Hessel Hoekstra wil graag wederom schitteren op CSI Twente

In de strijd om de Grote Prijs tijdens het CSI Twente 2022 bleef het lang de vraag welke ruiter zich als eerste zou plaatsen voor de barrage. Die primeur was voor de toen net 22-jarige Hessel Hoekstra met zijn negenjarige bruine ruin Icoon VDL. De ruiter van Stal Wiefferink eindigde uiteindelijk als tweede achter Bas Moerings met Iphstar. Hoekstra en Icoon waren al de veertigste combinatie die op het terrein van het Equestrian Park Erve Maathuis in de hoofdrubriek in actie kwam. “Het was grandioos, super mooi”, kan Erik Wiefferink er nog van nagenieten. “Het is al heel bijzonder voor de Grote Prijs het hoofdterrein te mogen komen binnenrijden, dat maak je op die leeftijd niet vaak mee. Als je dan ook nog de eerste nuller bent, is dat helemaal bijzonder.” De uit Lelystad afkomstige Hessel Hoekstra is dat roerend met hem eens. “Het is geweldig om in die piste te rijden, ook al omdat al je vrienden en bekenden komen kijken. En fantastisch als je er met zo’n resultaat uit komt. Dat zou ik dit jaar wel weer willen.”

Wel even anders
Hij moet het nu stellen zonder Icoon, die vorig jaar werd verkocht aan voormalig Olympisch kampioen Cian O’Connor. “Het is wel even wat anders, omdat het nu met een van mijn jongere paarden moet gebeuren. Ik denk dat het in elk geval een heel mooi concours voor ze is. Natuurlijk rijd ik het liefst nul, maar als ze fijn lopen en we vooruitgang boeken, is dat al erg prettig.” Zijn prestaties vielen in 2022 zo op, dat Jos Lansink hem na het plotseling wegvallen van de geblesseerde nationaal kampioen Willem Greve doorschoof naar de positie van eerste reserve voor zijn ‘zilveren’ team bij het WK in het Deense Herning. “Het was hartstikke mooi dat we dat hebben mogen meemaken”, kijkt Hessel Hoekstra erop terug. “Ik heb daar veel geleerd.” Het kan hem als groot talent in de springsport alleen maar helpen in zijn verdere loopbaan. Erik Wiefferink: “Hessel heeft veel balans, een goed oog en er gevoel voor hoe hij met het paard moet meegaan. En hij is heel leergierig.”


Hessel Hoekstra met zijn werkgever en coach Erik Wiefferink

Tekst en fotografie: Willem Pfeiffer, Hippisch Twente.nl

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer