Hierden laatste obstakel voor DOS’37 richting 1e klasse KNVB

door Martin Vos

 

Vriezenveen – Het seizoen 2022-2023 is nog steeds niet ten einde voor DOS’37, na het knotsgekke duel met de Poelänten van DOS Kampen, die na de 4-3 nederlaag op Het Midden volgend seizoen afzakken naar de tweede klasse KNVB. DOS’37 daarentegen heeft promotie naar de eerste klasse nog steeds in eigen hand, nadat het door de dik verdiende winstpartij op haar naamgenoot, de finale heeft weten te bereiken. In die finale is er uiteraard nog één obstakel en geen kleintje ook, namelijk de vv Hierden, die onder leiding van de nieuwe trainer Bert van Hunenstijn een ware metamorfose is ondergaan.

 

Vlaggenschip DOS’37 leeft weer

Het vlaggenschip van DOS’37 kon de laatste jaren in de eerste klasse niet echt rekenen op massale steun, met name in uitwedstrijden niet. Uiteraard waren de verre reisafstanden hier debet aan, maar ook de resultaten hielpen niet echt mee. Alleen de echte (kei-)harde kern, van zo’n kleine 40 supporters laten hun team nooit in de steek. Dit seizoen in de tweede klasse, is dit faliekant gekanteld, mede dankzij de bliksemstart van DOS 1 dit seizoen in 2J, waar het aantal toeschouwers bij zowel thuis- als uitwedstrijden simpelweg is verdubbeld. Dat het eerste elftal van DOS’37 steeds meer begon te leven dit seizoen, is in de vele voorbeschouwingen en wedstrijdverslagen wel duidelijk geworden, maar in de halve finale vorige week tegen DOS Kampen, was het puur genieten. Voor het eerst in jaren ging het DOS-publiek er massaal achter staan en was er voorafgaand aan de wedstrijd een prachtige sfeeractie, georganiseerd door de selectie van DOS 2. DOS 1 is weer ‘hot’ binnen de club, waarbij ook de lagere elftallen langzamerhand weer nieuwsgierig zijn naar de prestaties van het eerste elftal. Maar ook andere toeschouwers uit Vriezenveen e.o. weten de weg naar Het Midden te vinden, mede getuige de dik duizend toeschouwers vorige week, waardoor de ambiance uiteraard een mooie boost krijgt. Na de uitschakeling van IJVV en DOSK wacht DOS’37 nu de vv Hierden in een finale op neutraal terrein, waar de geel-zwarten ongetwijfeld zullen worden gesteund door vele supporters.

 

Hierden in een nieuw jasje

Na de degradatie vorig seizoen uit de eerste klasse KNVB, is de vv Hierden bezig aan een opmerkelijk comeback en niet in de laatste plaats dankzij de nieuwe trainer Bert van Hunenstijn. Hij kwam als toptrainer over van tweede divisionist HHC Hardenberg en men kan stellen dat Hierden in een volledig nieuw jasje is gestoken. Hierden is weer volop in de race voor een snelle terugkeer naar de eerste klasse. De komst van Van Hunenstijn bij Hierden afgelopen zomer was een hele overgang: voor de spelers, de staf én de vrijwilligers binnen Hierden. De Ermeloër staat er om bekend een organisatie naar zijn hand te willen zetten. Bij Hierden trof hij een spelersgroep die een nieuwe impuls nodig had.

Er kwam door zijn komst een enorme dynamiek tussen jongere en oudere spelers en nieuwe stafleden en die er al langer zaten. Tevens heeft hij ervoor gezorgd dat de spelers topfit zijn en in een evt. finale moeiteloos een verlenging durft aan te gaan. Teambuilding pur sang! Het plezier bij de selectie keerde terug, daarna het (zelf-)vertrouwen. Het resulteerde in een mooie serie van twaalf ongeslagen partijen op rij in 2I en na een nederlaag tegen IJVV, nog eens acht wedstrijden op rij, zonder nederlaag. Hierden is in de tweede klasse I op de tweede plaats geëindigd achter kampioen Batavia uit Lelystad. In de nacompetitie rekenden de Hierdenaren af met Gramsbergen en Unicum uit Lelystad

 

Historie DOS’37 vs Hierden

Hierden speelde in totaal zeven seizoenen in de eerste klasse KNVB. In het seizoen 2012-2013 voor het eerst, nadat men het seizoen daarvoor promoveerde naar deze klasse, door in de nacompetitie te mogen aantreden, waarin men wist af te rekenen met Vroomshoopse Boys en ESA Arnhem. In dat eerste seizoen in 1D eindigde Hierden op de 11e plaats en nu moést men destijds de nacompetitie in, voor handhaving. Na verlies tegen Veensche Boys uit Nijkerkerveen en OWIOS Oldebroek, degradeerde Hierden weer naar de tweede klasse. In het seizoen 2016-2017 werd Hierden kampioen in de tweede klasse en promoveerde het voor de tweede keer naar de eerste klasse KNVB. De eerste ontmoeting tussen DOS’37 en Hierden was op 10 november 2012 in deze 1e klasse, waar Dennis Boshoeve in Hierden de matchwinnaar voor DOS’37 was, 0-1. De return op 13 april 2013 werd beslist in Vriezenveens voordeel door Dennis Broekate, die middels twee doelpunten de 0-1 achterstand door Brian Klaassen wist om te zetten in een 2-1 eindstand. Vorig seizoen eindigde de heenwedstrijd in Hierden in een gelijkspel, waarbij DOS’37 in een goed eerste half uur verdiend op 0-1 kwam door Hidde Boers, die later per brancard werd afgevoerd. Vlak voor rust zette Ewout Mulder de 1-1 ruststand op het scorebord uit een strafschop, nadat Wout Kikkert een overtreding binnen de zestien beging. Vlak voor tijd dacht Martijn Ruiter middels de 2-1 Hierden de volle buit te bezorgen, echter diep in blessuretijd schoot Martijn Olde Olthof met een volley de hoekschop van Shakki Mohamed schitterend en snoeihard binnen: 2-2. De returnwedstrijd op Het Midden eindigde in een bloedeloze 0-0 en Hierden degradeerde rechtstreeks naar de tweede klasse, waarna DOS’37 via de nacompetitie het vege lijf eveneens niet wist te redden en ook naar de tweede klasse afdaalde. In negen onderlinge duels wisten Hierden en DOS’37 ieder drie keer te winnen en eindigden drie duels onbeslist. Drie wedstrijden kwamen te vervallen, wegens de coronamaatregelen. In totaal scoorde Hierden hierbij 16 doelpunten tegenover 17 voor DOS’37.

 

Zaterdag de grote finale op neutraal terrein in Hattem

Hierden en DOS’37 resten nog één wedstrijd en wel de grote finale om promotie. Eén van de beide degradanten uit de eerste klasse van het seizoen 2021-2022, zal dus terugkeren naar die eerste klasse, die extra interessant is geworden, door de invoering van het samenvoegen van de zondag- en zaterdagclubs vanaf dit niveau vanaf 2023-2024. Voor DOS’37 zou promotie betekenen, dat men clubs zal tegenkomen als Stevo Geesteren, NEO Borne, SV Dalfsen, SV Grol, SVZW Wierden, Hulzense Boys, Achilles Hengelo én Sparta Enschede. Mocht dit allemaal niet lukken, dan is er geen man overboord. Natuurlijk zal er dan een moment van teleurstelling zijn, een sportman wil ten alle tijden het hoogst haalbare bereiken. Maar er is natuurlijk helemaal niets mis mee, met wedstrijden tegen Vroomshoopse Boys, ON, PH, Gramsbergen, De Zweef, Nieuwleusen en misschien Den Ham, Enter Vooruit en Hellendoorn. Eerst maar eens deze finale afwerken, waarbij DOS’37 zeker niet kansloos zal zijn, getuige de huidige vorm van en met name de spirit binnen het team van Jeroen Niks en Geerten Brinkman. De finale wordt zaterdag 17 juni 2023 gespeeld bij de vv Hattem, op sportpark Het Achterveen, aan de Konijnenbergerweg, nummertje 1.

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer