tijd voor een zege! Waarom niet? Bier smaakt zoveel beter na een overwinning. Of niet dan? Ik lul ook maar raak voor een knaak. Voor twee weken terug vroeg iemand bij de Esch zich hardop af of onze voorbeschouwert van dienst eerst een half krat bier leegdrinkt voordat ie gaat schrijven. Je zou het haast gaan denken, maar als je bezopen voetbalt krijg je ook dito verhalen..Waarvan Akte! Gelukkig drink ik in de week niet! Althans niet meer…. Maar zoals Die Toten Hosen ooit zongen: Kein Alkohol ist auch Keine Lösung! Kortom, winnen we zaterdag op z’n Duits van SVVN? Mag van ons…Kop d’r veur!

Mede daarom gok ik ouderwets, wellicht tegen beter weten in, op een 3-1 zege. Outside the House denken..!!

Het duel staat onder leiding van de heer Ferens Groenhuijsen uut Zwolle. Hij begint vanaf half drie (14.30 uur) op zijn mooie fluit te blazen. Kieken wat het wordt.

Nogmaals Veule wille maar vooral veule Skik.

Joah, mag wel zo.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer