Den Ham blijft in 2e klasse

Op sportpark De Koerbeld in Rijssen de apotheose van de nacompetitie met als inzet klasse behoud in de 2e klasse. De Rijssense gastheren hadden de zaakjes pico bello voor elkaar. Een gestroomlijnde organisatie zorgde voor een vlekkeloos verloop van de wedstrijd voor zo’n 1200 toeschouwers.

Het was warm op het kunstgras. De spanning zat er bij beide teams vol op . Met als afsluiting de 5e Hammer strafschop na verlenging, die door Rane Kootstra feilloos werd benut. Enter-echt!

Dan de wedstrijd zelf. Een zenuwachtig begin met toch een sterker Den Ham. Een kopkans van Luuk Kuiper in de 24e minuut, een schot van Jelmer Bolks op de paal na een goede pass van Joost Veurink. Verder een aantal mooie akties op de vleugels via Thomas Remmink en Randall van Haarst. Het middenveld met Ruben Kelder stond als een huis en achterin was terriër Job Kunst zijn tegenstander de baas.

Gescoord werd er echter niet op de Koerbeld. De krachten vloeiden langzaam weg uit de spelers. Een lang seizoen, 3 wedstijden in de nacompetitie, allemaal uit en op het warme Rijssense kunstgras. De spieren van meerdere spelers speelden op. De één na de ander lag met kramp op de mat.

Dan de 83e minuut. Een diepe bal van Menno Beuving die Jelle Swiers weet te bereiken. Zwiers controleert de bal, is Jelmer Bolks te snel af en scoort oog in oog met Jeffrey Ekkel, koelbloedig de 0-1. Dolle vreugde bij alles wat Enter een warm hart toe draagt. Een anti climax voor alle Hammenaren. Tegen de verhouding in en toch op achterstand.

Den Ham zet alles op alles, gesteund door het massaal meegereisde legioen. Een trap vanaf de middenlijn wordt door de Enter verdediging niet goed beoordeeld. Luuk Kuiper perst de laatste energie uit de moede benen, komt voor zijn man, oog in oog met doelman Nijhof en scoort, buitenkantje rechts de meer dan verdiende gelijkmaker.

Na het eindsignaal maken beide ploegen zich op voor de verlening. Verzorgster Gaby masseert de Hammer spelers, een peptalk van trainer Weghorst en opnieuw een half uur lang alles geven.

Er wordt gewisseld. Jurgen Jaspers vervangt Randall van Haarst en is in de 4e minuut verlenging dichtbij een Hammer voorsprong. Daan Timmerman wordt vervangen door broer Bas die in de 17e minuut zijn schot over het doel ziet gaan. Luuk Kuiper krijgt een kans, kapt de bal naar zijn linkervoet, maar mist simpelweg de kracht om een goed schot af te geven. In de 28e minuut houdt doelman Jeffrey Ekkel Den Ham op de been door in een één tegen één situatie de bal te keren. Een zucht van verlichting van de Hammer supporters.

Dan komen de onvermijdelijke strafschoppen. Luuk Kuiper scoort de 1-0. Enter schiet hoog over, Joost Veurink mist, Enter scoort, Ruben Kelder scoort, Enter mist opnieuw, Mart Veurink scoort, Enter scoort de 2e treffer , waarna Rane Kootstra de 5e strafschop binnen knalt en Den Ham ook volgend jaar weer in de 2e klasse speelt.

Uitzinnige vreugde, de emoties komen los bij spelers en publiek. Ook ontroering over wat er dit seizoen allemaal is gebeurd in en rond de v.v. Den Ham. Volle discobussen terug naar Den Ham waar de spelers even later grootst werden onthaald, waarna het feest los barste.

Een raar seizoen. Na 9 wedstrijden nog geen enkel punt. De uitwedstrijd in Enter bracht daar verandering in en tegen datzelfde Enter Vooruit pakt Den Ham de wedstrijd in de finale van de nacompetitie die voelt als een waar kampioenschap.