Demonstratie slipjacht op CSI Twente van het KNVJ

De Koninklijke Nederlandsche Jachtvereeniging (KNVJ) verzorgt zaterdagmiddag 10 juni een demonstratie van een slipjacht op het hoofdterrein van het Equestrian Park Erve Maathuis. Jan Willem Pleijsier, al veertien jaar bestuurslid van de in 1919 opgerichte vereniging en daarvan sinds 2021 voorzitter, legt uit wat de toeschouwers te zien krijgen. “We doen een gehoorzaamheidsoefening en trekken een slip door de arena. Als de meute dat ruikt, gaan ze er op het terrein in een grote cirkel achteraan.” Het slip is een bos stro of een zak, die een vossengeur heeft gekregen en door het terrein wordt gesleept. Zo wordt een lang spoor gemaakt dat door de honden (foxhounds of daarvan kruisingen met bloedhonden) wordt uitgewerkt. Aan het eind wacht een koeienpens als beloning.

Boven grote rivieren
Het jachtgebied van de KNJV ligt in Nederland boven de grote rivieren. Een ecoloog beoordeelt alle slipjachtroutes in ons land om zoveel mogelijk te vermijden dat dieren in de natuur worden gestoord. De jachtperiode loopt, buiten het broedseizoen, van oktober tot half maart. Voor de ongeveer een half uur durende show in Geesteren worden zo’n dertig honden ingezet. “Dat zijn veertien of vijftien koppel, de helft van het aantal dat we hebben,” De meute wordt begeleid door de master en zijn drie of vier ruiters te paard tellende equipage, assistenten die hem helpen de groep honden(foxhoundfs en bloedhonden) bij elkaar te houden met behulp van hun packhorn. Ze hanteren verder een ‘whip’, een zweep met een lange slag eraan. Pleijsier: “Hoe minder ze die hoeven gebruiken, hoe mooier het is.”

Hoornblazers
Een zevental hoornblazers, sonneurs genaamd, draagt muzikaal bij aan het geheel met drie jachtnummers. “De familie muziekmakers oefent elke donderdag op de hoorns zonder ventielen”, verduidelijkt Jan Willem Pleijsier. Erelid Wim Peters verzorgt het commentaar. De kleding van leden van leden van de KNJV bestaat voor de heren uit een rode jachtrok met een grijze kraag. De dames dragen een zwarte – of blauwe jachtrok, eveneens met een grijze kraag. De KNVJ staat op de dag van de demonstratie met een stand bij de ingang van de VIP-tribune op het Erve Maathuis.

Meer info over de vereniging is te vinden op www.knvj.com

Tekst: Willem Pfeiffer, Hippisch Twente.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer