Amicitia wint knap van kampioen ODIK

In de wetenschap dat voor Amicitia de kans kleiner is geworden om dit seizoen promotie af te dwingen naar de Overgangsklasse, stond de ontmoeting met koploper en kampioenskandidaat ODIK flink onder druk. Amicitia 2 speelde vooraf tegen ODIK 2 en gaf met een verdiende 12-17 (10-6) overwinning alvast het goede voorbeeld voor de Vriezenveners.

Onder tropische omstandigheden werd het een behoorlijke beproeving. De gastheren hadden zichzelf comfortabel voorzien van enkele parasols in de dug-out en een met ijsblokken gevulde kuip voor de bidons. De gasten werden deze keer overgeslagen. De toon was gezet en dat benutte coach Rick Keus slim in zijn voorbespreking. Er stond een kampioensfeestje gepland en daar wenste de Toyota Drent formatie niet aan mee te werken. Want het heeft zelf de punten hard nodig.

Het werd een spannende pot korfbal voor zowel de neutrale als niet neutrale toeschouwer. Hanne Eshuis ging vanaf het beginsignaal vol aan de bak (0-1) en deed dat na ruim tien minuten spelen nog twee keer (5-5). Vanaf dat moment kreeg ODIK meer vat op het spel en miste Amicitia drie (!) strafworpen. Toch bleef de schade voor de oranjekragen beperkt tot aan de rust (12-10).

De tweede helft werd een ware thriller. Amicitia draaide binnen enkele minuten de achterstand om in een voorsprong dankzij treffers van Marloes Nijkamp en Ron Schipper (12-13). In de oplopende spanning gaven beide ploegen elkaar weinig ruimte en het onderlinge verschil bleef steeds beperkt tot een doelpunt. Een door ODIK benutte strafworp halverwege leidde tot de 16-14 en daarmee leken de Barnevelders aan het langste eind te gaan trekken (16-14). Of het vanuit de tenen kwam is niet bekend, maar Amicitia gaf opnieuw gas en scoorde drie keer achter elkaar (16-17). Daarna was het weer de beurt aan ODIK om de voorsprong over te nemen (18-17) en werd het kampioenschap langs de lijn al gevierd. In een alles of niets poging bemachtigde Amicitia de bal en Marloes Nijkamp knalde opnieuw de gelijkmaker binnen (18-18). Een gelijkspel leek in de maak, maar daar dacht uitblinker en topscorer Hanne Eshuis anders over. Met een fraai schot bepaalde zij de eindstand op 18-19 en vierde de gehele Amicitia selectie samen met de vaste uit-supporters een feestje. En Barneveld was in rouw. Dat wil zeggen: even dan. Want kort na de wedstrijd bleek runner up Juventa haar wedstrijd te hebben verloren en kon ODIK alsnog het kampioenschap vieren.

Amicitia is blij met de behaalde punten, maar er is nog werk aan de winkel. Komende zaterdag speelt het thuis de laatste wedstrijd van het seizoen tegen ASVD (aanvang 17:00u). Deze wedstrijd moet worden gewonnen om toch nog kans te kunnen maken op promotie. Daarbij is het wel afhankelijk van andere uitslagen in de poule. Dat belooft een spannend einde te worden, dus alle steun is welkom!

Amicitia 2 speelt voorafgaand om 15:30u haar laatste wedstrijd tegen DOS (W) en kan een overwinning goed gebruiken. Amicitia A1 heeft zich dankzij een 16-16 gelijkspel tegen Drachten A1 knap gehandhaafd in de Overgangsklasse en speelt haar laatste wedstrijd uit tegen kampioen Unitas A1.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer