In Geesteren is het allemaal begonnen voor Jos Lansink

In de bijna vijftig jaren omvattende historie van het CSI Twente lukte het slechts twee Twentenaren de Grote Prijs van Twente op hun erelijst bij te schrijven. Jos Lansink slaagde daar in 1988 met Felix en in 1993 met Bollvorm’s Libero H zelfs twee keer in. Gerco Schröder volgde zijn voorbeeld in 2007 met Eurocommerce Milano. Voor Jos Lansink betekende zijn triomf in 1988 de opstap naar een glanzende loopbaan als springruiter. Het grootste succes uit zijn carrière boekte Lansink in 1992 bij de Spelen in Barcelona. Samen met Piet Raymakers en Jan Tops veroverde hij onder supervisie van bondscoach Hans Horn goud in de Catalaanse hoofdstad. “In Geesteren is 35 jaar geleden voor mij internationaal allemaal echt begonnen”, herhaalt Jos Lansink niet zelden. Sinds januari 2022 vertolkt de al vele jaren in het Belgische Meeuwen residerende Lansink de rol van chef d’équipe van TeamNL, dat in september in het Deense Herning knap de zilveren medaille greep. “Een heel mooie positieve uitschieter”, blikt de in Lemselo geboren keuzeheer terug. “Het eerste jaar verliep sowieso redelijk.”

Top stuk breder
Het huidige buitenseizoen is relatief nog pril, beseft hij. “Het NK is altijd vroeg en dan zijn nog niet alle paarden in topvorm. De top in Nederland is in elk geval een stuk breder dan vorig jaar. Toen deden dertig combinaties mee aan het NK, nu op de eerste dag het dubbele aantal. Wie trappelt om aan te sluiten krijgt van mij zeker een kans. Zoals Hessel Hoekstra die vorig jaar als veelbelovend talent heeft gehad. Hij kon als vijfde man mee naar het WK, maar omdat zijn beste paard werd verkocht, is hij weer even van het toneel verdwenen. Het kost nu eenmaal tijd op dat niveau terug te komen.” Voor Jos Lansink blijft het een uitdaging een seizoen lang een sterke formatie te kunnen opstellen. “Je hebt enorm veel concoursen, de kalender zit overvol. Zeker voor een klein land als het onze is het elke keer weer een puzzel om goed voor de dag te komen. Je wilt immers ook aan het eind van het jaar nog fitte combinaties over hebben.”


Jos Lansink: “Voor een klein land als het onze is het elke keer een puzzel goed voor de dag te komen.”

Tekst: Willem Pfeiffer, Hippisch Twente.nl, foto Ashley Claus

Newsoutside Sportverlichting PBSoccer