Arjan Pastink: ‘Een BVO toonde ooit interesse in mij, maar toen scheurde ik mijn enkelband’

Spelersprofiel: Arjen Pastink

Geboortedatum: 23-12-1976.

Clubs: Vroeger begonnen bij SVVN in Nijverdal in de jeugd en zat al vroeg in het eerste (1994-1996). Was de jongste van het team destijds, vrij onbezonnen, liep op alles en schoot van alle standen op goal.

Vervolgens jarenlang bij DETO in Vriezenveen gespeeld (1996-2005), tussendoor nog 1,5 jaar bij DES

Nijverdal in het 1e (2005-2007) en vervolgens weer bij DETO in het 1e (2007-2010). Positie: Voorhoedespeler (spits).

Wanneer en waarom ben je gestopt?

Ik ben noodgedwongen gestopt met voetbal door een kruisbandblessure en uiteindelijk gestopt in 2011. Op 11 april 2009 heb ik mijn kruisband, meniscus gescheurd (tevens kraakbeenletsel opgelopen) tijdens een wedstrijd met CSV Apeldoorn. Was de week ervoor weer vader geworden en had eigenlijk niet moeten spelen omdat ik niet geheel fit was. Er stond echter een kampioenschap op het spel en dan wil je altijd meespelen. Ben vervolgens geopereerd en was weer redelijk hersteld. Trainde dagelijks totdat ik met de fiets over de kop (door een loslopende hond!) ging en mijn kruisband weer scheurde. Ben in totaal 5 x geopereerd in een paar jaar tijd, heb er alles aan gedaan om terug te komen, echter mijn linkerknie wilde niet meer wat ik zelf wilde. Op de 1 of andere manier wilde het niet lukken, was er chagrijnig van en had een nieuwe uitdaging nodig. Zaterdag was voor mij altijd de mooiste dag van de week, maar destijds even niet meer. Achteraf kortzichtig en helemaal verkeerd trouwens…… Winnen en verliezen doe je als team maar geblesseerd zijn ben je alleen. Pas later leer je relativeren, want er zijn veel ergere dingen in het leven. Vervolgens kon ik een nieuwe baan krijgen bij Ten Brinke Bouw in Doetinchem en deze kans heeft mijn afscheid wel versneld. Wim ten Brinke, oud top rechtsbuiten van Enter Vooruit werd daar mijn directe collega en dat klikte meteen goed. De drive op het voetbalveld werd voortgezet in het bedrijfsleven (bouw- en vastgoed).

Wie was als speler jouw voorbeeld?

Kon zelf enorm genieten van een Jari Litmanen en vooral technisch begaafde spelers.

Had jij een specialiteit als speler?

Moest het als spits zelf vooral hebben van inzet, conditioneel en fysiek sterk, nooit opgeven, een redelijk schot, kopsterk en balvastheid en had altijd oog voor een medespeler. Technisch, atletisch en qua snelheid was ik minder en eigenlijk als spits niet egoïstisch genoeg. Het teambelang stond bij mij altijd voorop. Had en heb echter een bloedhekel aan verliezen en wilde altijd graag scoren maar heb ook vele assists gegeven. Tijdens trainingen was ik altijd liefhebber van afwerken op goal en de afsluitende partij op donderdag, die moest scherp en goed zijn.

Waar ben je het meest trots op?

Dat is toch wel het samenspelen met vele goede spelers (zonder anderen te kort te willen doen) waaronder een Willian Swienink, Xander ten Hove en een Frederik Jaspers Faijer. Met Willian Swienink had ik een speciale band. Op de 1 of andere manier hadden wij vanaf het begin dat wij elkaar tegenkwamen een klik, ik wist precies wat hij ging doen in het veld en we wisten elkaar blindelings te vinden. Hij was linksbuiten, zo snel en actiegericht, dat was gewoon fantastisch om te zien. Eigenlijk had hij alles wat ik niet had. We hadden echter wel gemeen dat we beiden ontzettend fanatiek waren, we wilden hoe dan ook winnen of het nu de training was of een wedstrijdje. Het

belangrijkste voor onze succesvolle samenwerking was wel dat we elkaar wat gunden in het veld en elkaar lieten scoren. Hij gaf veel voorzetten en ik lanceerde hem vaak met doorkopballen of steekpasjes, kaatsballetjes. Dat zie je nu niet meer overal, dat vind ik wel eens jammer.

Xander ten Hove regelde alles op het veld, die was zo enorm goed vanaf het middenveld en had altijd controle. Onbegrijpelijk dat die niet bij een profclub heeft gespeeld. En Frederik Jaspers Faijer was als aanvoerder en mister DETO binnen en buiten het veld superbelangrijk, die zorgde voor eenheid in het team.

 

Heb je alles eruit gehaald als voetballer?

Dat is altijd lastig om over jezelf te zeggen en laat ik aan anderen over. Heb altijd met veel drive gevoetbald en er veel plezier aan beleefd en veel doelpunten mogen maken. Wel vaak de kans gehad om destijds in de top van het amateurvoetbal te gaan voetballen. Had het echter altijd goed naar mijn zin bij DETO, kon het met iedereen goed vinden en voelde mij gewaardeerd. Dus hoefde niet zo nodig weg. Ben gehuldigd voor 250 wedstrijden bij DETO (volgens mij zijn het er meer) en heb zelfs nog een afscheidswedstrijd gekregen aan het eind. Een mooiere blijk van waardering kun je niet krijgen. Daarnaast had ik mijn vader en moeder beloofd dat ik niet op zondag zou gaan voetballen vanwege het geloof.

Ben je ooit benaderd door een BVO?

 

Nee, wel eens in de belangstelling gestaan, maar toen scheurde ik een enkelband in op 1 van de eerste kunstgrasvelden en was het over.

 

Wat is je mooiste herinnering?

Natuurlijk zijn dat alle successen en de winnende doelpunten. De promoties en de kampioenschappen bij SVVN, DETO en DES waar ik heb gespeeld en het spelen voor veel publiek, blijven je toch wel bij. Bij alle clubs heb ik met veel plezier gespeeld. Het was voor mij een droom om met DETO in de hoofdklasse te spelen, daar ging ik voor. Helaas heb ik dit niet mogen meemaken. Wij waren vaak net niet goed genoeg om te promoveren. Nadat ik gestopt was, is DETO wel gepromoveerd naar de Hoofdklasse en Topklasse, een unieke prestatie. Wout Weghorst was 1 van mijn opvolgers bij DETO; petje af voor wat hij gepresteerd heeft tot nu toe).

Wat doe je nu en wat zijn je ambities/wensen?

Ben sinds 2011 directeur van Ten Brinke Bouw, een ontwikkelende bouwer met een aantal vestigingen in Nederland en op dit moment vanuit Almelo. Dit neemt veel tijd in beslag. In principe ben ik in het dagelijkse leven net als een voetbaltrainer bezig met projectteams en bedrijven en verantwoordelijk voor de verdere (persoonlijke) ontwikkeling hiervan. Dus samen presteren en beter worden als TEAM net als op het voetbalveld is elke dag mijn grote drijfveer!

Op zaterdagmorgen ga ik kijken bij onze 2 zoons die voetballen bij DES in Nijverdal en bij onze 2 dochters die hockeyen. Op voetbalgebied trap ik zelf op zaterdagmiddag meestal nog een balletje in DES 3 (kelder klasse niveau).

Welke amateur mag in deze column niet ontbreken en waarom niet?

Dat zijn er een aantal zonder anderen tekort te doen (maar volgens mij zijn een aantal al aan de beurt geweest): Willian Swienink, Xander ten Hove, Frederik Jaspers Faijer, Hielke Penterman, Mark Kiel, Edwin Wijnen, Rick Maneschijn etc.. Ik hou van technisch fanatieke teamspelers met slimheid/gogme en een enorme drive om te willen winnen.

Mooiste herinnering aan een trainer?

 

Ik heb veel trainers meegemaakt en heb hier goede herinneringen aan: Guus Hoevenberg, Chris Riemens, Hans Bossink, René Nijhuis, Anton Wennemers en Henk Mennegat. Dat zijn allemaal goede trainers met een fanatisme om te winnen. Van iedere trainer heb ik vertrouwen gekregen en wel wat geleerd: teambuilding, tactisch + technisch. Bij Anton

Wennemers had je het idee dat hij zelf meedeed tijdens de wedstrijd, zijn woorden en zijn passie in de voorbespreking motiveerden ons allen.

Had jij een ritueel voor de wedstrijd en/of een bijnaam?

Nee niet echt. Als bijnaam vaak Passie.

Wat was je mooiste sportpark?

VVOG Harderwijk, een schitterend complex!

Wat was je mooiste goal?

Dat zijn er meerdere, maar meestal eenvoudig met links, rechts of met de kop. Heel soms van afstand, en die zijn het mooist (tegen DTS Ede bijvoorbeeld, van een meter of 25 ineens op de pantoffel). De belangrijkste wedstrijden met redelijk wat publiek om periodes, kampioenschappen, nacompetities en vooral de derby’s (o.a. DOS’37, SVVN, DES) waren mijn favoriet. Daar kon ik mijzelf enorm voor opladen en meestal scoorde ik dan ook.

Waar moet een goede aanvaller in jouw ogen aan voldoen?

Een aanvaller moet snelheid en techniek hebben, slim zijn en daarnaast een neusje voor de goal.

Wat is het grootste verschil tussen het voetbal in jouw tijd en de huidige generatie?

Wij waren de hele week met voetballen bezig en voetbalden elke dag op straat of op een trapveldje. En baalden als een stekker als wij verloren hadden. Tegenwoordig maakt dat niets meer uit en heeft de jeugd veel meer keus en er daarnaast veel minder voor over. Met de vele kunstgrasvelden krijg je daarnaast toch een bepaald type spel.

Wat is jouw advies aan de talenten van nu?

Geniet van het spelletje, geloof in jezelf en geef niet op bij tegenslag.

Moet de VAR ook zijn intrede maken in het amateurvoetbal?

Was soms wel beter geweest met al die clubgrensrechters, maar doe maar niet.

Heb je ergens spijt van?

Nee.

Wil je nog iets kwijt?

Compliment dat jij dit organiseert. Erg leuk om al die stukjes te lezen!

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer