DOS’37 in ware thriller naar finale nacompetitie

Op een mooie zonnige zaterdag, waar DOS’37 ook nog haar familiedag hield, speelde het vlaggenschip van DOS’37 thuis de halve finale in de nacompetitie voor promotie naar de 1e klasse KNVB. In een zinderende ontknoping versloeg DOS’37 haar naamgenoot DOS uit Kampen met 4-3 na verlenging. Door deze verdiende overwinning mogen de mannen Jeroen Niks en Geerten Brinkman zich opmaken voor de grote finale, na een ware thriller van in totaal 133 minuten voetbal. Hierden zal hierin de tegenstander zijn volgende week zaterdag op het neutrale terrein van de vv Hattem.

Sfeeractie

Op een vol sportpark het Midden mocht DOS’37 aantreden tegen DOS Kampen uit de eerste klasse. DOS Kampen was vorige week te sterk voor SV Nieuwleusen (4-1) en DOS’37 versloeg thuis IJVV met 2-1. De opkomst was fantastisch, met veel geel-zwarte rookpluimen, gekleurd over het hoofdveld, een actie die mede mogelijk was gemaakt door de selectie van het tweede elftal van DOS´37. De rook bleef nog lang hangen…..een prachtige sfeeractie, waaruit blijkt dat DOS 1 steeds meer begint te leven onder de overige teams en supporters van de vereniging!

DOS Kampen gevaarlijker, DOS’37 meer balbezit

In de beginfase was DOS Kampen de bovenliggende ploeg en ze loerden vooral op de counter met de gevaarlijke spits Allan Bakker. Het was vooral een kat- en muisspel in de beginfase. DOS’37 mocht het spel maken en daar hadden de Vriezenveners moeite mee, omdat DOS Kampen heel compact speelde deze middag en louter de lange bal speelde. Dus vielen er weinig kansen te noteren aan beide kanten.

DOS’37 scoort, DOS Kampen meteen op gelijke hoogte

DOS’37 en DOS Kampen creëerden kleine kansjes, waar beide keepers het er niet echt moeilijk mee hadden. Toch komt DOS’37 in de 39e minuut op voorsprong door een rommelgoal van Senna Silva van der Veen. De bal kwam in het strafgebied en Hidde Boers zette deze door en via via kwam de bal na enorm gerommel voor de voeten van Senna Silva van der Veen en hij schoot de bal uiteindelijk in de touwen. Een 1-0 voor de Vriezenveners en dit leek tevens de ruststand te worden in Vriezenveen. Maar 2 minuten voor het rustsignaal kwam DOS Kampen toch op gelijke hoogte. De bal werd voor het doel van DOS’37 geslingerd, waarbij Mark van Pijkeren en doelman Patrick Nitert geen goed contact hadden en zo kopte eerstgenoemde speler de bal terug in het doel i.p.v. in de handen van de keeper, zodat het 1-1 werd in Vriezenveen en dit tevens de ruststand in deze spannende halve finale wedstrijd werd.

DOS Kampen opnieuw op voorsprong

DOS Kampen kwam goed uit de startblokken na rust en zocht regelmatig het doel op van de Vriezenveners, met snelle uitbraken van de buitenspelers en de geslepen Alan Bakker. Zo ook in de 58e minuut. Een goed uitgevoerde counter van DOS Kampen, waarbij de bal vanaf de rechterflank werd voorgezet en de volledig vrijstaande Robin Mulder kopte de bal naar de grond en de bal verdween in het doel achter Patrick Nitert.

DOS’37 weer op gelijke hoogte door invaller Koen Nijkamp

DOS’37 leek even aangeslagen door de 1-2 van DOS Kampen en kon maar moeilijk een gaatje vinden in de hechte defensie van DOS Kampen. In de 75e minuut werd Koen Nijkamp in het veld gebracht in plaats van de moegestreden Hidde Boers. Langs de lijn werd er al geopperd, dat Koentje het dan maar moet doen. Nog geen minuut in het veld, bracht deze eigen opgeleide jeugdspeler DOS’37 weer op

gelijke hoogte. Vanaf rand zestien schoot hij met zijn chocoladebeen de bal over iedereen en alles heen, precies geplaatst in de kruising van het Kamper doel. De aanhang van DOS’37 juichte massaal en de Middenbewoners waren weer in leven, tijdens deze meer spannende dan goeie wedstrijd.

DOS’37 zocht de 3-2 op, uiteindelijk verlenging in Vriezenveen

Na het doelpunt van Koen Nijkamp bleef de thuisploeg op zoek gaan naar de 3-2. DOS Kampen was nu totaal niet meer bij de les in het laatste kwartier van de wedstrijd. DOS’37 zocht geregeld het doel van de Kampenaren op en zo schoot Sander Thomas in de 81e minuut met een krul, de bal bijna in het doel. De keeper kon nog maar net redden. DOS’37 drong verder aan via kansen van Martijn Olde Olthof en Koen Nijkamp, maar toch moest er verlengd worden in Vriezenveen, terwijl DOS Kampen op omvallen stond. De stand na 90 minuten bleef 2-2 en dus werden er nog minimaal 30 minuten aan vastgeknoopt.

Opnieuw een eigen doelpunt van DOS’37

In de eerste verlenging was DOS’37 duidelijk de betere en fittere ploeg. De Vriezenveners speelden steeds meer verzorgd voetbal, mede doordat de Kampenaren met de tong op de schoen speelden, waardoor DOS’37 meer tijd en ruimte kreeg. Dit leverde een aantal keren goede mogelijkheden op, waarbij Senna Silva van der Veen vanuit randje zestien op het Kamper doel vuurde, maar de doelman van Kampen de bal nog maar net kon keren. DOS’37 drong aan, doch DOS Kampen kwam in minuut 105 totaal onverwacht op voorsprong dankzij het fanatieke doorzetten van Alan Bakker. Een lange bal kwam terecht bij de ervaren spits van DOS Kampen en schoot hem strak op het doel van DOS’37, maar doelman Nitert wist met opnieuw een fabuleuze redding deze inzet te keren. Maar de afwerende bal ketste af op een been van een DOS’37-verdediger, waarbij de bal via de binnenkant paal tergend langzaam in het doel verdween. Opnieuw een eigen doelpunt en zo stonden de Poelänten zomaar met 2-3 voor in Vriezenveen en dit werd tevens de ruststand in de verlenging. De dik duizend toeschouwers bleven allen gespannen langs de lijn om te aanschouwen, hoe dit toch zou aflopen. Een knotsgekke wedstrijd.

Vrije trappen als bonuswapen bij DOS’37

De tweede helft van de verlenging werd er één om niet snel te vergeten voor de thuisploeg, het werd dus nog gekker. Na vijf minuten spelen, na de korte rustperiode kreeg DOS’37 een vrije trap net buiten het zestien metergebied. De gedachten van de vele DOS-supporters gingen weer uit naar vorige week, tijdens de wedstrijd tegen IJVV, waarbij vier van dezelfde vrije trappen niet zouden misstaan in het Australisch voetbal, waarbij de ballenvangers niet hoog genoeg waren. De trainers hadden echter extra tijd besteed tijdens de trainingen op dit bonuswapen. Martijn Olde Olthof ging achter de bal staan en schoot de bal koelbloedig en snoeihard langs de muur in de korte hoek en onhoudbaar voor de doelman van DOS Kampen. DOS’37 stond zo weer op gelijke hoogte en ging fanatiek op zoek naar nog meer, omdat de spelers van DOS Kampen er duidelijk doorheen zaten in deze tweede helft van de verlenging.

Jeugdspeler Olaf de Lange grote matchwinnaar

Vlak voor tijd van de verlenging scoorde een andere jeugdspeler van DOS’37, Olaf de Lange de oh zo belangrijke 4-3, waardoor de vermaledijde strafschoppenserie voorkomen leken te worden. Sportpark Het Midden in Vriezenveen ontplofte zowaar en door deze goal was DOS’37 uiteindelijk finalist om promotie naar de Eerste klasse KNVB te kunnen bewerkstelligen. Een mooie voorzet van de weer goed spelende Shakki Mohamed werd prima binnengetikt door Olaf de Lange, die tussen twee verdedigers van DOS Kampen in, toch nog zijn lange been tegen de bal kreeg. De ontlading was enorm op Het Midden, waarbij de gehele bank van DOS’37 richting de matchwinnaar sprintte, die al bedolven was

onder de medespelers, terwijl de Kamper spelers ter aarde stortten. Zij degraderen door de nederlaag in Vriezenveen na 4 jaar 1e klasse naar de 2e klasse KNVB, terwijl DOS’37 zich mag opmaken voor de grote finale om promotie en de plek van de Kampeer ploeg zou kunnen innemen.

Finale op neutraal terrein in Hattem

Na in totaal 133 speelminuten, inclusief 4 x blessuretijd, blies de prima fluitende scheidsrechter Alex van Kraay uit Puiflijk voor het laatst op zijn fluit en bracht hij samen met zijn assistenten Henri Nooteboom uit Deventer en Lars Bosch uit Almelo, deze ware thriller tot een goed eind. Op Het Midden in Vriezenveen werd er nog lang doorgefeest tijdens de familiedag. De volgende tegenstander is Hierden, die vorig seizoen net als DOS’37 degradeerde uit de 1e klasse KNVB. Zij wisten te winnen van favoriet Unicum uit Lelystad. De finale wordt volgende week zaterdag in Hattem gespeeld bij de plaatselijke voetbalvereniging, voor een ticket naar de Eerste klasse. DOS’37 zal voor deze wedstrijd bussen proberen te regelen, zodat het sportpark van de vv Hattem geel-zwart zal kleuren om de mannen van Jeroen Niks en Geerten Brinkman te steunen in deze prachtige affiche, Hierden-DOS’37.

 

Wedstrijdstatistieken

 

Wedstrijd: DOS’37 – DOS Kampen 4-3 (2-2 na 90 minuten, 1-1 bij rust)

 

Doelpunten : (39’) 1-0 Senna Silva van der Veen, (42’) 1-1 eigen doelpunt DOS’37, (58’) 1-2 Robin Mulder, (76’) 2-2 Koen Nijkamp, (105’) 2-3 eigen doelpunt DOS’37, (110’) 3-3 Martijn Olde Olthof, (119’) 4-3 Olaf de Lange

 

Scheidsrechters : Alex van Kraay uit Puiflijk, Henri Nooteboom uit Deventer, Lars Bosch uit Almelo

 

Gele kaarten: Glenn Jansen, Melvin Kemp, Mark van Pijkeren (allen DOS’37), Raymon Beuling, Nick Hendriks, Toine Mulder (allen DOS Kampen)

 

Rode kaarten : geen

 

Aantal toeschouwers : 1.100

 

Bijzonderheden: Ook in de 16e officiële thuiswedstrijd bleef DOS’37 de baas in eigen huis. In het seizoen 2022-2023 bleek het eigen sportpark Het Midden van DOS’37 een onneembare vesting voor haar tegenstanders. Maar liefst 14 overwinningen en 2 gelijke spelen werden er behaald, met een doelsaldo van plus 26 (38-12).

 

Opstelling DOS’37 : Patrick Nitert (k), Martijn Olde Olthof, Melvin Kemp, Jordi Brinkman (17’ Glenn Jansen), Sander Thomas, Hidde Boers (75’ Koen Nijkamp), Michel Kamphuis ©, Mark van Pijkeren (112’ Senna Niezink), Shakki Mohamed, Senna Silva van der Veen, Ronald te Morsche (86’ Olaf de Lange)

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer